Ακόμη 10 Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και ο Δένδιας ευχαριστεί τους Γερμανούς!

Η ελληνική «επιχείρηση» ήταν να σώσουν οι... Γάλλοι τους Έλληνες του Χαρτούμ!

Must Read

Ακόμα δέκα άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν σήμερα Τετάρτη, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρώτη ομάδα Ελλήνων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και πρώτος τους προορισμός ήταν το Τζιμπουτί, όπου εκεί τους περίμενε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.




Ο Υπουργός Εξωτερικών πάλι εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η ελληνική «επιχείρηση» ήταν να σώσουν οι… Γάλλοι τους Έλληνες του Χαρτούμ! Γι’ αυτό και τους δόθηκε εντολή να πάνε στην Γαλλική Πρεσβεία για να σωθούν από την Γαλλική Αποστολή, αλλά τα ελληνικά αυτοκίνητα δέχτηκαν πυρά και γύρισαν πίσω αβοήθητα!

Εξοργισμένος ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας, δήλωσε στο ANT1:
«Είμαστε εγκλωβισμένοι, θα φύγουν όλοι εκτός από εμάς στο τέλος. Μας είπανε να πάμε με τα αυτοκίνητα μας στην Γαλλική Πρεσβεία και μας χτύπησε ο στρατός στο δρόμο, δεν έχουμε τραυματίες μόνο τα αυτοκίνητα υλικές ζημιές. Αυτό ήταν το σχέδιο εκκένωσης; Θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές… Δεν έχουμε τηλέφωνα, δεν χτύπησαν το κόμβοι χτύπησαν εμάς που φύγαμε από την Μητρόπολη με προορισμό την Γαλλική Πρεσβεία και τώρα μας ενημερώνουν ότι αδυνατούν οι Γάλλοι να μεταφέρουν τους Έλληνες. Δεν μπορούμε ούτε με την Ελληνική Πρεσβεία να μιλήσουμε, από πλευράς Ελλάδας δεν βλέπουμε φως, περιμένουν από τους Ευρωπαίους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τους υπήκοος τους, θα περιμένουμε μήπως η Ελλάδα αποφασίσει από μόνη της να κάνει κάτι»…

Ο Έλληνας που χτυπήθηκε από ρουκέτα, χειρουργήθηκε σε γαλλικό νοσοκομείο

Με διαφορετική, ειδική πτήση και όχι με το πολεμικό σκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε νωρίτερα στη χώρα και ο δεύτερος Έλληνας που είχε τραυματιστεί στο Σουδάν και νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έφτασε με ειδική ναυλωμένη πολιτική πτήση Lifeline ενώ στο αεροσκάφος επιβιβάστηκε μαζί και ο έφηβος γιος του.




Ο άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων, και η κατάστασή του ήταν τέτοια που δεν επετράπη η μεταφορά του με το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που έφτασε στην 112 Πτέρυγα Μάχης νωρίτερα.

Ο άντρας χειρουργήθηκε για πρώτη φορά σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί και πρέπει σύμφωνα με τους γιατρούς να γίνει και πάλι χειρουργική επέμβαση εντός 48 ωρών. Όπως και ο πρώτος τραυματίας που αφίχθη με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και ο δεύτερος νοσηλεύονται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Δείτε ακόμη:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This