Ξέφυγαν από την κόλαση του Σουδάν 13 Έλληνες – Έφτασαν στην Ελλάδα

Μαζί τους έφτασαν και υπήκοοι άλλων χωρών

Must Read

Στις 10.30 το πρωί έφτασαν με το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα οι πρώτοι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το πολεμικό σκηνικό και την αυξανόμενη ένταση που επικρατεί εδώ και μέρες στο Σουδάν μεταξύ αντιμαχόμενων παρατάξεων.

Στη Ελλάδα έφτασαν συνολικά 17 άτομα, τα οποία αναχώρησαν τη Δευτέρα από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου κατέφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Από αυτούς οι 13 είναι Έλληνες και οι 4 είναι άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια.

Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί.

Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστεί και ο έφηβος γιος του.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Μέχρι τώρα έχουν απεγκλωβιστεί 28 Έλληνες και αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια των Γάλλων και των Ιταλών κομάντο κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και να φτάσουν σώοι στο Τζιμπουτί.

Την ίδια ώρα, άλλοι 7 Έλληνες απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια των Ολλανδών και βρίσκονται στην Ιορδανία. Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα επαναπατριστούν. Με τους νέους απεγκλωβισμούς ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν διασωθεί ανεβαίνει στους 35.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Δείτε βίντεο:









Δείτε επίσης:

Εφιάλτης στο Σουδάν: Με C-27 επιστρέφουν οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν

Συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ

Προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί το C-27 που θα παραλάβει τους Έλληνες από το Σουδάν

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This