Η μάχη στις εννιά μονοεδρικές!

Η Ν.Δ. θέλει το απόλυτο για να αποκλείσει πιθανά ρήγματα στον δεύτερο γύρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μπει σφήνα και να σπάσει το αήττητο της κυβέρνησης

Must Read

«Νίκη σε όλες τις μονοεδρικές» διακήρυξε προ καιρού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναβαθμίζοντας τους εκλογικούς στόχους του κόμματος. Για την Πειραιώς, η επανάληψη της επιτυχίας του 2019, όταν η Ν.Δ. επικράτησε σε όλες τις μονοεδρικές, δεν είναι μόνο ζήτημα γοήτρου και πολιτικών εντυπώσεων, αλλά θα στεγανοποιήσει το κόμμα από πιθανά ρήγματα εν όψει ενός επερχόμενου δεύτερου γύρου. Με αισθητές μεταπτώσεις ισχύος, την προηγούμενη φορά η Ν.Δ. ήλθε πρώτο κόμμα και στις επτά μονοεδρικές. Σε αυτές, μετά την απογραφή προστίθενται σήμερα η Καστοριά και η Θεσπρωτία, όπου, αν και η Ν.Δ. ήταν και πάλι πρώτη, μοιράστηκε τις έδρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της Κουμουνδούρου να σπάσει το αήττητο της Ν.Δ. και να διεκδικήσει με αξιώσεις δύο τουλάχιστον Περιφέρειες, μετατρέποντας σε αμφίρροπη τη μάχη σε μερικές ακόμα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Στο προπύργιο της Κεντροδεξιάς το 2015 η Ν.Δ. κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά. Το 2019 ξανάγινε το γνωστό παραταξιακό κάστρο με 50,23% έναντι 27,10% του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καιροί, όμως, έχουν αλλάξει. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν γονατίσει τη γούνα κι ο άλλοτε αυτάρκης νομός που ήταν δεύτερος σε εισαγωγή συναλλάγματος μετά τον Πειραιά, σήμερα παρακμάζει ακόμα και δημογραφικά. Με τη Ν.Δ. κατεβαίνουν ο νυν βουλευτής Χρήστος Τζηκαλάγιας, η διορισμένη στο Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης, το οποίο θα καταργούσε ο Κ. Μητσοτάκης, Μαρία Αντωνίου, και η δικηγόρος Αγνή Κανδύλη. Η φίλεργη νυν βουλευτής Ολυμπία Τεληγιορίδου, ο δικηγόρος Κώστας Γιαγκόπουλος και ο αρχαιολόγος Γιάννης Σίσιος είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΡΕΒΕΝΑ: Οι πιθανές παρενέργειες του «σκανδάλου Ανδρέα Πάτση», ο οποίος διώκεται για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες, προκάλεσαν ανησυχία αρχικώς στην Πειραιώς. Ωστόσο, η Ν.Δ. που συγκέντρωσε 43,16% έναντι 29,49% του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, έχει σκληρά ερείσματα στη συγκεκριμένη Περιφέρεια και μάλλον δεν απειλείται. Υποψήφιοι, ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Γιάτσιος, η δικηγόρος Λαμπρινή Κόγιου και ο επιχειρηματίας Θανάσης Σταυρόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από τους Χρήστο Μπγιάλα, νυν βουλευτή, Φωτεινή Τζιουβάρα, δικηγόρο, και Γιάννη Καλαμάτα, δημόσιο υπάλληλο.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Λένε πως είναι ο νομός-βαρόμετρο, αφού όποιος τον κερδίζει στέφεται νικητής των εκλογών. Η Ν.Δ. έλαβε 41,14% το 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,54%. Τα πράγματα τώρα έχουν «ζορίσει», αφού, σύμφωνα με τους ντόπιους, η κυβέρνηση πούλησε το λιμάνι χωρίς να εξαιρεί τη χερσαία ζώνη, έκλεισε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα και άφησε 3.000 αγρότες χωρίς ρεύμα. Ο νυν βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, η δημοτική υπάλληλος Ερρικα Ντούμα και ο δικηγόρος Ιωάννης Παπαγιάννης στηρίζονται από τη Ν.Δ. Οι Μάριος Κάτσης, βουλευτής, Γιάννης Γόγολος αυτοδιοικητικός, και η καταξιωμένη δημοσιογράφος και ανερχόμενο στέλεχος Αννα Στεργίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: Η διαφορά το 2019 ήταν περίπου 1.200 ψήφοι. Η Ν.Δ. συγκέντρωσε 37,94% έναντι 32,45% του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ του δημοφιλούς καθηγητή Πανεπιστημίου, ειδικού στα Ενεργειακά, Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος λέγεται πως έχει ευρεία επιρροή, επιτρέπει στην Κουμουνδούρου να αισιοδοξεί. Συνυποψήφιοι, η εκπαιδευτικός Διονυσία Πολλάτου και ο πρώην αντινομάρχης Τουρισμού, ξενοδόχος Σπύρος Γαλιατσάτος. Η εκπροσώπηση της Ν.Δ. κρίνεται αντικειμενικά αδύναμη, με τον Παναγή Καππάτο, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», υπερασπιζόταν τράπεζες έναντι δανειοληπτών, την πρώην έπαρχο Ιθάκης Σμαράγδα Σαρδελή και τον γνωστό καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Εκλογικός θρίαμβος της Ν.Δ. το 2019, αφού έλαβε το 44,37% έναντι 28,19% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νυν βουλευτής απόστρατος της Αεροπορίας Θανάσης Καββαδάς μαζί με τον νεοεισερχόμενο, μηχανολόγο – μηχανικό Βασίλη Παπαχρήστο και την αιματολόγο Γεωργία Αυγερινού θα διεκδικήσουν την έδρα του νομού για λογαριασμό της Ν.Δ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Γρηγόρης, βουλευτής μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, μετά την απουσία του από την εκλογική μάχη του 2019 βρίσκεται και πάλι στο ψηφοδέλτιο, μαζί με την αρχιτέκτονα – μουσικό Πάττυ Καλού και την Ασπασία Καρφάκη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Η Ν.Δ. στη Ζάκυνθο έλαβε 41,9% έναντι 31,44% του ΣΥΡΙΖΑ. Τη μάχη θα τη δώσει με τον βουλευτή Διονύση Ακτύπη και με δύο νέους υποψηφίους, τους δικηγόρους Μαρία Λιβέρη και Νικόλαο Πέττα. Πλήρως ανανεωμένο σε σχέση με το 2019 το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιοι, ο βιολόγος – ιχθυολόγος Γιώργος Αρμένης, η οδοντίατρος Τασία Μαρούδα και ο κοινωνιολόγος Σπύρος Ξένος. Η μετεγγραφή του Σταύρου Κοντονή, πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ (το 2019 είχε λάβει 4.098 σταυρούς επί 6.914 ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ), χρωματίζει ιδιαίτερα τη μάχη.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: «Γαλάζια» από την εποχή του Μπακογιάννη

Από την εποχή του Παύλου Μπακογιάννη είναι «γαλάζια». Το 2019 η Νέα Δημοκρατία πήρε ποσοστό 48,87%. Υποψηφίους έχει τον νυν βουλευτή Κωνσταντίνο Κοντογεώργο, οικονομολόγο, τη Θωμαή Οικονόμου, γιατρό, και την αρχιτεκτόνισσα Μαρία Παπαϊωάννου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να κάνει την ανατροπή -στις εκλογές του 2019 είχε ποσοστό 29,54%-, την έδρα διεκδικούν η Μαρία Βεντούρη, εκπαιδευτικός, ο Νίκος Λαθύρης, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, και ο Μωυσής Μπερμπερής, πολιτικός μηχανικός.

ΣΑΜΟΣ: Αμφίρροπη μονομαχία για τις δύο παρατάξεις στο νησί

Αμφίρροπη αναμένεται να είναι η μονομαχία στη Σάμο, ένα νησί με ισχυρά ερείσματα της Αριστεράς. Η διαφορά των δύο πρώτων είναι μικρή (περίπου 1.190 ψήφοι). Το 2019 η Ν.Δ. είχε πάρει 34,13%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 29,08%. Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, δικηγόρος, η Βασιλική Ευστρατίου, γιατρός, και ο νυν βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, γιατρός, διεκδικούν την έδρα για λογαριασμό της Ν.Δ. Υποψήφιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην αναπληρωτής γ.γ. υπουργείου Υγείας, η Ελπινίκη Δεμερτζή, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου, και ο Μανώλης Κάρλας, πρώην νομάρχης Σάμου.

ΦΩΚΙΔΑ: Εκλογική Περιφέρεια με «συντηρητική» παράδοση

Το προβάδισμα το 2019 σε τούτη την παραδοσιακά «συντηρητική» εκλογική Περιφέρεια το είχε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 44,75%. Υποψήφιοι για την κυβέρνηση είναι η δικηγόρος Ασπασία Μανδρέκα, ο νυν βουλευτής Ιωάννης Μπούγας, δικηγόρος, και ο δημοτικός υπάλληλος Ξενοφών Χασούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 29,16% στις εκλογές του 2019, θα διεκδικήσει την έδρα με τους Ηλία Κωστοπαναγιώτου, πρώην βουλευτή, γιατρό του ΕΣΥ, Λουκία Μαστροπέρρου, δικηγόρο, και τον Χρήστο Τσαμαντάνη, χωροτάκτη – πολεοδόμο μηχανικό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This