Ιδού τι χαρίζει στη Γερμανία ο «γενναιόδωρος» Σκέρτσος

Με ένα επιτόκιο 3% το χρέος για αποζημιώσεις στα θύματα ανέρχεται σήμερα σε 1,14 τρισ. ευρώ, ενώ το ποσό των επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών της χώρας θα αντιστοιχούσε στα 1,26 τρισ. ευρώ...

Must Read

Ξεχνά η σημερινή κυβέρνηση την αποστράγγιση πόρων, πλούτου και ανθρώπων από τους Γερμανούς στην Ελλάδα της Κατοχής. Να της υπενθυμίσω την επιγραφή του ελληνικού μνημείου στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν «Εμείς που θανατωθήκαμε εδώ, μη μας ξεχνάς, γιατί η λήθη του κακού είναι άδεια για την επανάληψή του».

  • Από την Ελένη Σαββάκη*

Να της υπενθυμίσω επίσης το μέγεθος του γερμανικού χρέους στην Ελλάδα που γενναιόδωρα χαρίζει ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος Σκέρτσος:

1. ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ για την καταστροφή των υποδομών της χώρας (σύμφωνα με τη Συνδιάσκεψη των Παρισίων).

Οι Γερμανοί στην Κατοχή έκαψαν 1.770 χωριά. Κατέστρεψαν 100% της πολιτικής αεροπορίας, του τηλεπικοινωνιακού και του σιδηροδρομικού δικτύου, οδικό και αρδευτικό δίκτυο, τη διώρυγα της Κορίνθου, λιμάνια, το 74% φορτηγών και 95% επιβατικών πλοίων, το ¼ των οικοδομών, μεταλλεία. Προκάλεσαν μείωση της γεωργικής παραγωγής κατά 75%, μικρών και μεγάλων ζώων κατά 80%, δασών κατά 25%. Οι απαιτήσεις για επανορθώσεις υπολογίστηκαν, βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων του 1946, από τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (2016) σε 309 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο χρέος της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για έναν πολύ συντηρητικό υπολογισμό, δεδομένου ότι το ποσό των 7 δισ. δολαρίων του 1938, που επιδίκασε στην Ελλάδα η Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1946, ήταν 7 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Το ποσό που θα αντιστοιχούσε στην Ελλάδα σήμερα, που το ΑΕΠ ανέρχεται στα περίπου 180 δισ., θα ήταν 180×7= 1,26 τρισ. ευρώ.

2. ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ (βάσει διακρατικών συνθηκών).

Επιπλέον των εξόδων Κατοχής (1,5 δισ. δρχ./μήνα) που ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει η Ελλάδα στους Γερμανούς, υποχρεώθηκε επίσης να πληρώσει και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, δηλαδή 3,5 δισ. δολάρια του 1938. Η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου με τιμαριθμική προσαρμογή και τόκους είναι 100 δισ., σύμφωνα με τον ιστορικό Kellerhoff, 370 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γκούσκο ή 510 δισ., σύμφωνα με τον ιστορικό Κούκουνα. Αυτό είναι το δεύτερο χρέος της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό κράτος.

3. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ στα θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας (σύμφωνα με τη Δίκη της Νιρεμβέργης).

Η Ελλάδα έχασε 13,5 % του πληθυσμού της στον Β΄ ΠΠ (κυρίως άμαχους άντρες, γυναίκες και παιδιά), τόσους όσους έχασαν ΗΠΑ και Αγγλία μαζί. Μόνο 15.000 Ελληνες επέζησαν, από τους 120.000 που κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης/εξόντωσης. Οι Γερμανοί λεηλάτησαν κάθε ελληνική βιομηχανική και γεωργική παραγωγή. Ο Μουσολίνι έλεγε ότι «ο Χίτλερ πήρε από τους Ελληνες μέχρι και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Ετσι ήρθε ο μεγάλος λιμός του 1941. Οι Γερμανοί στην Κατοχή τύπωναν κάλπικα νομίσματα στην Ελλάδα με φορητά τυπογραφεία, με αποτέλεσμα ιλιγγιώδη υπερπληθωρισμό. Μία οκά ψωμί προπολεμικά κόστιζε 10 δρχ. και το 1944 κόστιζε 153.000.000 δραχμές! Οι απαιτήσεις μόνο για τα θύματα της Κατοχής υπολογίστηκαν το 2016 από τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή σε 107 δισ. ευρώ χωρίς τόκους. Δηλαδή, με ένα επιτόκιο 3% και ανατοκισμό το χρέος για αποζημιώσεις στα θύματα ανέρχεται σήμερα σε 1,14 τρισ. ευρώ

4. ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ (βάσει ηθικών και νομικών αρχών).

Παρά την επιχείρηση διάσωσης πολιτιστικών θησαυρών στην Ελλάδα, οι Γερμανοί έκλεψαν 8.500 αρχαία και βυζαντινά αντικείμενα και 460 πίνακες. Λεηλάτησαν 87 αρχαιολογικούς χώρους. Ζημιές συνολικής αξίας 15,8 δισ. δολάρια του 1938. Στην πραγματικότητα πρόκειται για θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας και ζητάμε επαναπατρισμό τους.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, η Γερμανία στον Β΄ ΠΠ προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της νεοελληνικής Ιστορίας, με επιπτώσεις έως σήμερα.

Θυμούνται οι Γερμανοί τη ζημιά τους από την ελληνική Αντίσταση και την απώλεια 6.000 επιλέκτων τους στη Μάχη της Κρήτης. Θυμούνται ότι η νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών και η αντίσταση της Κρήτης κατά των Γερμανών επηρέασε την έκβαση του Β΄ ΠΠ εναντίον τους. Κι όχι μόνο δεν πληρώνουν το χρέος τους, αλλά επιπλέον μας τιμωρούν με τα Μνημόνια. Η Γερμανία ουδέποτε αποναζιστικοποιήθηκε, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Χαρβαλιάς στο βιβλίο του «ΓΙΑΒΟΛ!», κι έτσι η γερμανική ρεβάνς ήρθε με τα Μνημόνια. Ξεχνούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που υπέγραψαν τα Μνημόνια με περισσή υποτέλεια, ότι όφειλαν να διεκδικήσουν το γερμανικό χρέος με σθένος. Ουδεμία είχε το θάρρος να πάψει να πληρώνει το ελληνικό χρέος μέχρι να αρχίσει η Γερμανία να πληρώνει το δικό της μεγαλύτερο και παλαιότερο χρέος σε εμάς.

Και η τωρινή κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος (διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Σκέρτσου) να χαρίσει στη Γερμανία το χρέος της με περισσή γενναιοδωρία.

* Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This