Νέα ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή: Ο… συναγερμός για τις δύσκολες μέρες που έρχονται

Must Read

Μανιφέστο για τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής σε μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβασή του στην 9η διετή συνάντηση του City του Λονδίνου, που συμπίπτει με την 35η επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε το έλλειμμα ηγεσίας του δυτικού κόσμου (κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς και ως αιχμή για τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα), ενώ υπογράμμισε τους κινδύνους για τη δημοκρατία από τις κοινωνικές ανισότητες και τη γεωπολιτική αστάθεια, καθώς και την αδυναμία της Δύσης να εγγυηθεί τη διεθνή ασφάλεια.

Εύσημα στην κυβέρνηση

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ένταση στις διεθνείς σχέσεις και φωτογράφισε την Τουρκία ως κύρια απειλή για την ειρήνη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα στην κυβέρνηση για την προθυμία της να δράσει γρήγορα και τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις μετά την οδυνηρή εμπειρία της δεκαετίας της κρίσης.

Δείτε επίσης: Καραμανλής: «Έρχονται μεγάλες προκλήσεις και δύσκολες αποφάσεις – Δεν μας πτοούν οι εκβιασμοί των Τούρκων» (video)

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας για τον «κόσμο που αλλάζει» περιέγραψε με μελανά χρώματα την αστάθεια του δυτικού κόσμου. «Η Δύση ολισθαίνει σε μια όλο και πιο αμήχανη θέση» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στη μειωμένη ισχύ των ΗΠΑ ως ηγετικής δύναμης, σε συνδυασμό με την «απογοητευτική αδυναμία» της Ε.Ε. να αναλάβει διεθνή ρόλο.

«Εισερχόμαστε σε μια φάση σχετικής πολυπολικότητας, ενισχυμένης μη προβλεψιμότητας και αυξανόμενης αβεβαιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην άνοδο της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Κίνας μελλοντικά δεν θα περιοριστεί μόνο στο εμπόριο ή στην τεχνολογία. «Ένας νέος αγώνας εξοπλισμών φαίνεται πιθανός» είπε ο κ. Καραμανλής και σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εξελίξεις για τα πυρηνικά όπλα, ουσιαστικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη.

Ο εμπορικός πόλεμος θα υπονομεύσει ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο κ. Καραμανλής επέκρινε τις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών, έκανε αναφορά στο «ακραίο σενάριο» της αποχώρησης των Αμερικανών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ενέταξε στο ίδιο πλαίσιο της αμφισβήτησης του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου τον ευρωσκεπτικισμό.

Υπογράμμισε ότι μακροπρόθεσμα ένας εμπορικός πόλεμος θα υπονομεύσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, και σημείωσε ότι «οι δασμοί χρησιμοποιούνται ως μέσο για να επιβραδυνθεί η οικονομική άνοδος της Κίνας και να ελεγχθεί η αυξανόμενη δύναμη ενός γεωπολιτικού ανταγωνιστή.

Αυτή η τριβή είναι επίσης συστημική. Αφορά ιδεολογίες και τον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε μικρότερο βαθμό, ο ανταγωνισμός με την Ε.Ε. αντανακλά επίσης γεωπολιτικούς υπολογισμούς».

Κοινωνικές ανισότητες

Εκτενείς αναφορές έκανε ο κ. Καραμανλής στις κοινωνικές ανισότητες και εστίασε στο γεγονός ότι η αναταραχή και η εξέγερση δεν προκαλούνται πρωτίστως από τη φτώχεια, αλλά από τη σύγκριση με τους προνομιούχους, φέρνοντας ως παράδειγμα τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία.

Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης όλων αυτών των προκλήσεων που καταλήγουν να απειλούν τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος, εστίασε στην ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των χωρών, θέτοντας το θέμα μιας ηγεσίας «που θα ενεργεί με τόλμη και θα εκφράζεται με ειλικρίνεια και θέρμη».

«Οι απαιτητικοί καιροί απαιτούν διορατικότητα, αποφασιστικότητα, σεβασμό προς τους ανθρώπους και βλέμμα στραμμένο στο μακροπρόθεσμο» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Μεταναστευτικό

Προειδοποιήσεις και για τους κινδύνους που ενέχει για τη συνοχή και την ταυτότητα των αναπτυγμένων κοινωνιών η μετανάστευση απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής, διατυπώνοντας μια ρεαλιστική προσέγγιση που συνδυάζει την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, θέτοντας ταυτόχρονα ως κόκκινη γραμμή ότι δεν μπορούν να γίνονται δεκτοί οι παράνομοι μετανάστες, όπως εμφατικά είπε.

«Υπάρχει μια ισχυρή ανθρωπιστική διάσταση σε αυτό το ζήτημα, όσον αφορά την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι κοινωνίες μας σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη» τόνισε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ωστόσο: «Υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Ζητήματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, ακόμη και πολιτιστικής ταυτότητας βρίσκονται ήδη επί τάπητος και πιθανότατα θα οξυνθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι παγκόσμιο και όχι απλά ευρωπαϊκό, καθώς αντίστοιχα θέματα αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ, ασκώντας ωστόσο κριτική τόσο στην ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα της Ε.Ε. όσο και στην Τουρκία που λειτουργεί ως διακινητής, ενώ υπογράμμισε ότι ο μεσογειακός Νότος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης.

Ο κ. Καραμανλής, αφού αναφέρθηκε στους πρωτοφανείς αριθμούς των ροών που καθιστούν αναποτελεσματικό το υφιστάμενο σύστημα ασύλου, άσκησε κριτική στην Ε.Ε., λέγοντας: «Πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, στο πνεύμα πιο ισόρροπης κατανομής βαρών, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη».

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ταυτόχρονα: «Δεν χρειάζονται προστασία όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη. Πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τους παράνομους μετανάστες. Οι συμφωνίες επαναπατρισμού πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικότερα. Αυτό θα λειτουργήσει, επίσης, ως αντικίνητρο για τους παράνομους μετανάστες».

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για «ελεγχόμενη μετανάστευση» όπου υπάρχουν πραγματικές οικονομικές και εργασιακές ανάγκες, ενώ υπογράμμισε ότι οι παράνομοι διακινητές πρέπει να διώκονται από το νόμο, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα του οργανωμένου εγκλήματος των διακινητών.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις του κ. Καραμανλή ότι τα παραπάνω μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά «το αναβάλλουν, το ανακουφίζουν, μπορεί ακόμη και να το αποσύρουν περιστασιακά από την κεντρική ειδησεογραφική προβολή», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών από τις φτωχότερες στις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη με «οικονομική βοήθεια, συντονισμό και ηγεσία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This