«Σκέφτηκα να παραιτηθώ» παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας – Ο λόγος που δεν το έκανε

«Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Τις σκέψεις του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από την ήττα του κόμματος στις εκλογές 2023. Ο ίδιος ωστόσο, θεώρησε ότι αυτή η κίνηση θα θεωρούνταν ως λιποταξία και πιθανόν να έκανε μεγαλύτερη ζημιά στο κόμμα του.  

«Δεν θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους πολιτικούς. Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Σκέφτηκα την παραίτηση για μέρες. Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποταχτήσω» δήλωσε μιλώντας στο Star και έκανε λόγο για σοκ:

«Πρώτα από όλα ήταν ένα σοκ. Στο τι έφταιξε, δεν ψάχνουμε αιτίες στους πολίτες, στον ελληνικό λαό και τους αντιπάλους μας. Οι αντίπαλοί μας έκαναν τη δουλειά τους. Ψάχνουμε τις αιτίες σε εμάς. Στο πως εκπέμψαμε το μήνυμά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο να δεχθεί αυτή την αλλαγή. Μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών και δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την απλή αναλογική που οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας δήλωσε: «Δεν μετανιώνουμε, γιατί ήταν όραμα και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική. Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα. Με κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλίσεις. Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος, ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών. Φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν είναι θέμα αφηγήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. Καταθέσαμε την πρότασή μας, για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα στην Υγεία, στην ακρίβεια, στην οικονομία, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους πλειστηριασμούς. Εμείς καταθέσαμε δημόσια τις προτάσεις μας και είδαμε ότι οι στάσεις των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντί μας. Αυτός ήταν ένας στρατηγικός εγκλωβισμός».

«Η βασικότερη αιτία του αποτελέσματος είχε να κάνει με το τσουνάμι των τελευταίων ημερών, καθώς ο πολιτικός μας αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου από το πολύ μακρινό παρελθόν του 2015», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ο ίδιος έκανε λόγο για διαστρέβλωση των όσων είπε και πρόσθεσε ότι εμμένει στην άποψή του, καθώς αναφέρθηκε στους πολίτες που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή ως «αντισυστημική δύναμη».

Για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας ανέφερε: «Να σταθούμε στα πόδια μας, να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε νέο αγώνα. Το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα είναι σε αυτή. Αν μου επιτρέπετε να το παρομοιάσω με αθλητικούς όρους, [σ.σ. οι εκλογές της 25ης Ιουνίου] είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη και που στην πρώτη πέρασε από κάτω. Τώρα πρέπει να συμμαζέψει την ψυχολογία του και να τον περάσει».

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση που θέλει η ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει λόγος για ένα κόμμα να κάνει μόνο του συνταγματική αναθεώρηση. Θα πρέπει να ανοίξει αυτή η ατζέντα των προτάσεων, διότι δεν ξέρει κανείς τις προθέσεις των πολιτικών αντιπάλων. Θα θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό; Δεν αρκεί μόνο μια διάψευση, ειδικά όταν γίνεται από επίσημα χείλη».

«Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα. Δεν έχουμε άλλο στόχο παρά μόνο να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ανάσα και στήριγμα για την κοινωνία. Ο στόχος μας είναι να μην σβήσει η ελπίδα για δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κρήτη, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για πρωθυπουργός», ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Είναι και μια μορφή αλαζονείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές και διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Ναι, μας νίκησε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This