Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019, πριν καλά-καλά συμπληρώσει έξι μήνες στην πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020, είχε δείξει το πραγματικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία.

Ο τότε πρωθυπουργός, λοιπόν, είχε πει αυτολεξεί: «Και μέσα στον χρόνο –τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε– θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο. Όλα αυτά τα είχαμε πει προεκλογικά, αλλά δεν είχατε διαβάσει καλά το πρόγραμμά μας». Ένα σχέδιο που, τελικά, έμεινε στην «άκρη» λόγω πανδημίας, με τον Σπύρο Πνευματικό να επιχειρεί να το ανασύρει τον περασμένο Απρίλιο.

«Θα πρέπει ίσως να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία θα έχουν δικό τους ισολογισμό», με τους «διοικητές να γίνουν CEO δηλαδή μάνατζερ», είχε δηλώσει ο Σπύρος Πνευματικός στα τέλη Απριλίου. Η συγκεκριμένη πτυχή του σχεδίου της ΝΔ για την Υγεία υπήρχε και στο σχετικό προεκλογικό φυλλάδιο που είχε κυκλοφορήσει το 2019 και έλεγε ότι «εισάγουμε επαγγελματικό management στα δημόσια νοσοκομεία».

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «προφανώς το “θρίλερ” της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αρχίζει σύντομα και η “ανατριχίλα” δεν θα αφορά την αντιπολίτευση (που υποτίθεται ότι έχει ιδεοληψίες με τον κρατικό τομέα της υγείας) αλλά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την κοινωνική πλειοψηφία».

«Έρχεται η ώρα να ανατριχιάσουμε με την κρυφή ατζέντα στο χώρο της Υγείας»

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το πρωί, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο, σχολίασε τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας: «Μας είχε προξενήσει εντύπωση τότε γιατί το λέει. Μετά, βεβαίως, ήρθε η πανδημία και δεν υλοποίησε τον σχεδιασμό του. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ και με την πρωτιά σε θανάτους στην πανδημία. Δεν ανατριχιάσαμε με τις μεταρρυθμίσεις του. Έρχεται η ώρα να ανατριχιάσουμε όμως με την κρυφή ατζέντα που έχει στο χώρο της Υγείας. Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος που έχει στόχο την εξοικονόμηση δαπανών στον χώρο της Υγείας».

Αναφερόμενος δε στον Σπύρο Πνευματικό, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τα εξής: «Είχε κάνει και άλλες δηλώσεις σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, σε τοποθετήσεις του στον δημόσιο διάλογο, σε δημόσιες εκδηλώσεις. Είχε πει “θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία θα έχουν τον δικό τους ισολογισμό. Διότι η Υγεία είναι πανάκριβη και δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος. Και αυτή η βασική μας διαφορά με τα άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ”.

Είχε πει ο άνθρωπος “να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουμε δομές δημόσιας Υγείας”. Είναι μια καθαρή άποψη. Είναι μια καθαρή άποψη που πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Διότι αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων, ποια είναι τα προγράμματα, τα πραγματικά προγράμματα. Και πρέπει, επιτέλους, να ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση που αφορά τις πραγματικές προθέσεις και τις πραγματικές διαθέσεις των κομμάτων, το πρόγραμμα με το οποίο θα κληθούν να κυβερνήσουν τον τόπο την επόμενη τετραετία.

Και, βεβαίως, αυτή η κρυφή ατζέντα, αυτό το κρυφό πρόγραμμα, συνάδει απολύτως με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και σας αποκαλύψαμε σήμερα και σ’ εσάς και στον ελληνικό λαό».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This