Χωρίς προετοιμασία οι νέες ταυτότητες

Αναμένεται να φτάσουν τον Σεπτέμβριο, ώστε να παρουσιαστούν στη ∆ΕΘ και να αρχίσουν να εκδίδονται άμεσα

Must Read

Οι νέες ταυτότητες έρχονται, τα ερωτήματα παραμένουν. Με πανηγυρικό τρόπο υποδέχεται η κυβέρνηση την έλευση των νέων ταυτοτήτων, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον Σεπτέμβριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέες ταυτότητες να παρουσιαστούν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και να είναι διαθέσιμες για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένα χρηστικά ερωτήματα τόσο για τις παλιές όσο και τις νέες ταυτότητες παραμένουν αναπάντητα, καθώς, όπως συνηθίζει αυτή η κυβέρνηση, προχωράει σε αλλαγές χωρίς πρώτα να έχει υπάρξει ενημέρωση και λεπτομερής προεργασία, ώστε να αποφεύγονται τα απρόοπτα και οι γκάφες.

Για τις νέες ταυτότητες αλλά και το χρονοδιάγραμμα έλευσής τους μίλησε χθες ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε πως εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες, μεγέθους πιστωτικής κάρτας, και εντός του Ιανουαρίου 2024 τα νέα διαβατήρια, με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η διάρκειά τους θα είναι δεκαετής και οι πολίτες με μία αίτηση θα μπορούν να τα ανανεώνουν.

«Στόχος μας είναι να τις παρουσιάσουμε στο κοινό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αρχές Σεπτεμβρίου» ενημέρωσε και ξεκαθάρισε πως «την επομένη θα αρχίσει η έκδοσή τους».
Για τις παλιές ταυτότητες ανέφερε πως «έχουν διάρκεια 10 χρόνια και ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Πλέον, αυτό θα φαίνεται και επίσημα πάνω στην ταυτότητα. Η λογική θα είναι στο μέλλον με μια κοινή αίτηση να επανεκδίδεις ταυτότητα και διαβατήριο ανά 10 χρόνια».

Από εκεί και πέρα, ο Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας ούτε το κόστος διαβατηρίου». Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της ψηφιοποίησης, που έχει υλοποιήσει από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ψηφιακός αρχιτέκτονας της κυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Έντονες επιφυλάξεις

Ωστόσο το θέμα των νέων ταυτοτήτων δεν αντιμετωπίζεται από όλο το κόσμο με αισιοδοξία, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που εκφράζει έντονες επιφυλάξεις. Ωστόσο, ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι εκφράζει προβληματισμούς και απορίες, βλέποντας με καχυποψία αυτές τις ξαφνικές αλλαγές σε ένα τόσο θεμέλιο ζήτημα για την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Τα ερωτήματα αφορούν πολύ βασικά πράγματα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί με επίσημο τρόπο από τα αρμόδια υπουργεία. Ενα από αυτά είναι αν οι νέες ταυτότητες θα έχουν τον ίδιο αριθμό με τις παλιές; Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύσει, τότε θα πρέπει ο αριθμός της ταυτότητας που έχει δηλωθεί σε υπηρεσίες να αλλάξει από τον πολίτη και αν ναι, με ποιες διαδικασίες; Τα ερωτήματα αυτά, αν απαντηθούν, μπορεί να ξεδιαλύνουν τα σύννεφα πάνω από το συγκεκριμένο μέτρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This