Κυριάκος: «Εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, εάν δεν έχω αυτοδυναμία…»

Ο αρχηγός της ΝΔ ζητάει να σχηματιστεί κυβέρνηση: «Η κάλπη είναι… άδεια, κάνω έκκληση για μαζική συμμετοχή»

Must Read

Ισχυρή εντολή ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε πριν από λίγο σε γνωστό ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης προσπαθεί να συσπειρώσει τον κόσμο της ΝΔ και δηλώνει πως το… «ματς ξεκινά από την αρχή». Για να ενισχύσει μάλιστα την συσπείρωση… τόνισε πως: «Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο».

Πριν, όμως, από τις πολιτικές αναφορές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη διάκριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως MVP του NBA, την οποία χαρακτήρισε «σπουδαία διάκριση γα την Ελλάδα, για ένα παιδί που ξεκίνησε από τα Σεπόλια».

Διαβάστε τι είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την πολιτική ατζέντα:

Για το ντιμπέιτ: «Εμείς από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε για να βρεθεί μια λύση για το ντιμπέιτ ως όφειλε να γίνει. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, αντιπροτείναμε ημερομηνίες όταν υπήρξε το κώλυμα του κ. Τσίπρα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός δέχεσαι την κριτική από όλους».

«Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα»

Για τις ευρωεκλογές: «Σκοπός μας στις ευρωεκλογές ήταν μια καθαρή νίκη. Η εικόνα που αποκόμισα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά της κοινωνίας. Έβλεπα δύο πράγματα. Αφενός ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως και κάτι άλλο, κόσμο που μου έλεγε ότι δεν έχω ψηφίσει τη ΝΔ αλλά σε εμπιστεύομαι για να φύγει ο Τσίπρας αλλά και για να μπορέσει να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ορισμένοι το κάνουν με μια δόση καχυποψίας και το σέβομαι αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ισχυρή λαική εντολή. Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών»
Καταλαβαίνω γιατί ένα κόμμα που χάνει αισθάνεται την ανάγκη να δείξει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο άσχημα, όταν το πιστεύεις, όμως, τότε υπάρχει ένα ζήτημα».

Για τις εθνικές εκλογές: «ο πιο ακριβής όρος είναι το ματς ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Κάνω έκκληση για μαζική συμμετοχή. Η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένη. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγους ψήφους ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή που είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία. Τα στελέχη της ΝΔ να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα, να διεκδικούν μέχρι τέλος την ψήφο των πολιτών».

Για τον φόβο της αποχής:  «Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δυσκολεύουν τη συμμετοχή αλλά δεν πιστεύω ότι η αποχή θα είναι μεγάλη γιατί εισπράττω στις περιοδείες μου ότι υπάρχει αίτημα για απομάκρυνση αυτής της κακής κυβέρνησης».

«Δεν έχουμε δικαιολογίες»

Για την οικονομία: «Δεν έχει αλλάξει η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι μας. Παραμένει διχαστική και επιθετική σε υπερβολικό βαθμό γιατί ούτε έμαθαν ούτε ξέχασαν τίποτα. Η κουβέντα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα είναι πρωτοφανής. Δεν το έχω ξανακούσει, είναι αποκρουστική ως φράση και δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Μιλήσαμε για μείωση φορολογικών συντελεστών. Από 1/1/2020 θα ενσωματωθούν οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις μέσα στο 2019. Καλώ τους πολίτες να διαβάσουν το πρόγραμμά μας. Για 24 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα, ούτε απάντηση γιατί όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόγραμμά μας δεν έχουν να πουν τίποτα. Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. δεν υπάρχει καμία δικαιολογία δεν ξέραμε τα νούμερα. Έχω εμπιστοσύνη στο ΓΛΚ που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της οικονομικής τάξης».

Για τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει: «Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει. Στη ΝΔ όπως την οραματίζομαι δεν χωρούν συμπεριφορές προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από υποψηφίους βουλευτές που διεκδικώντας τον σταυρό ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, κάνουν υπερβολές προεξοφλούν υπουργοποίηση για να εξασφαλίσουν σταυρό. Επειδή έχω γνώση να προειδοποιήσω ότι δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι. Δεν θεωρώ νομιμοποιητική βάση για να γίνει κάποιος υπουργός να είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια. Θα κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική συμφωνία. Δεν μιλάμε για κοινοβουλευτικές συμπράξεις. Μιλάμε για πολιτικούς συμβολισμούς και ικανότητα αξιοποίησης χαρτοφυλακίων. Θα έχει και τεχνοκράτες. Δεν στέκομαι τόσο στο μέγεθος όσο στη σύνθεση των προσώπων όσον αφορά την κυβέρνηση. Στο δικό μου το μυαλό είναι ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης».

«Θα αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου»

Για τη σχέση του με την Ευρώπη: «Εάν αυτή τη στιγμή καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας την επόμενη ημέρα θα πάω στους Ευρωπαίους και θα τους πω ότι καταφέραμε ένα κεντροδεξιό μετριοπαθές φιλελεύθερο κόμμα εκσυγχρονίστηκε, πίεσε πολύ τα άκρα και ζητώ από τους πολίτες να αφήσουμε έξω από τη Βουλή τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου και αυτό για την Ευρώπη θα είναι πολύ σημαντικό μήνυμα. Δίνει σε μένα και στη χώρα πολύ σημαντικά επιχειρήματα. Μιλάμε πολύ συστηματικά στο εξωτερικό και τις αγορές εδώ και τρία χρόνια για το σχέδιό μας. Έχω μιλήσει από το 2016 για την ανάγκη να μην υπάρχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Για 120 δόσεις και το ασφαλιστικό: «Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις, δεν είναι σοβαρή η θέση του κ. Τσίπρα να φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Κυβερνούν 4 χρόνια, τώρα το θυμήθηκαν;. Θα αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, αδικεί τους ασφαλισμένους που εργάζονται και αμείβονται. Για την επικουρική ασφάλιση για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς».

«Αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης»

Για τη δικαιοσύνη: «Το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο νόμος Παρασκευόπουλου. Η ανοχή της κυβέρνησης στα αιτήματα ακόμα και καταδικασμένων τρομοκρατών είναι ακατανόητη. Ο Ποινικός Κώδικας όπως ψηφίστηκε έχει πολλά καλά στοιχεία. Όμως στα ζητήματα ποινικής αντιμετώπισης κακοποιών υπάρχουν προβλήματα. Ενδεχομένως και στο πρώτο νομοσχέδιο να κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις στα άκρως προβληματικά σημεία.

Εκτιμώ ότι εμείς θα ορίσουμε ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αντιλαμβάνομαι τη σπουδή του κ. Τσίπρα να ορίσει ηγεσία του Αρείου Πάγου. Εκτιμώ ότι δεν θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι αδιανόητη η σπουδή Τσίπρα να ορίσει την ηγεσία ενώ παραδέχθηκε ότι δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Θα κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές που θα συμβολίζουν την επιμονή μας στην αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης».

Για τη Novartis: «Η Βουλή είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να διερευνήσει και θα διερευνήσει την υπόθεση Novartis. Ολοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Ο μόνος που κάνει ότι δεν τον γνωρίζει είναι ο πολιτικός τους προϊστάμενος. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τι έγινε στην υπόθεση Novartis».

«Να γίνει με 200 βουλευτές…»

Για τον εκλογικό νόμο: «Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά.

Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος.  Θα είναι ευχής έργον να γίνει με 200 βουλευτές. Θα προτείνω στο ΚΙΝΑΛ και συνολικά στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα χωρίς να είναι το ίδιο με το σημερινό που δίνει μπόνους 50 εδρών».

Για τον Ερντογάν: «Είναι απρόβλεπτος. Με όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει η ΕΕ να λάβει στοχευμένες κυρώσεις. Ωστόσο, θα επιδιώξω διάλογο και συνεννόηση μαζί του, εάν το επιθυμεί και ο ίδιος. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει η Τουρκία τίποτα στην ελληνική ΑΟΖ».

Για τα Σκόπια: «Αν κρίνουμε ότι υπάρχουν κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων που πρέπει να μπλοκάρουμε θα το κάνουμε…».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This