Μακριά από τα… φώτα της δημοσιότητας και χωρίς καμία διάθεση για διαρροές χτίζεται το πακέτο παροχών της ΔΕΘ, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι φέτος ιδιαίτερα φτωχό. Η τάση αυτή φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς, μόλις ανακοινώθηκε η πορεία του Προϋπολογισμού που «αποκάλυψε» ότι τα υπερέσοδα από φόρους άγγιξαν τα 2,34 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως αυτή η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έναντι των στόχων δεν αποτελεί δημοσιονομικό χώρο και άρα δεν τίθεται θέμα νέων παροχών.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους, επέκταση του market pass και εφαρμογή του youth pass για όσους ενηλικιώνονται και θα λαμβάνουν 150 ευρώ.
Με άλλα λόγια, για τη ΔΕΘ απομένουν μόνο υποσχέσεις σε επίπεδο τετραετίας και ελάχιστες νέες παρεμβάσεις, την ώρα που η ακρίβεια συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα στα τρόφιμα και τα καύσιμα. Για αυτά τα θέματα το μόνο που εξετάζεται είναι η επέκταση του market pass έως το τέλος του χρόνου και ενδεχομένως μια αύξηση στο φετινό επίδομα θέρμανσης. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά, αφού η γενίκευση του μέτρου έχει απαγορευτεί από την Κομισιόν.
Η μόνη δέσμευση που έχει απευθύνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους συνταξιούχους είναι να δοθεί και φέτος ένα επίδομα σε όσους δεν θα λάβουν για ακόμα ένα έτος αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η οικονομική ατζέντα που θα προβληθεί από τον πρωθυπουργό θα έχει ως βασική επιδίωξη την επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης 3%, την αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027 και των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το τέλος της τετραετίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επενδυτική βαθμίδα, που, αν και έχει ήδη δοθεί στη χώρα μας από τη γερμανική Scope, ο συγκεκριμένος οίκος δεν είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να μη «μετράει» στις αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, μνεία αναμένεται να γίνει στους στόχους για τη μείωση του χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027, στην υποχώρηση της ανεργίας κάτω από 10% το 2025 για να ξεκλειδώσουν και οι τριετίες, ενώ θα επαναληφθεί η κεντρική προεκλογική δέσμευση για αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία, από 1.170 σε 1.500 ευρώ.