Γερμανική πρόταση να στείλουμε τα ελληνικά Leopard στην Ουκρανία!

Να γιατί ήρθε ο Ζελένσκι στην Αθήνα....

Must Read

Τα ελληνικά άρματα μάχης Leopard 1A5GR θεωρούνται ότι θα αντικαταστήσουν τη συμφωνία αποκλεισμένων αρμάτων μάχης RUAG για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το Flight στις 28 Αυγούστου 2023, η γερμανική κυβέρνηση έχει υποβάλει πρόταση στην Ελλάδα για αμοιβαία διευθέτηση! Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 1A5/GR με πρώην ιταλικά άρματα μάχης Leopard 1A5 σε βάση ένας προς έναν. Αυτά τα πρώην ιταλικά τανκς, τα οποία αποκτήθηκαν από τον ελβετικό όμιλο RUAG με την πρόθεση να τα πουλήσουν στην Ουκρανία, βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση λόγω έρευνας που διεξήγαγαν οι ελβετικές αρχές.

Η εξέταση της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στην Ελλάδα στις 21 Αυγούστου 2023. Το ΝΑΤΟ απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα κράτη μέλη να παράσχουν υποστήριξη στην Ουκρανία έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως αναφέρθηκε.

Η στάση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα εξετάζεται στενά, καθώς επιδιώκει να συμβάλει στην άμυνα της Ουκρανίας διατηρώντας παράλληλα τη δική της γεωπολιτική θέση, ειδικά σε σχέση με την Τουρκία. Η Ελλάδα διερευνά τη δυνατότητα να ανταλλάξει τον υπάρχοντα στρατιωτικό εξοπλισμό της με πιο προηγμένα όπλα, κάνοντας παραλληλισμούς με παλαιότερες επιτυχημένες ανταλλαγές, όπως αυτή που αφορούσε τα άρματα μάχης Marder για BMP-1.

Οι αναφορές υποδεικνύουν πιθανή μεταφορά δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών Multiple Launch Rocket System (MLRS) και των αυτοκινούμενων οβίδων PzH2000, στην Ουκρανία. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική ποσότητα τέτοιου εξοπλισμού που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής. Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης της Ουκρανίας, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για άρματα μάχης υψηλής ποιότητας σε επαρκή αριθμό. Έχει υποβληθεί πρόταση για αποστολή τανκς Leopard 1 στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των αρμάτων Leopard 1, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι περιορισμένη στην Ευρώπη. Ορισμένες δεξαμενές που αποθηκεύονται σε ιδιωτικές βελγικές αποθήκες είναι σε κακή κατάσταση και ενδέχεται να μην λειτουργούν. Η Ιταλία απέσυρε περίπου 100 άρματα μάχης Leopard 1A5 την τελευταία δεκαετία, τα οποία στη συνέχεια αποκτήθηκαν από τον ελβετικό όμιλο RUAG με την πρόθεση να τα αποκαταστήσει.

Στην Ελβετία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την προσπάθεια της RUAG να πουλήσει άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία μέσω της γερμανικής Rheinmetall. Αυτή η πώληση διακόπηκε λόγω ανησυχιών για παραβίαση του ουδέτερου καθεστώτος της Ελβετίας. Η RUAG απέκτησε 96 άρματα μάχης Leopard 1 από την Ιταλία το 2016 και σχεδίαζε να τα πουλήσει στη Rheinmetall, η οποία θα επέβλεπε τις επισκευές πριν διευκολύνει τη μεταφορά τους στην Ουκρανία. Αυτά τα τανκς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία. Η έρευνα καλύπτει διάφορες πτυχές του εμπορίου δεξαμενών, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών της αρχικής αγοράς το 2016 και της επακόλουθης σύμβασης με τη Rheinmetall. Η Ελβετία αρνήθηκε επίσημα την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία τον Ιούνιο.

Ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις, η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει μια αμοιβαία ρύθμιση στην Ελλάδα. Η πρόταση παρουσιάζεται ως… δίκαιη ανταλλαγή. Τα οφέλη αυτής της ανταλλαγής είναι σημαντικά: τα πρώην ιταλικά άρματα μάχης θα υποβληθούν σε πλήρη ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός νέου θερμικού περισκοπίου και ενισχυμένης θωράκισης. Το κόστος που σχετίζεται με αυτές τις αναβαθμίσεις θα καλυφθεί από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η διαδικασία ανταλλαγής περιλαμβάνει μια δέσμευση από τη γερμανική κυβέρνηση, παρόμοια με τον τριγωνικό μηχανισμό ανταλλαγής που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τα BMP-1. Για κάθε πρώην ιταλικό άρμα Leopard που στάλθηκε για επισκευή και εκσυγχρονισμό, θα απελευθερωνόταν ένα αντίστοιχο ελληνικό άρμα Leopard. Τα κριτήρια επιλογής δεξαμενών θα καθορίζονταν από την ελληνική πλευρά, με την προϋπόθεση ότι τα επιλεγμένα άρματα θα πρέπει να είναι σε λειτουργική κατάσταση.

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την τρέχουσα κατάσταση των ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 1A5. Χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί εκσυγχρονισμός για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αντιμετωπίζουν πιθανή απαξίωση, ιδιαίτερα σε κρίσιμα εξαρτήματα όπως το θερμικό περισκόπιο.

Η εξέταση της γερμανικής πρότασης θα μπορούσε ενδεχομένως να γλιτώσει την Ελλάδα από τα έξοδα εκσυγχρονισμού του στόλου Leopard 1A5, παρέχοντας παράλληλα στον Ελληνικό Στρατό πρόσβαση σε αναβαθμισμένα άρματα μάχης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ικανότητες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This