Silver Alert για την… Κεραμέως!

Χωρίς υπουργό Εσωτερικών έμεινε η Ελλάδα την εβδομάδα της μεγάλης καταστροφής στη Θεσσαλία - Μήπως έχει παυθεί των καθηκόντων της και δεν το μάθαμε;

Must Read

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όλα είναι πρωτοφανή. Πρωτοφανής χαρακτηρίστηκε ο Ιανός. Πρωτοφανής η χιονόπτωση στην Αττική Οδό. Πρωτοφανείς οι συνθήκες που έκαψαν την Εύβοια και το Τατόι. Πρωτοφανές το φετινό καλοκαίρι που έγιναν στάχτη ο Εβρος, η Ρόδος και η Πάρνηθα. Πρωτοφανής και ο Ντάνιελ.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στο σύμπαν της κυβέρνησης όλα συμβαίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μάλλον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον πλανήτη ολόκληρο από καταβολής της ανθρωπότητας. Κάποιοι «επιστήμονες» μίλησαν ακόμα και για 500 ή 1.000 χρόνια που συμβαίνει τέτοια καταιγίδα, όπως του «Daniel». Αύριο μπορεί να φτάσουν και στην Κιβωτό του Νώε προκειμένου να απαλλάξουν, μέσω «αναπόφευκτου», την κυβέρνηση από τις ευθύνες της να μην έχει κάνει, παρά τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, ούτε ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο στη Θεσσαλία μετά τον Ιανό το 2020.

Κάτω από στάχτες, χιόνια και λασπόνερα η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και πρόθυμους «επιστήμονες», όπως έκανε και για το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων στην πανδημία, προσπαθεί να πείσει τον κόσμο πως στη χώρα μας κάθε δύο τρεις μήνες γίνονται πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ στην Ιστορία, άρα δεν μπορούσε να γίνει και τίποτα παραπάνω ώστε να αποτραπεί το… μοιραίο. Το πραγματικά πρωτοφανές, όμως, είναι ότι σε μια περίοδο εθνικής συμφοράς «εξαφανίζονται» ακόμα και αρμόδιοι υπουργοί από το προσκήνιο για να γλιτώσουν την πολιτική φθορά. Μιμούμενοι τον Μητσοτάκη, βέβαια, που πρώτος έδειξε τον δρόμο από την πρώτη θητεία του, όταν έπραττε το ίδιο στις φωτιές, στις υποκλοπές, στην πανδημία, στην ακρίβεια, σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Στα χαρτιά η Νίκη Κεραμέως είναι υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας. Στην πράξη, ως συναρμόδια υπουργός, είναι άφαντη από τη μαζική καταστροφή που πλήττει όλη τη Θεσσαλία από την περασμένη Δευτέρα. Η μοναδική της δημόσια παρουσία από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι και χθες έγινε σε «φιλόξενο» τηλεοπτικό πρωινάδικο, νωρίς νωρίς, στις 7 Σεπτεμβρίου, και πριν αποκαλυφθεί στη συνέχεια όλη η έκταση της συμφοράς στη Θεσσαλία.

Με κούφια λόγια επί 16 λεπτά, όπως ότι «το κράτος δίνει τεράστιες μάχες για να απεγκλωβίσει τον κόσμο», δεσμεύτηκε για άμεση καταγραφή των ζημιών. Τόσες μέρες μετά δεν έχει γίνει το παραμικρό σε όσες περιοχές το επιτρέπουν πια οι συνθήκες. Εκτοτε, κι όσο η οργή άρχισε να ξεχειλίζει στον Κάμπο για την ανοργανωσιά της κυβέρνησης, κανείς δεν την ξαναείδε. Η Κεραμέως κρύφτηκε για να περάσει η μπόρα και να μην έχει πολιτικό κόστος, όπως το ίδιο έκαναν κι άλλοι καριερίστες συναρμόδιοι που οι δημόσιες εμφανίσεις τους εκμηδενίστηκαν ξαφνικά.

Μία από τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει η Κεραμέως έχει να κάνει και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την επίβλεψη και συντονισμό των δήμων και των περιφερειών της χώρας. Υπό κανονικές συνθήκες αυτή η ευθύνη «φορτώνεται» σε αναπληρωτές και υφυπουργούς.

Ομως, τώρα υπάρχει ένα έκτακτο γεγονός, με μαζικές καταστροφές, πολλούς θανάτους και μακρά διάρκεια. Και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων που υπουργός Εσωτερικών μένει απέξω σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, αφήνοντας να «τρέχουν» μόνο οι αναπληρωτές και οι υφυπουργοί του.

Επιδιώκει να μείνει εκτός κάδρου

Η υπερφιλόδοξη Κεραμέως επιδιώκει να μείνει εκτός κάδρου, θεωρώντας αφελώς και ότι θα το επιτύχει. Σαν να είναι δυνατόν να μη γίνει αντιληπτό ότι σε αυτή την κρίση η χώρα δεν έχει υπουργό Εσωτερικών.

Ακόμα και τα δελτία Τύπου που εκδίδονται από το υπουργείο της Κεραμέως δείχνουν ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Για τις 15 Σεπτεμβρίου μετατίθεται η ανακήρυξη συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις πληττόμενες περιοχές» ανακοίνωσε η Κεραμέως χθες Κυριακή! Μια μέρα που τα θύματα αυξάνονταν από το πρωί, υπήρχαν ακόμα εγκλωβισμένοι που ζητούσαν βοήθεια, η εθνική οδός παρέμενε κλειστή, ενώ δεν είχε αρθεί καν η προχθεσινή εκκένωση πάνω από 20 οικισμών. Κι όμως, κατά την Κεραμέως, αυτό ενδιαφέρει τώρα τον κόσμο. Οι εκλογικοί συνδυασμοί! Λες και όλα θα έχουν λυθεί στη Θεσσαλία σε τέσσερις μέρες από σήμερα, ώστε να ασχοληθούν άπαντες με τις… αυτοδιοικητικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναζητείται η υπουργός από την κοινή γνώμη. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τον Μάιο την καμένη γη που άφησε πίσω της η Κεραμέως ύστερα από τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, όταν κατέρρευσε το σύστημα για τις εξετάσεις των μαθητών. Τότε που από το Μαξίμου διέρρεαν τα fake news περί… παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης.

Η πραγματικότητα ήταν πως ο μηχανισμός του Υπουργείου Παιδείας που παρέδωσε η υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει μια συνηθισμένη και προβλέψιμη κατάσταση. Και τότε η Κεραμέως, καθ’ ουσίαν αρμόδια, αφού μόλις είχε αφήσει το πόστο της, απέφυγε οποιαδήποτε εμπλοκή για να βρεθεί λύση. «Θεσμικά δεν είμαι υπουργός, ξέρετε. Το λέω για να μην παρεξηγηθώ. Η Τράπεζα Θεμάτων λειτουργεί τρία χρόνια τώρα. Κανονικότατα» δήλωνε με προκλητική ανευθυνότητα για το δικό της φιάσκο.

Και τώρα, όμως, που η Κεραμέως είναι υπουργός κανονικότατα, φέρεται σαν να μην είναι συναρμόδια για όσα γίνονται. Είναι η ίδια η Κεραμέως τελικά που αποδεικνύει με τη διαρκή απάθειά της ότι δεν είναι απαραίτητη στην κυβέρνηση.

Βιογραφικό

Υπουργός Εσωτερικών

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε Νομική στη Σορβόνη και στο Χάρβαρντ. Εχει εργαστεί ως δικηγόρος. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Ν.Δ. τον Ιανουάριο 2015 και από το 2016-2019 ήταν κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος. Από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και τις 26 Μαΐου ήταν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στις πρόσφατες εκλογές επανεξελέγη βουλευτής. Ηταν τρίτη στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, πίσω από τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Αδωνι Γεωργιάδη. Διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέα υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This