Η απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ έφερε πρώτο τον Κασσελάκη με 45%

Μάχη με την Αχτσιόγλου (36%) στον δεύτερο γύρο, με μεγάλο φαβορί για την προεδρία τον ευνοούμενο του Πολάκη - Τρίτος ο Παππάς, τέταρτος ο Τσακαλώτος και πέμπτος ο Τζουμάκας

Must Read

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Ο επικοινωνιακός «τυφώνας Κασσελάκης» σάρωσε κάθε πρόβλεψη, καθ’ όσον επικράτησε με άνεση στον πρώτο γύρο έναντι της Εφης Αχτσιόγλου που εμφανιζόταν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί της κούρσας, μεταθέτοντας για την προσεχή Κυριακή την τελική αναμέτρηση, που προμηνύεται συναρπαστική.

Είναι πρόδηλο ότι η ανάγκη των απλών μελών για ανανέωση εκφράστηκε εντυπωσιακά στο πρόσωπο του 35χρονου επιχειρηματία που εμφανίστηκε ξαφνικά από τις ΗΠΑ στο προσκήνιο και ανέτρεψε τις κατεστημένες βεβαιότητες, επιβεβαιώνοντας την κόπωση και την αποστροφή στις «νοσηρές ισορροπίες» που είχαν επιβάλει τα κομματικά ιερατεία. Μαζί επιβεβαίωσε και την απελπισία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Προηγήθηκε χθες μια άνευ προηγουμένου μαζική συμμετοχή στις κάλπες, που διέψευσε κάθε προσδοκία και αιφνιδίασε τα ρετιρέ της Κουμουνδούρου που, αμήχανα, σάστισαν από την πρωτοφανή συμμετοχή, η οποία άγγιξε τα επίπεδα της προηγούμενης εκλογής του Μαΐου 2022, όταν μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και οι ψηφοφόροι έφτασαν τους 153.000.

Με βάση την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στις 11.30 χθες το βράδυ από τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννη Δρόσο, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, με συγκεντρωμένο το 90,13% των αποτελεσμάτων, ήτοι 484 τμημάτων από τα 537 συνολικά στην Επικράτεια, τα αποτελέσματα με τη σειρά κατάταξης έχουν ως εξής: Στέφανος Κασσελάκης 51.615 ψήφους – 45,47%, Εφη Αχτσιόγλου 41.098 ψήφους – 36,21%, Νίκος Παππάς 9.804 ψήφους – 8,64%, Ευκλείδης Τσακαλώτος 9.533 ψήφους – 8,4% και Στέφανος Τζουμάκας 1.457 ψήφους – 1,28%. Συνολικά προσήλθαν 146.635 πολίτες, από τους οποίους πάνω από 40.000 ήσαν νέα μέλη και εγγράφηκαν κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη.

Συνοψίζοντας το μήνυμα της αναμέτρησης, ο καθηγητής Δρόσος επισήμανε ότι διερμηνεύει «το πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας να βγει από τις λάσπες και το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα που έχει γίνει πλέον πρόβλημα όλων των Ελλήνων».

Αυτή ήταν και η κοινή συνισταμένη στις εκτιμήσεις των στελεχών χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου, τα οποία διέκριναν στο αποτέλεσμα ένα μήνυμα εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ηρθαν άνθρωποι από όλους τους χώρους. Ακόμα και από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ» έλεγαν στη «δημοκρατία» κορυφαία στελέχη, σημειώνοντας ότι η καταστροφή της χώρας αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της ανεπάρκειας του κατ’ ευφημισμόν «επιτελικού κράτους», προκάλεσε την οργή των πολιτών.

Η μαζική συμμετοχή, όπως εξηγούσαν, στέλνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες:

  • Στην κυβέρνηση, πρώτα από όλους, ότι πλέον δεν είναι μόνη της στον πολιτικό ανταγωνισμό και ότι στο εξής θα απολογείται για τις πράξεις και παραλείψεις της σε μια αντιπολίτευση που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της ύστερα από δύο διαδοχικές συντριπτικές ήττες.
  • Στο ΠΑΣΟΚ, που είχε επενδύσει πολιτικά στη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσδοκία ότι θα τον διαδεχθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγετική καχεξία της Χ. Τρικούπη σε συνδυασμό με το χθεσινό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τα πρωτεία.
  • Στο εσωτερικό του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πρέπει τώρα, ακόμα κι αν ο Σ. Κασσελάκης δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, να συνηθίσει την παρουσία του και να πάρει τοις μετρητοίς την υπόσχεση που έδωσε ότι «ήρθε για να μείνει».

Πλέον αυτών, η δυναμική συμμετοχή, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στον Σ. Κασσελάκη, ο οποίος τόνωσε το ενδιαφέρον μιας αδιάφορης μάχης, επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει και ότι μπορεί τώρα με μεγαλύτερη αυτάρκεια να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα.

Αντισυσπειρώσεις

Είναι προφανές, όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις, ότι η αναπάντεχη ανάδυση του άστρου Κασσελάκη θα προκαλέσει αντισυσπειρώσεις εν όψει του δεύτερου γύρου. Πολλές δυνάμεις εντός του κόμματος θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε «να μην πέσει το κόμμα σε ξένα χέρια».

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το χθεσινό αποτέλεσμα. Οπως σχολίαζαν στη «δημοκρατία» κάποια από τα κορυφαία στελέχη που εμφανίστηκαν νωρίς, προτού αποχωρήσουν γρήγορα στη συνέχεια, «από δω και πέρα τα σκυλιά δεμένα». Αυτό, όπως εξηγούσαν, σημαίνει ότι ο λαός έκρινε και αυτό σημαίνει ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε τις επιλογές του, διότι αν δεν σε συμφέρει το αποτέλεσμα, δεν μπορείς να αλλάξεις τον λαό».

Υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης; Οι συνεργάτες του Κασσελάκη παρατηρούν ότι «κανένας δεν φεύγει από ένα κόμμα που ανεβαίνει». Η επόμενη Κυριακή θα είναι ντέρμπι. Με ακλόνητο φαβορί όμως το «παιδί του Πολάκη». Και ήδη από χθες αυτοί που ηγούνται των κομματικών στρατοπέδων άρχισαν να μετράνε τις δυνάμεις και τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This