Σφόδρα απογοητευμένοι οι πολίτες από τον κρατικό μηχανισμό δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις – Ποια η γνώμη τους για τον «τυφώνα» Κασσελάκη

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το (σημαντικό) προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών

Must Read

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις, οι πρώτες για το σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα μας μετά τις φονικές δασικές πυρκαγιές και τις απανωτές καταστροφικές κακοκαιρίες, αλλά και την έλευση του Στέφανου Κασσελάκη στα πολιτικά πράγματα, παρουσιάστηκαν σήμερα από τα κανάλια για λογαριασμό των οποίων διεξήχθησαν, με το βασικό συμπέρασμα που απορρέει από αυτές, να είναι πως οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Daniel».

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, υπάρχει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, όμως αυτή δεν δείχνει να την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη.

Συγκεκριμένα στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα ακόλουθα:

ΝΔ 36,4
ΣΥΡΙΖΑ 16,8
ΠΑΣΟΚ 12,5
ΚΚΕ 9,5
Σπαρτιάτες 3,9
Ελληνική λύση 7,5
ΝΙΚΗ 4,4
Πλεύση 3,1

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει ένα προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα:

ΝΔ 29,7
ΣΥΡΙΖΑ 13,7
ΠΑΣΟΚ 10,2
ΚΚΕ 7,7
Σπαρτιάτες 3,1
Ελληνική λύση 6,1
ΝΙΚΗ 3,6
Πλεύση 2,6

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί με ένα ποσοστό μόλις 7%. Όσον αφορά δε στη δημοφιλία του, ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 31% θετικές γνώμες, ενώ οι αρνητικές φτάνουν το 54%.

Αναφορικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο, με ποσοστό 36%. Η οικονομία ακολουθεί με 23%, ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται και στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Ενώ τον Ιούνιο το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή, πλέον οι… απαισιόδοξοι αγγίζουν το 62% και οι αισιόδοξοι μόλις το 32%.

Περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%) θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο Στ. Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Και η ίδια η δημοτικότητα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όμως, φτάνει στο 28%, όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%. Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ μια… ανάσα πίσω από τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο, καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%. Ομως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση.

Η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17% έναντι 32,5% της ΝΔ (διαφορά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σενάριο αυτό η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει τις 19 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικά τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Pulse, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.142 πολιτών, στο διάστημα από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν ως ακολούθως:

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ», το 58% των ερωτηθέντων (28% σίγουρα ΝΑΙ, 30% μάλλον ΝΑΙ) θεωρούν ότι υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία, όπως φαίνεται και στα παρακάτω στατιστικά:

Στο ερώτημα «το ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό πριν λίγους μήνες, κατά την άποψή σας, αυτό αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημά του;», οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (46%) θεωρούν ότι η παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό τόσο λίγο καιρό δεν αποτελεί ούτε πλεονέκτημα, ούτε μειονέκτημα, καθώς υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά ζητήματα. Πάντως το 27% θεωρεί ότι αποτελεί μειονέκτημα και μόλις ένα 17% πιστεύει ότι αποτελεί πλεονέκτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη:

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, θα πάνε…», σχεδόν τέσσερις στους 10 (39%, 23% πολύ χειρότερα – 16% λίγο χειρότερα) πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29% (18% λίγο καλύτερα – 11% πολύ καλύτερα) πιστεύει ότι τα πράγματα θα κυλήσουν καλύτερα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 22% πιστεύει ότι θα μείνουν ίδια:

Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση, στις 100 πρώτες μέρες από τις τελευταίες εκλογές, γενικά κινείται…», οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης εξέφρασαν την οργή και απογοήτευσή τους από όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, με τουλάχιστον 5 στους 10 (51%) να θεωρούν ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση τις πρώτες 100 ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, το 34% θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να προσπαθήσει και άλλο, ενώ ένα 6% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κινείται σε σωστή κατεύθυνση και ικανοποιητικά, δηλαδή σε σύνολο 40% επικροτούν το έργο της κυβέρνησης:

Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, γενικά, ήταν…», οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές, αφού το 54% πιστεύει ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 39% (33% σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονταν περισσότερα – 6% σωστή κατεύθυνση και αρκετή) θεωρεί ότι η αντίδρασή ήταν στη σωστή κατεύθυνση:

Στην ερώτηση που αφορά στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε», οι ερωτώμενοι κατέληξαν στο ότι η ΝΔ έρχεται ξανά πρώτη στις προτιμήσεις τους και με διαφορά 15,5% από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα έμπαιναν ξανά στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, το 32,5% θα ψήφιζε ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 17%, ΠΑΣΟΚ με 10,5%, ΚΚΕ με 7,5%, Ελληνική Λύση με 5%, Σπαρτιάτες με 3,% ενώ ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας θα έπαιρναν από 2,5%. Ούτε το ΜέΡΑ25 θα έμπαινε στη Βουλή, καθώς συγκεντρώνει 1,5%:

Υπόθεση – σενάριο (αναλογικής) κατανομής αναποφάσιστων, :

Την ίδια ώρα, στη δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA, πέρα από το έντονο αίσθημα της απογοήτευσης των πολιτών, αποτυπώνεται και η γνώμη τους για τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ καταγράφεται επίσης ένα προβάδισμα της ΝΔ με 17 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Θεωρείτε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολύ, αρκετά η καθόλου στην κακοκαιρία «Daniel»;

Καθόλου 49%
Λίγο 27%
Αρκετά 19%
Πόλη 2%
ΔΞ/ΔΑ 3%

  • Οι κάτοικοι στην Θεσσαλία απάντησαν για το ερώτημα αυτό:

Καθόλου 51%
Λίγο 21%
Αρκετά 22%
Πολύ 5%
ΔΞ/ΔΑ 1%

  • Είστε ή όχι ικανοποιημένοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κακοκαιρία «Daniel»;

Ναι 68%
Όχι 20%
ΔΞ/ΔΑ 12%

  • Στο ίδιο ερώτημα οι κάτοικοι στην Θεσσαλία απάντησαν:

Ναι 75%
Όχι 12%
ΔΞ/ΔΑ 13%

  • Μετά την εκλογή του Κασσελάκη η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Χειρότερη 40%
Το ίδιο κακή 17%
Το ίδιο καλή 12%
Καλύτερη 14%
ΔΞ/ΔΑ 17%

  • Το ίδιο ερώτημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Καλύτερη 37%
Το ίδιο καλή 29%
Το ίδιο κακή 2%
Χειρότερη 23
ΔΞ/ΔΑ 9%

  • Ο νέος πρόεδρος πρέπει να συνεχίσει την ίδια πολιτική, να στραφεί στο κέντρο ή αριστερά;

Κεντροαριστερά 56%
Αριστερά 23%
Ίδια πολιτική 9%
ΔΞ/ΔΑ 12

  • Το ίδιο ερώτημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ:

Κεντροαριστερά 53%
Αριστερά 34%
Ίδια γραμμή 6%
ΔΞ/ΔΑ 7

  • Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων:

ΝΔ 32,3%
ΣΥΡΙΖΑ 15,3%
ΠΑΣΟΚ 11,8%
ΚΚΕ 7,7%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 4,5
ΝΙΚΗ 2,5%
ΠΛΕΥΣΗ 2,7%
ΜΕΡΑ25 1,9%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3.2%

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This