Ειρήνη Αγαπηδάκη: Από την αλαζονεία στην απόλυτη ταπείνωση

Η εμμονή του Μητσοτάκη να βρει ρόλο στο τρολ ανάγκασε χθες την κυβέρνηση να αλλάξει την εγκύκλιο για τις συνταγογραφήσεις των αντιγριπικών εμβολίων

Must Read

Η επίσημη θέση της Ειρήνης Αγαπηδάκη είναι αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Στην πραγματικότητα κανείς δεν θα το φανταζόταν, αν κρίνει από το πώς συμπεριφέρεται. Με μια αλαζονεία υπερ-υπουργού, που δεν τολμούν να έχουν ακόμα και πολύ εμπειρότεροι πολιτικοί, με σαφώς πιο αναβαθμισμένα κυβερνητικά αξιώματα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στην πολιτική την επέβαλε… ουρανοκατέβατα ο Μητσοτάκης από το 2019. Το 2023 ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Θεώρησε ότι από την αστείρευτη δεξαμενή προσωπικοτήτων του κεντροδεξιού χώρου η ενδεδειγμένη για να τοποθετηθεί συμβολικά ως πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν η… Αγαπηδάκη. Δηλαδή, ένα τρολ του ίντερνετ, που απ’ όταν έγινε πρόεδρος της Ν.Δ. ο Μητσοτάκης καθύβριζε τους πολιτικούς αντιπάλους, μέχρι να της δοθεί πολιτικός ρόλος…

Στους τρεις μήνες που βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας η ψυχολόγος έχει δημιουργήσει μια σειρά από σοβαρές δυσλειτουργίες: Ηταν η βασική αιτία που αποχώρησε από τον ΕΟΔΥ ο επιφανής επιδημιολόγος Θεοκλής Ζαούτης εν μέσω «Daniel» στη Θεσσαλία. Προκάλεσε, δε, χάος με το αν είναι πόσιμο ή όχι το νερό σε ολόκληρες πόλεις, όπως ο Βόλος. Τώρα έκανε την κυβέρνηση να βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια για το θέμα που η ίδια δημιούργησε, με τη συνταγογράφηση των εμβολίων για τη γρίπη.

Η κυβέρνηση σε σχεδόν καθημερινή βάση πια «αδειάζει» τα στελέχη που έχει τοποθετήσει στα υπουργεία -με λανθασμένα κριτήρια, όπως αποδεικνύεται- ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Δεν έχει ξανασυμβεί σε τόσο μικρό διάστημα ένας πρωθυπουργός να ακυρώνει τόσες προσωπικές επιλογές του και η κυβέρνηση να παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης.

Από την κυβέρνηση έχουν εκδιωχθεί μόνο δυο έως τώρα, Μηταράκης και Βαρβιτσιώτης, όμως έχουν πάρει σειρά κάμποσοι ακόμα. Μόλις προχθές «αδειάστηκαν» τρεις, ο Καιρίδης με τον Αυγενάκη για τη νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών, όπως και ο Θεοχάρης για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Νωρίτερα ήταν ο Φλωρίδης για την άρση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών ή ο Μηταράκης, πριν πάει… διακοπές πρώτα στην Πάτμο και μετά διαρκείας στο σπίτι του, για την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Χθες ήταν η σειρά της Αγαπηδάκη, του πολιτικού πουλέν του Μητσοτάκη, που διέσυρε την κυβέρνηση και στη συνέχεια το Μαξίμου διέσυρε εκείνη.

Δίχως καμία διαβούλευση

Ξαφνικά προχθές η νεόκοπη πολιτικός ανακοίνωσε, δίχως καμία διαβούλευση, όπως αποδείχθηκε από τις αντιδράσεις, ότι στο εξής οι πολίτες θα εμβολιάζονται κατά της γρίπης μόνο με ιατρική συνταγή. Αποφάσισε, δηλαδή, ότι ο κάθε πολίτης που ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα θα πρέπει να επιβαρυνθεί φέτος και με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης. Οταν η ιατρική επίσκεψη κοστίζει περισσότερο από το εμβόλιο!

Αυτή η αιφνιδιαστική -όσο κι ακατανόητη- αλλαγή στην πολιτική εμβολιασμού προκάλεσε γενικό ξεσηκωμό. Από τους απλούς πολίτες μέχρι τους φαρμακοποιούς, ακόμα και τους φαρμακοβιομηχάνους. Μόνο η Αγαπηδάκη απέμεινε αγέρωχη σε όλη την Ελλάδα να υπερασπίζεται την εξοργιστική απόφασή της.

Ακολούθησε, μάλιστα, το άγριο ξέσπασμα ισχυρού φαρμακοβιομηχάνου εναντίον της, με βαριές υπόνοιες για τον ρόλο της Αγαπηδάκη μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο. Μέσω ΤikΤok ειπώθηκαν σκληρές κουβέντες από τον φαρμακοβιομήχανο, για τις οποίες δεν είχε υπάρξει μέχρι χθες κάποια απάντηση από την Αγαπηδάκη, όπως λογικά αναμενόταν.

Μέσα σε τρεις μήνες μια αναπληρώτρια υπουργός της κυβέρνησης έχει «καταφέρει» να στρέψει εναντίον της -με τον τρόπο που συμπεριφέρεται κι αποφασίζει- από δημάρχους και φαρμακοβιομηχάνους μέχρι διακεκριμένους επιδημιολόγους και τοπικές κοινωνίες. Προφανώς, δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής απειρίας, αλλά ικανότητας. Είναι πιο εύκολο να γράφει η κάθε Αγαπηδάκη στο Τwitter με ρητορική νηπιαγωγείου για τα «κακάκια και το γιογιό» των πολιτικών αντιπάλων του Μητσοτάκη, παρά να ξέρει ποια είναι η σωστή απόφαση για το νερό που πίνει ο κόσμος ή για τα εμβόλιά του.

Η εμμονή του Μητσοτάκη να βρει έναν πολιτικό ρόλο για το τρολ του διαδικτύου ανάγκασε χθες την κυβέρνηση να πάρει πίσω πανικόβλητη το μέτρο για τις ιατρικές συνταγές. Η κυβέρνηση εκτέθηκε ξανά, ακυρώνοντας ταυτόχρονα την Αγαπηδάκη. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι τελικά δεν θα χρειάζεται συνταγογράφηση για το συμβατικό εμβόλιο. Η αλαζονεία της Αγαπηδάκη μετατράπηκε σε ταπείνωση.

Οποιοσδήποτε ήταν στη θέση της όφειλε να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας. Μια τέτοια αλλαγή στην εγκύκλιο με άνωθεν παρέμβαση δεν θα μπορούσε να γίνεται ανεκτή. Η ψυχολόγος, όμως, έκανε απλά ένα post στο Facebook, σαν να μην την «άδειασε» η ίδια η κυβέρνησή της. Ξεκινώντας ότι «θέλω να σας γράψω αναλυτικά τι ισχύει και τι πρέπει να γνωρίζετε, ευελπιστώντας να καλύψω κάθε απορία σχετικά με τη διαδικασία και τα εμβόλια». Τη συνέχεια λίγοι τη διάβασαν, αν κρίνουμε από τα μόλις 152… likes που είχε κάμποσες ώρες μετά.

Το θέμα είναι ότι κανείς δεν κατάλαβε γιατί τη μια μέρα η Αγαπηδάκη ανακοίνωσε κάτι που η κυβέρνηση την υποχρέωσε να πάρει πίσω το επόμενο πρωί. Η αίσθηση σχεδιασμού του ποδαριού που «βγάζουν» τέτοιες αλλοπρόσαλλες κινήσεις στον κόσμο για τα πιο σοβαρά ζητήματα, όπως αυτά της υγείας, περνάει μόνο λάθος μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και για την αξιοπιστία των κυβερνητικών λεγομένων και, κυρίως, για την καθημερινότητα των πολιτών.

Βιογραφικό

Ψυχολόγος, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

Είναι 43 ετών, ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτις στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ήταν λέκτορας Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2019 διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της γενικής γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Επελέγη από τον πρωθυπουργό ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για τις εκλογές του Μαΐου 2023. Στη συνέχεια διορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This