Σταύρος Αρναουτάκης: Ισόβιος περιφερειάρχης υπεράνω κομμάτων

Ο Κρητικός πολιτικός είναι από τους λίγους εκλεγμένους που δεν κυνηγάει ο ίδιος να πάρει το χρίσμα, αλλά έχει καταφέρει να γίνεται το αντίθετο

Must Read

Για τη Ν.Δ. ο χάρτης της Κρήτης βάφτηκε μπλε. Για το ΠΑΣΟΚ είναι πράσινος. Ακόμα και τα κανάλια έδειχναν μπερδεμένα το βράδυ των εκλογών. Ποιο κόμμα τελικά επικράτησε στο μεγαλύτερο νησί της χώρας;

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο Σταύρος Αρναουτάκης μπήκε στην πολιτική το 1990 σαν βέρος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ. Με τον «ήλιο» του κόμματος έγινε δήμαρχος, στη συνέχεια βουλευτής και μετέπειτα ευρωβουλευτής. Στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, μάλιστα, ήταν υφυπουργός.

Από το 2010 επέλεξε να αλλάξει ξανά μετερίζι και να θέσει την υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης Κρήτης, πάντα με την υποστήριξη της Χαριλάου Τρικούπη. Εκείνη τη χρονιά βγήκε από τον α’ γύρο με 50,3%, αφήνοντας τρίτο τον εκλεκτό της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το 2014 επιβεβαίωσε τη δυναμική του. Στον α’ γύρο έλαβε 41,1%, με τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. Σεραφείμ Τσόκα να μένει στο 26,2%. Στον επαναληπτικό ο Αρναουτάκης πήρε το θριαμβευτικό 64%. Το 2019 είχε απέναντί του τον επιλεγμένο από τη Ν.Δ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 26,5%. Ο Αρναουτάκης επικράτησε ακόμα πιο εύκολα, από τον α’ γύρο, με 60,8%.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως στις αυτοδιοικητικές του 2019 «θα στηρίξουμε τους “πράσινους” εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες». Τότε είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επειδή, όπως είπε, «αναγκάζεται να στηρίξει υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ. γιατί δεν έχει τα κότσια, γιατί δεν έχει ανθρώπους να ηγηθούν στις Περιφέρειες». Λίγες μέρες μετά η Τοπική του Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο έκανε ομόφωνα δεκτή την υποψηφιότητα Αρναουτάκη.

Αν και υπήρχαν ήδη από το 2017 σκέψεις να στηρίξει και η ΝΔ τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα για την Κρήτη, τότε είχε… προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να το πράξει. Μάλιστα, υπήρξαν και σκληρές αντιδράσεις. Για λογαριασμό της Ν.Δ. οι ΝΟΔΕ της Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου) είχαν κάνει επίθεση στον Αρναουτάκη τον Μάρτιο του 2019, με κατηγορίες κατά του περιφερειάρχη: «Αποτελεί μια μεθοδευμένη συνεργασία που είχε δρομολογηθεί ήδη από το Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, τον Σεπτέμβρη του 2017, όταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε με διθυραμβικά λόγια για τον κ. Αρναουτάκη και το έργο του. Ο επί δύο θητείες περιφερειάρχης Κρήτης απογοητεύει με τον χειρότερο τρόπο τον κόσμο που τον τίμησε με την ψήφο του, επιλέγοντας την καρέκλα πάνω από το συμφέρον των συμπολιτών μας».

Βολές υπήρξαν και από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου: «Στο ψηφοδέλτιο Αρναουτάκη συμμετέχουν πλέον άνθρωποι που δίχασαν τις τοπικές κοινωνίες λειτουργώντας ως κομισάριοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τους υποψηφίους που προέρχονται από τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής».

Το σπριντ του Μητσοτάκη

Ομως, στην πολιτική τα πράγματα σπάνια μένουν στάσιμα. Ετσι, μετά το σαφάρι του Αλέξη Τσίπρα για να εξασφαλίσει πρώτος το πράσινο φως του Αρναουτάκη, ακολούθησε το σπριντ του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τωρινές εκλογές. Ο πρωθυπουργός αφενός λογάριασε ότι κανένας δικός του υποψήφιος δεν θα έχει τύχη και αφετέρου στόχευε να βαφτεί και η Κρήτη μπλε, έστω με δημιουργική… ζωγραφική.

Στις προσυνεδριακές διαδικασίες της Ν.Δ. στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2022 τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη προσφώνησαν τον περιφερειάρχη με το μικρό του όνομα, ως ένδειξη οικειότητας. Μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον «Σταύρο» και το έργο του. Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τότε -και που έβαλαν ψύλλους στ’ αυτιά της Κουμουνδούρου- δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν.

Τον Ιανουάριο του 2023 ο Μητσοτάκης άνοιξε πλέον τα χαρτιά του: «Νομίζω ότι με τον κ. Αρναουτάκη έχουμε το ίδιο όραμα για μια Κρήτη που είναι εξωστρεφής και διατηρεί την ταυτότητά της. Δεν ξέρω πού θα είμαι το 2030, αλλά έχω την υποψία ότι ο Αρναουτάκης πάλι εδώ θα είναι!».

Στα μέσα του φετινού Ιουλίου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Ν.Δ. «έτρεξε» να ανακοινώσει και επίσημα ότι θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές τον Αρναουτάκη. Χαρακτηρίζοντάς τον «ανεξάρτητη υποψηφιότητα», προσπερνώντας ότι ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ κι ενώ ήδη ο περιφερειάρχης είχε λάβει τις «ευλογίες» του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω και αποφάσισε να κατεβάσει δικό του υποψήφιο, τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος προχθές πήρε 11%. Ο Αρναουτάκης θριάμβευσε εκ νέου με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νίκης που καταγράφηκαν την Κυριακή (78,3%).

Τον περασμένο Μάιο ο περιφερειάρχης δήλωνε για το ενδεχόμενο στήριξης από τη Ν.Δ.: «Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ακόμα. Ομως είναι ιδιαίτερα τιμητικό όταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί αναγνωρίζουν το έργο που γίνεται από την Περιφέρεια. Όταν υπάρχει τέτοια εμπιστοσύνη για όσα κάνουμε. Και υπήρξε τέτοια εμπιστοσύνη και από την προηγούμενη κυβέρνηση» (σ.σ.: του Τσίπρα).

Προχθές, μετά την τέταρτη σερί νίκη του, εμφανίστηκε συγκινημένος: «Για την επόμενη περίοδο υποσχόμαστε ότι θα υπηρετούμε την Κρήτη πέρα και πάνω από τα κόμματα». Δείχνει να είναι ένας από τους λίγους εκλεγμένους που μπορεί να λέει κάτι τέτοιο και να το εννοεί.

Αλλωστε, όπως αποδεικνύεται κι από την εξέλιξη των γεγονότων, δεν κυνηγάει ο ίδιος να πάρει το χρίσμα από τα κόμματα. Τα κόμματα είναι που «σφάζονται» στα πόδια του για να κάνει αποδεκτή τη στήριξή τους.

Βιογραφικό

Περιφερειάρχης Κρήτης

Γεννήθηκε το 1956 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Το 1990 εξελέγη δήμαρχος στις Αρχάνες Ηρακλείου, όπως και το 1994, το 1998 και το 2002. Στη συνέχεια έγινε ευρωβουλευτής, το 2004, με το ΠΑΣΟΚ. Πέντε χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο. Το 2009 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Το 2010 έγινε για πρώτη φορά περιφερειάρχης Κρήτης, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Επανεξελέγη το 2010, το 2014, το 2019 και στις προχθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This