Στη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης των συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων, για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προχωρά άμεσα η κυβέρνηση. Στο φορέα αυτόν θα εμπλακούν ακόμη περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν και ρόλο συντονισμού, και θα συμμετάσχουν ασφαλώς τα Σώματα Ασφαλείας, με αιχμή το Λιμενικό Σώμα. Θα ενισχυθεί δε με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο και 800 για τα νησιά. Επίσης, θα διατεθούν 14.000.000 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.
Δείτε επίσης: Αυτό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Κλείνει η Μόρια – Πού θα γίνουν οι νέες δομές
Θα δοθεί επίσης βαρύτητα, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή, όχι στις περιπολίες, που θα συνεχιστούν, αλλά στον εντοπισμό μιας λέμβου που ετοιμάζεται γεμάτη με μετανάστες να αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Στεφανής, αλλάζει εν ολίγοις το δόγμα στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και προσαρμόζεται στο να τους «εντοπίσουμε έγκαιρα, να επικοινωνήσουμε με την απέναντι πλευρά, όπως γίνεται πολλές φορές και εκεί να σταματήσουν οι ροές».
Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα τρωτό σημείο στο σχέδιο αυτό: η αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας. Εκεί έρχονται οι θαλάσσιες περιπολίες, που, κατά τον κ. Στεφανή, «είναι το νούμερο 2 κόστος, μετά την καθημερινή διαβίωση των μεταναστών σε μια χώρα. Θέλουμε να γίνουμε πολύ πιο αποδοτικοί και πολύ πιο αποτελεσματικοί. Και εκεί βρισκόμαστε τώρα. Υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο, που θα το κάνουμε αυτό» ανέφερε. Μένει βέβαια να κριθεί στην πράξη.
Πέραν των προσλήψεων συνοριοφυλάκων, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, η ένωση εφοπλιστών προσφέρει 10 σύγχρονα σκάφη στο Λιμενικό Σώμα (θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες) και αυτά θα προστεθούν στη δύναμη ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών. Οι επιχειρήσεις της Frontex και του NATO θα συνεχιστούν κανονικά «γιατί θέλουμε να βλέπουν την κατάσταση» τόνισε ο κ. Στεφανής.