Αυτό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Κλείνει η Μόρια – Πού θα γίνουν οι νέες δομές

Must Read

Το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος ανακοίνωσαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Αρχικά ο κ. Πέτσας μίλησε για ανάγκη υπευθυνότητας, αλληλεγγύης, αλλαγής πλαισίου του Δουβλίνου, ενίσχυση της Frontex, φύλαξη συνόρων με συγκρότηση ομάδας συνοριοφυλάκων, επιτάχυνση διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου, λειτουργία κλειστών κέντρων σε νησιά και άμεσες επιστροφές μεταναστών.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι θα υπάρξει επίσπευση και αυστηροποίηση, ώστε να γίνει γνωστό σε όσους θέλουν να έρθουν, αλλά δεν δικαιούνται, αφού δεν είναι πρόσφυγες, ότι αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή, στο τέλος θα τα χάσουν.

Δείτε επίσης: Έρχεται το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού – Οι βασικές συνιστώσες

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νήσων.

Ακολούθως, ο κ. Στεφανής μίλησε για τις 5+1 δράσεις της κυβέρνησης, που αποφασίστηκαν από την επιτροπή για το μεταναστευτικό:

Στεφανής

Οι πέντε δράσεις

  • Εθνικό συντονιστικό όργανο για τα ασυνόδευτα παιδιά
  • ΜΚΟ: Καθορίζεται πλαίσιο των υποχρεώσεών τους. Έλεγχος και παραμονή στη χώρα μόνο όσων εξ αυτών πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών χορήγησης ή μη ασύλου και επίσπευση επιστροφών. Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η πρόσληψη 500 ατόμων στις υπηρεσίες Ασύλου.
  • Κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών σε νησιάΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Λέσβος: Κλείνει η Μόρια και δημιουργείται νέα κλειστή δομή, χωρητικότητας 5.000+ ατόμων.

– Χίος: Δημιουργία νέας κλειστής δομής, κλείνει η προϋπάρχουσα

– Σάμος: Κλείνει η προϋπάρχουσα δομή, δημιουργία νέας

– Κως: Αλλαγή χρήσης της δομής σε προαναχωρησιακό κέντρο, χωρητικότητας 2000+ ατόμων

– Λέρος: Αλλαγή χρήσης της δομής σε προαναχωρησιακό κέντρο, χωρητικότητας 1000+ ατόμων

  • Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών (Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα 5 νησιά: Λέσβο, Σάμο, Χιο, Κω και Λέρο), βελτίωση δομών υγείας, παιδείας, κοινωνικής ωφελείας και τουρισμού, η εντοπιότητα θα λαμβάνεται υπ’ όψιν στις προσλήψεις, ειδικό ταμείο με 50 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης του προγράμματος «Αλληλεγγύη» για τη στήριξη των δήμων).
  • Δημιουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων (Προσλήψεις 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο και επιπλέον 800 στα νησιά).

    «Θα αποτρέψουμε να έχουμε νέα Μόρια»

    O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστήριξε πως βασικός στόχος είναι να «αποτραπεί νέα Μόρια».

    Με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να επισημαίνει ότι «η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί από το λαό και στις πρόσφατες εκλογές».

    Αναφερόμενος στη μέγιστη χωρητικότητα των κλειστών, καθώς ο ίδιος εισαγωγικά είχε πει 5.000+ (για Λέσβο-Χίο-Σάμο) και 2.000+ (για Κω), ο κ. Στεφανής ανέφερε επί παραδείγματι ότι θα μπορεί να φτάνει τις 5.000 συν 40%, δηλαδή συν 2.000.

    Ο κ. Στεφανής είπε ακόμη ότι περισσότερο έτοιμη είναι η δομή στη Σάμο και μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι δομές.

    «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67.000 αιτήσεις ασύλου υπό διαχείριση και άλλες 15.000 που βρίσκονται στο β’ στάδιο, και γι’ αυτό άμεσα η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση του νόμου που επιταχύνει τις διαδικασίες και προχωρά στην πρόσληψη 500 ανθρώπων στις σχετικές υπηρεσίες», δήλωσε.

    Στεφανής Πέτσας

     

    «Σε 4,5 χρόνια είχαμε 1.806 επιστροφές. Θέλουμε τα 3 χρόνια να τα κάνουμε 3 μήνες. Μπορούμε; Ναι θα το κάνουμε διαβεβαίωσε ενώ επανέλαβε ότι ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα, ο μεσοπρόθεσμος τη λειτουργία νέων δομών ενώ υπάρχει και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός», τόνισε ο υφυπουργός που είπε επίσης ότι οι πόροι είναι και εθνικοί και ευρωπαϊκοί και σε ύψος θα φτάσουν όσο χρειαστεί, ενώ για τη Frontex και το ΝΑΤΟ είπε ότι «τους θέλουμε εκεί να βλέπουν την κατάσταση».

    Για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Στεφανής είπε ότι θα χτιστούν από την αρχή και στο εσωτερικό τους θα γίνεται διαχωρισμός περιοχών όπου θα διαβιούν μονογονεϊκές οικογένειες, άρρενες ή και διαχωρισμός κατά εθνικότητα.

    «Έχει αλλάξει η κατάσταση βεβαίως. Ψηφίστηκε νέος νόμος για τις διαδικασίες ασύλου, γίνονται προσλήψεις προσωπικού, ανακοινώσαμε ότι διαθέσαμε 14 εκατ. ευρώ αφού τα δώσαμε, προχωράμε στη συγκρότηση ενιαίου φορέα και σε κλειστές δομές, επιθυμούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας», είπε ο κ. Στεφανής

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για τα ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών είπε απαντώντας ότι αφορά όλους τους δήμους που σηκώνουν και θα σηκώσουν το βάρος και συμπλήρωσε πως: «δεν μπορεί κανείς να απολαμβάνει τα προνόμια της συνθήκης Σένγκεν χωρίς να έχει υποχρεώσεις»

     

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This