Παππάς: «Δώσατε 300 εκατ. για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αποκλείσατε τους μικρομεσαίους» – «Τα δάνεια αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις» απαντά ο Παπαθανάσης

Must Read

Σφοδρή κριτική για την κατανομή των 72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης δέχεται η κυβέρνηση στη Βουλή. Τρία κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την Επιτροπή Οικονομικών και την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου: οι Νίκος Παπαθανάσης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας), Θανάσης Κοντογεώργης (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) και Ορέστης Καβαλάκης (διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης).

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίρνουν κατά μέσο όρο 6.000 ευρώ, ενώ 500 μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν 18 δισ. ευρώ δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία 667 εκατ. ευρώ διοχετεύονται σε 100.000 μικρομεσαίους, δηλαδή «6.000 ευρώ η καθεμία» είπε ο Ν. Παππάς λέγοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «εκτός νυμφώνος». Μάλιστα σημείωσε ότι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίρνουν 667 εκατ. την ώρα που μία εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων πήρε 300 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ηλεκτρικά οχήματα. «Έχει η επένδυση αυτή προστιθέμενη αξία;», ρώτησε.

Από την πλευρά του ο Ν. Παπαθανάσης εστίασε στο στόχο της εξασφάλισης της επενδυτικής βαθμίδας και ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι οι μικρομεσαίοι παίρνουν ελάχιστα. «Για το δανειακό σκέλος (του Ταμείου Ανάκαμψης) μπορεί το 45% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς ο όγκος προφανώς είναι μεγαλύτερος στις μεγάλες επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μόνο «45.000 με 50.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». «Πράγματι παρατηρούμε πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει δυσκολίες στο τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε ο Ν. Παπαθανάσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι «κανένα έργο δεν θα μείνει εκτός» και υποσχόμενος ότι θα εκτελεστούν από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Ν. Παπαθανάσης ανέφερε τα αντιπλημμυρικά δεν θα προλάβαιναν να υλοποιηθούν ως τον Αύγουστο του 2026 που λήγει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γιατί η κυβέρνηση δεν προέβλεψε εξ αρχής ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν «χωρούσαν στο χρονοδιάγραμμα», ρώτησε ο Ν. Παππάς υπενθυμίζοντας ότι στη Θεσσαλία το Νοέμβριο του 2021 ο Αγοραστός έστελνε επιστολές στον τότε υπουργό Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή για τα ανεκτέλεστα έργα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This