Αντιδράσεις στη Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου

«Δεν μπορεί η Αντιπολίτευση να διακατέχεται από μηδενισμό», η απάντηση Παπαθανάση

Must Read

Την πλήρη αντίθεσή τους για τον σχεδιασμό, την κατανομή των πόρων και τις προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξέφρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της χαρακτήρισε «εικονική και ιλουστρασιόν πραγματικότητα» την παρουσίαση που έκανε στην κοινή συνεδρίαση των τριών Επιτροπών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εστιάζοντας στις καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης και στις δομές της Θεσσαλίας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρατήρησε πως «η πραγματική κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με όσα αναφέρονται στο περιτύλιγμα του «Ελλάδα 2.0» και απέχει από την Ελλάδα της 17ης Οκτωβρίου 2023, την Ελλάδα του σήμερα». Ενδιαφέρεστε είπε «για τις διαφάνειες παρουσίασης και όχι για την πραγματικότητα». Ανέφερε ότι ευτυχώς που δεν εκλέχθηκε Περιφερειάρχης στην Θεσσαλία ο κ. Αγοραστός προκειμένου να υπάρξει μια ασφάλεια για την Αυτοδιοίκηση σχετικά με τα έργα που θα γίνουν και σε ποιους θα δοθού».

Η πρόεδρος της Πλεύρης Ελευθερίας ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό σε σχέση με όσα παρουσίασε πως εξηγεί ότι η Θεσσαλία να παραμένει σε αυτή την κατάσταση. Να υπάρχουν άνθρωποι που παραμένουν εδώ και 40 ημέρες σε πρωτόγονες συνθήκες, πως 41 οικογένειες δεν έχουν λάβει την παραμικρή ενίσχυση και ότι έχουν την πεποίθηση ότι κάνετε μόνο επικοινωνιακή διαχείριση. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μεταξύ άλλων, διαφώνησε με το στρατηγικό σχέδιο λέγοντας ότι ουσιαστικά η χώρα οδηγείται σε νέα δάνεια και όχι σε νέες ενισχύσεις με αποτέλεσμα μετά να αναζητούνται ευθύνες από τους πολίτες και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες μνημονιακές πολιτικές. Αντιτάχθηκε με την αποπληρωμή που κάνει η Κυβέρνηση των «παράνομων δανείων, όπως είπε, που δόθηκαν στην χώρα τα χρόνια της κρίσης.

Ο εισηγητής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, από την δική του πλευρά χαρακτήρισε «υπερβολή να ισχυριζόμαστε ότι ο κύριος Μητσοτάκης έφτιαξε το Ταμείο Ανάκαμψης. Ούτε είναι απόδειξη των αναπτυξιακών ρυθμών της χώρας το γεγονός ότι δικαιούται η χώρα μας κονδύλια από αυτό». Υποστήριξε πως η Ελλάδα «την περίοδο 2020 – 2023 που αφορά την πρώτη σας διακυβέρνηση ήταν 18η στην κατάταξη στους αναπτυξιακούς ρυθμούς» και ότι «οι αναπτυξιακές σας επιδόσεις δεν είναι αυτές που θέλετε να διαφημίζεται ότι ήταν». Υποστήριξε ότι «το εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τις υποδομές και τις μεταφορές, είχε ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του σιδηροδρόμου που η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε με τα γνωστά αποτελέσματα» Ο κ. Παππάς είπε ότι «έχετε υλοποιήσει το 6% του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρά την επενδυτική βαθμίδα υπάρχει αυξημένο κόστος δανεισμού για την χώρα, άρα κάτι συμβαίνει εδώ. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός νυμφώνος σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ανέφερε ότι τα δάνεια τα οποία που είχαν εγκριθεί τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είναι ύψους 300 εκατ ευρώ συνολικά σε δύο εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων για να εισάγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα οι οποίες όμως έχουν και οικονομικό εκτόπισμα και την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Σχετικά με τις υποδομές και το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερς πως αρχικά ήταν μόνο ο Ε65 και ο ΒΟΑΚ και αυτό είναι μία καταφανής απόδειξη ότι δεν είχατε στο μυαλό σας να ενισχύσετε τις υποδομές της χώρας. Σημείωσε ο βουλευτής πως αντιπλημμυρικά έργα που αφορούσαν την Θεσσαλία επειδή δεν χωρούσαν στα χρονοδιαγράμματα. Ζήτησε ενημέρωση για τις επιστολές που είχε ανταλλάξει ο κ. Αγοραστός με τον Πρωθυπουργό για τα αντιπλημμυρικά έργα και αγνοήθηκαν. Ζήτησε αναλυτική περιγραφή για 180 εκατομμύρια ευρώ που αφορύν τα σιδηροδρομικά έργα. Μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς επισήμανε πως η χώρα μας βιώνει και στεγαστική κρίση και υγειονομική κρίση. Στις ψηφιακές δεξιότητες, η χώρα μας είναι στην 17η θέση με ποσοστό 2,4%. Για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, διατίθεται το 0,4 % του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε την ενημέρωση για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ως «παρωδία». Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «δεν ακούει τίποτα και κανέναν για το σχέδιο “Ελλάδα 2.0”»: Επισήμανε πως το κόμμα του είχε προβλέψει πως θα χρειαζόταν αναθεώρηση των προγραμμάτων του. Επισήμανε πως η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της αναθεώρησης που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο βουλευτής χαρακτήρισε την σημερινή ενημέρωση ως «ψευδαίσθηση της συμπερίληψης. Ή όπως το λένε έξω: illusion of inclusion» και «σε οποιαδήποτε σοβαρή επιχείρηση, εάν όποιος έκανε τέτοια ενημέρωση, θα απολυόταν την ίδια μέρα».

Ο κ. Γερουλάνος αναρωτήθηκε «ποιος αποφάσισε το σχέδιο Ελλάδα 2.0 να κατευθύνει μόλις 17,2% των δαπανών του σε κοινωνικές δαπάνες, έναντι του 28% του μέσου ευρωπαϊκού όρου; Ποιος αποφάσισε να έχουμε την 4η χαμηλότερη δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημόσια Υγεία, όταν το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας το χρειάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σύστημα υγείας στην Ευρώπη; Ποιος φταίει για τη μηδενική απορροφητικότητα σε δράσεις πολιτικής προστασίας; Σε δράσεις που θα μπορούσαν να σώσουν συνανθρώπους μας και περιουσίες στον Έβρο, στη Ρόδο, στη Θεσσαλία»; Ρώτησε εάν «ζητήθηκε ή όχι η απένταξη αντιπλημμυρικών έργων με την πρόταση αναθεώρησης, πριν την καταστροφή στη Θεσσαλία; όπως και ζητήθηκε ή όχι, η απένταξη έργων για το σιδηρόδρομο με την πρόταση αναθεώρησης, παρά την εθνική τραγωδία των Τεμπών;». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως το κόμμα του θα αξιοποιούσε διαφορετικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εστίασε σε τρία μείζονος σημασίας, όπως είπε, θέματα για την παραγωγική βάση της χώρας που είναι η χρηματοδότηση, η ενέργεια και τα κόκκινα δάνεια. Υπογραμμίζοντας πως «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπηρετήσει την ανάπτυξη και την αποσυγκέντρωση της εξουσίας» σε αντίθεση με την Κυβέρνηση της ΝΔ που «θέλει όλες τις αποφάσεις, όλη την εξουσία, να την κρατάει στο Μαξίμου».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «αποσκοπεί στην θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς των επιχειρηματικών ομίλων με άξονες την πράσινη ανάπτυξη και την μετάβαση». Κινείται, είπε, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες καθώς συνοδεύεται από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Υποστήριξε πως «το σχέδιο δεν θωρακίζει την οικονομία και η κρίση είναι αναπόφευκτη». Χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ένα εργαλείο που συνοδεύεται από ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο με προαπαιτούμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για να εκταμιεύονται οι δόσεις, όσο και εάν η Κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης». Ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε «να γενικευτεί και να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης των μονόδρομων της ΕΕ και του βάρβαρου συστήματος για να πάρει ο λαός ανάσα».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να πδώσει ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα. Παρατήρησε πως η αγορά διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση. Χαρακτήρισε τα χρονοδιαγράμματα και τα ορόσημα ως τα προαπαιτούμενα μνημονίων. Αναρωτήθηκε εάν τα επιπλέον δάνεια θα προέλθουν από τα χρήματα που δε ζήτησαν άλλες χώρες. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής σημείωσε πως τα δάνεια σε επιχειρήσεις δεν δίνεται με εγγύηση του δημοσίου, οπότε εάν δεν πληρωθούν θα επιβαρύνουν το κρατικό χρέος και άρα, όλους εμάς τους φορολογούμενους. Έθεσε το ερώτημα εάν τα 5 δισεκατομμύρια επιπλέον δάνεια θα οδηγηθούν όλα στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών Γιάννης Κόντης ζήτησε «αντί να λέει η Κυβέρνηση ότι είναι πρώτη σε επίτευξη στόχων στην Ευρώπη, να δεί την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας». Προειδοποίησε ότι «οι ιδιώτες στο μέλλον, θα έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν το δημόσιο χρέος μας, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και ας μη γελιόμαστε. Θα έρθουν μετά από χρόνια ιδιώτες και θα αγοράζουν τα πάντα στην Ελλάδα, όπως ήδη αγοράζουν ακίνητα». Ανέφερε ότι «το Ε.Σ.Π.Α. 2021 – 2027 κατά 60 με 70%, είναι αφιερωμένο στην ψηφιακή εξέλιξη και στην πράσινη μετάβαση» κάτι που όπως είπε «δεν αφορά τον απλό πολίτη» Αντιτάχθηκε στις ανεμογεννήτριες. Χαρακτήρισε τα ΕΣΠΑ ότι τα είναι το ποτιστήρι της κάθε Κυβέρνησης. Μοιράζει από δω και από εκεί ό,τι χρήματα, χωρίς ένα σκοπό. Ο κ. Κόντης τόνισε πως «η κοινωνία ζει στο πετσί της, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την έλλειψη κοινωνικής φροντίδας, την έλλειψη σχολείων για τα παιδιά τους, την πείνα».

Ο ειδικός αγορητής της Νίκης Νίκος Βρεττός υποστήριξε πως το Στρατηγικό σχέδιο διαπνέεται από μια «εθνοκτόνα» στρατηγικά πολιτική. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει «χάσει την πραγματική επαφή και σας ενδιαφέρουν μόνο οι αριθμοί». Ανέφερε η στρατηγική της Κυβέρνησης είναι αυτή της «συρρίκνωσης». Διαφώνησε με το μείγμα της ποσόστωσης του Εθνικού Σχεδίου. «Στηρίζετε τις τράπεζες που ζουν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, που αισθάνονται ότι θα αποκτήσουν μικρόβια αν εξυπηρετήσουν μια μικρή επιχείρηση».

Τι απάντησε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης

Είναι ουτοπικό «να περιμένει κανείς ότι θα αλλάξει 100% η Ελλάδα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα όμως αλλάζει σε πολλά και σε όλους τους τομείς» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων και των βουλευτών σχετικά με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε πως «είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές επιλογές μεταξύ των κομμάτων και αυτές έχουν κριθεί πρόσφατα από τον ελληνικό λαό στις εκλογές», σημειώνοντας ότι η πολιτική της Κυβέρνησης και όλες οι εξαγγελίες της «έρχονται να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα υλοποιώντας το 50% των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ». Θα συνεχίσουμε, είπε ο κ. Παπαθανάσης «να διεκδικούμε την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας που είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι θα διπλασιαστούν οι επενδύσεις, η δυναμική της οικονομίας μας , θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας». Επισήμανε πως «στην οικονομία υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς και αποτελέσματα που μετουσιώνονται σε κοινωνική πολιτική και σε προγράμματα κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022 θα είναι 1,1% και το 2023 θα ανέλθει στο 2,1%. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 θα είναι 2,23% και το 2024 στο 3%. Οι επενδύσεις το 2023 θα είναι στο 8,23% και το 2024 στο 12,1% και η ανεργία συνακόλουθα θα είναι μειούμενη γιατί θέλουμε να δώσουμε δουλειές σε νέες και νέους».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε πως «έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες πέντε παρεμβάσεις για την ενίσχυση των συμπολιτών μας, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την άρση του παγώματος των τριετιών, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την αύξηση των συντάξεων». Αυτά, είπε, «είναι πολιτική στην πράξη».

Ο κ. Παπαθανάσης, ακούγοντας την κριτική της αντιπολίτευσης ανέφερε πως «ξαφνιάστηκα, καθώς δεν βρήκατε να πείτε ούτε ένα θετικό για το Ταμείο Ανάκαμψης» προσθέτοντας ότι « ο μηδενισμός έχει κριθεί στην κοινωνία». Απέρριψε τα ποσοστά σχετικά με την συμμετοχή των διαφόρων τομέων στο πρόγραμμα που επικαλέστηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι για την κοινωνική συνοχή, των δεξιοτήτων και της απασχόλησης το ύψος των κονδυλίων ανέρχονται στο 26,4% και της Υγείας στο 11% με σημαντικά έργα και δράσεις για την δομές Υγεία, σε νοσοκομεία και προγράμματα Υγείας. Η οποιαδήποτε άλλη κατανομή, ισχυρίσθηκε ο κ. Παπαθανάσης, θα ήταν μια δυσανάλογη διανομή. Ο αναπληρωτής αναφέρθηκε σε όλες τις σημαντικές δράσεις του κάθε πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου λέγοντας ότι «δυστυχώς, σήμερα ακούσαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσής να μην αναγνωρίζει καμία από αυτές τις θετικές δράσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε πως «το Εθνικό Σχέδιο κοιτάζει και κατευθύνει πόρους κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες εταιρείες» και αυτό φαίνεται από τα υπάρχοντα στοιχεία με τους αποδέκτες των προγραμμάτων.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις κυρίως της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας για τα έργα και τις δράσεις που αφορούν την Θεσσαλία, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άμεσα σε συνεννόηση με την Κοινότητα έχει στρέψει πολλούς πόρους για την Θεσσαλία από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ 2014- 2020 και από το ΕΣΠΑ 2021- 2027, αλλά και από τους εθνικούς πόρους. Αυτή την στιγμή σε 260 κοινότητες έχουν γίνει 28.000 απογραφικές αυτοψίες. Έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα στεγαστικής συνδρομής για οικοσκευές και επισκευές σπιτιών, καθώς έχει αρχικά δεσμευτεί ποσό ύψους 110 εκατ. ευρώ. Υπάρχει έκτακτη χρηματοδότηση επιπλέον 90 εκατ ευρώ για την διαχείριση της κρίσης και τις πρώτες αποκαταστάσεις σε υποδομές, σε δίκτυα, για ζωοτροφές κ.λ.π. Μέσα σε ένα μήνα έχουν ήδη καταβληθεί 65 εκατ. Ευρώ σε περίπου 14.000 συμπολίτες μας. Σήμερα γίνεται η έναντι καταβολή και θα συνεχίσουμε γιατί εκτός από την Κρατική Αρωγή που τρέχει υπάρχουν και τα έργα υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν από υφιστάμενους πόρους».

Ο κ. Παπαθανάσης για την επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντική η ταχύτητα και η μη επικάλυψη των επιμέρους προγραμμάτων ώστε η αγορά να μπορεί να τα απορροφήσει. ‘Αλλωστε, για αυτό και έχει διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που μπορούν να συμμετέχουν. Με τον κεντρικό ρόλο να έχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία ετοιμάζει τα προγράμματα και τα τρέχουν οι υπόλοιπες τράπεζες».

Για τις Πράσινο Ταμείο, είπε ο κ. Παπαθανάσης ότι «η χώρα έχει ειδικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο που τρέχει μέχρι το 2027, έχει εξειδικευτεί το 35%».

Ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης διευκρίνισε ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται από το Ταμείο δεν έχουν χαρακτήρα επιστρεψιμότητας, ενώ οι δανειοδοτήσεις δεν υπολογίζονται στο χρέος της χώρας, ούτε στο έλλειμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός, επανέλαβε πως δεν έχει κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος, εκτίμησε ότι όσες προτάσεις έχουν υποβληθεί από την χώρα μας στο Ταμείο θα γίνουν αποδεκτές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This