Κρύβουν τα αντιπλημμυρικά που έβγαλαν από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Must Read

Ως κρατικό μυστικό κρύβει η κυβέρνηση τον κατάλογο με τα έργα που έχει απεντάξει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά το ότι όλα τα κόμματα ρωτούν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης δεν δημοσιοποιεί τη λίστα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 15 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ ζήτησε α) το κείμενο της πρότασης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και β) κείμενο της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την διεκδίκηση νέων πόρων από την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση απάντησε στις 19 Οκτωβρίου 2023, αλλά δεν έστειλε τίποτα. Ούτε ένα έγγραφο από αυτά που ζητήθηκαν.

Ο Ν. Παπαθανάσης έστειλε μία έκθεση ιδεών 5 παραγράφων η οποία ολοκληρώνεται με μία υπεκφυγή: «όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και το κείμενο της πρότασης Αναθεώρησης οριστικοποιηθεί και εγκριθεί, θα είναι στη διάθεση της Βουλής και των Ελλήνων πολιτών».

«Γιατί; Τι φοβούνται; Είναι αδιανόητη η άρνηση να καταθέσουν τα πλήρη κείμενα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Αδιανόητη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Παπαθανάσης απάντησε ότι «η πρόταση αναθεώρησης περιλαμβάνει την προσθήκη κεφαλαίου REPowerEU με προϋπολογισμό 795 εκ. €, αίτημα για επιπλέον δανειακούς πόρους ύψους 5 δισ. €, απολύτως αναγκαίες τροποποιήσεις σε ορισμένες δράσεις (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, χρονοδιάγραμμα, προσθήκη νέων υποέργων/αφαίρεση υφιστάμενων) λόγω αντικειμενικών περιστάσεων, ενώ ενσωματώνει και τη μείωση της μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς για την Ελλάδα κατά 339 εκ. € (σε 17,4 εκ. €) όπως προβλέπεται λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ».

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο Ν. Παπαθανάσης, προτείνει να ανακατευθυνθούν πόροι ύψους 686 εκ. € σε έργα για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, 420 εκ. € προτάθηκε να διατεθούν για την αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου που έχει υποστεί ζημίες συμπεριλαμβανομένων γεφυρών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες και έχουν καταστραφεί στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Επιπλέον, 180 εκ. € αφορούν σε εργασίες ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν σημειωθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και 86 εκ. € σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπη.

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΣΕ-ΑΚΕ-ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This