Συνάντηση Ανδρουλάκη με νέους στα Ιωάννινα: Συζήτησαν για την φοιτητική στέγη

Όσα ειπώθηκαν στο τραπέζι

Must Read

Συνάντηση με νέους για το θέμα της φοιτητικής στέγης είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στα Ιωάννινα.

«Η κυβέρνηση  ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης 100 κατοικίες, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Κι έχουν κάνει κι ένα πρόγραμμα, το ‘’Σπίτι μου’’, το οποίο όμως δεν είναι για ενοίκιο, είναι για αγορά», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δηλαδή πάει ένα νέο ζευγάρι και παίρνει ένα  χαμηλότοκο δάνειο κι αγοράζει σπίτι. Το πρόβλημα είναι το εξής: Έχει ανέβει τόσο πολύ η τιμή του τετραγωνικού που είναι πολύ δύσκολο με τα χρήματα αυτά να βρεις σπίτι. Γιατί να επενδύσουμε σε μια πολιτική που είναι νέα ιδιοκτησία, ενώ το θέμα είναι πως μια χώρα που έχει λίγα σπίτια προς ενοικίαση, να μην απαγορεύσει την Golden Visa; Έρχονται από τρίτες χώρες κι αγοράζουν σπίτια για να πάρουν τη βίζα. Δεύτερον, να μπουν όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση: δηλαδή δεν μπορείς να έχεις 10-15 AirBnB. Δεν είσαι πια ιδιώτης, ουσιαστικά είναι η αντίληψη μιας μικρής εταιρείας».

Προέτρεψε δε να δοθεί έμφαση με παροχή κινήτρων στα κλειστά σπίτια προκειμένου «να ανακαινιστούν και να τα βάλουν οι ιδιοκτήτες σε μια δεξαμενή κοινωνικής κατοικίας για 10-15 χρόνια. Κι εκεί που το ενοικιάζουν με 700 ευρώ, να το δίνουν με 400 ευρώ. Θεωρώ ότι αυτό που επιλέγει η κυβέρνηση είναι ατελέσφορο, ενώ αυτό που λέμε εμείς έχει γίνει σε πάρα πολλές χώρες».

«Όλα αυτά τα χρόνια διαπιστώνω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι αυτό της κατοικίας. Σε συνδυασμό με το ότι συνεχώς οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται και εγείρονται ερωτήματα για την μικρομεσαία οικογένεια, για το αν και κατά πόσο αξίζει τον κόπο ο Έλληνας φοιτητής να έρθει και να σπουδάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο» τόνισε ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μία φοιτήτρια συμπλήρωσε: «Δύο πράγματα ζητάμε. Βιώσιμα ενοίκια. Δεν μπορεί ένα παιδί να φύγει μακριά από τον τόπο καταγωγής του με αυτά τα ενοίκια. Απαιτείται πλαφόν σε πλατφόρμες για μικρότερο διάστημα ενοικίασης, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές. Θα μπορούσε να υπάρξει και ελάφρυνση στους γονείς των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις».

Σε ερώτηση για το πόσες φοιτητικές εστίες υπάρχουν στην πόλη των Ιωαννίνων, οι φοιτητές είπαν ότι είναι οι δύο υφιστάμενες εστίες που διαθέτουν συνολικά 300 μονόκλινα δωμάτια και επιπλέον 200 δωμάτια με ενοικίαση σε ξενοδοχεία για ένα σύνολο φοιτητών 35.000.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This