Τσίπρας-Μητσοτάκης δεν… αναθεώρησαν τις απόψεις τους και συνέχισαν τους διαξιφισμούς

Must Read

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού τελείωσαν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί 49 συνολικά προτάσεων, που έχουν καταθέσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν 28 διατάξεις του συντάγματος.

Νέο επεισόδιο στις κόντρες Τσίπρα-Μητσοτάκη

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση «βρήκε απέναντί του τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, τις πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το άρθρο 86 (για τις ποινικές διώξεις υπουργών) στο Σύνταγμα, για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα, για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που η θεώρησή τους είναι ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του»…

Ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε στο άρθρο 86, στην ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, καυτηρίασε την πρακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που για δεκαετίες δεν άλλαξαν το κατάπτυστο (όπως το χαρακτήρισε) άρθρο, ενώ έκανε λόγο και για θράσος, αφού «τα δύο κόμματα λένε και σήμερα ότι αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε, αν πήρε μίζες πριν από το 2015, δεν θα διωχθεί, γιατί τα αδικήματά του πηγαίνουν με την παλιά ρύθμιση και έχουν παραγραφεί».

«Μας λέτε με δυο λόγια ότι όσες πράξεις δωροδοκίας τυχόν τελέστηκαν πριν το 2015 πρέπει να μπουν στο αρχείο, πρέπει να σταματήσουν να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό εμείς προτείναμε την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86. Για να είναι ξεκάθαρο ότι –καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς– δεν θα υπάρχει όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά, αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν. Και ψάχνω να βρω με ποιο επιχείρημα προσπαθείτε να φυλάξετε τα νώτα σας.

Μας λέτε: Δεν υπάρχει ερμηνευτική διχογνωμία για το άρθρο 86.

Απαντάμε: Βεβαίως και υπάρχει ερμηνευτική διχογνωμία και για αυτό ακριβώς προτείνουμε τη δήλωση. Ερμηνευτική δήλωση σημαίνει αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος. Αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος μόνο η αναθεωρητική βουλή κάνει.

Μας λέτε: Δεν μπορεί να υπάρχει αναδρομικότητα σε ποινική διάταξη.

Απαντάμε: Για ποια αναδρομικότητα μας λέτε; Άλλο τροποποίηση διάταξης, άλλο αυθεντική ερμηνεία της διάταξης. Εδώ δεν εισάγεται νέος ποινικός κανόνας. Και ξέρετε κάτι; Η πρότασή μας είναι πεντακάθαρη, για τον απλούστατο λόγο ότι κι εμείς είμαστε πεντακάθαροι. Όσο ασκήσαμε εξουσία, την κυβερνητική παρουσία μας δεν τη σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου. Ενώ η δική σας στάση σήμερα είναι θλιβερή και σκιώδης.

Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τις προτάσεις της για εκλογή ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία προτείνει το αδιανόητο, δηλ. «Πρόεδρο μειοψηφίας».

«Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη. Μα τόσο σέβεται η Νέα Δημοκρατία το παρελθόν της; τα στελέχη της; την ιστορία της; Πότε είχε η Νέα Δημοκρατία εκφράσει τέτοια άποψη για μειοψηφικό Πρόεδρο;

Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας; Θα δεχόταν ποτέ ο Καραμανλής και ο Τσάτσος να γίνουν οι Πρόεδροι που έγιναν, αν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ;

Και, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη και οι λοιποί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που είχατε υπογράψει την πρόταση αναθεώρησης το 2014, τόση αξία δίνετε στην υπογραφή σας, και υπογράφετε τώρα τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα υπογράφατε τότε;»

Εν τέλει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο», ενώ υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ του 2018 είχε έναν σκοπό: «τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στην Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος».

Σε αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν το απέρριψε η ΝΔ, αλλά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, λέγοντας τα εξής: «Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρησης».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για τον τρόπο που είχε χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα: «Ο τόνος, κ. Τσίπρα, της ομιλίας σας ήταν εκτός κλίματος […] Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθέωρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιό της. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά σε προσδιορισμένο χρόνο. Γιατί έμεινε αδρανές για 31 μήνες, κ. Τσίπρα;

Η πλειοψηφία δεν αγνόησε τη θέση της μειοψηφίας. Το κοινοβούλιο εξέτασε τις διατάξεις που έφτασαν σε αυτό από την απελθούσα Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, απάντησε σε σειρά ζητημάτων:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού. Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα […]

«Η πρότασή σας δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, λέξη για τη εκπαίδευση, λέξη για τη δικαιοσύνη, λέξη για το περιβάλλον […] Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση, δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής […]».

Ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αλλαγές στο ζήτημα των ποινικών ευθυνών των υπουργών είπε: «Ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη. Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».

Σχετικά με την απλή αναλογική, δήλωσε:

«Κύριε Τσίπρα, κάνατε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωνσταντίνο Τσάτσο και αναρωτηθήκατε αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα δεχόταν τέτοια διάταξη. Πάλι αδιάβαστος, κ. Τσίπρα, γιατί εκλέχθηκε με 153 βουλευτές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990. Και στα συνταγματικά αδιάβαστος κ. Τσίπρα. Και σε αυτό αδιάβαστος πάλι».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της εκλογής της πολιτειακής ηγεσίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μας επιτρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής […] Η πρότασή σας παραπέμπει σε άλλα συστήματα και θα προκαλούσε σοβαρότατες τριβές. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας αυτών που τον προτείνουν».

Βολές σε ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ από Φώφη

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για σειρά άρθρων.

Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι διαφωνεί με την απευθείας ανάθεση από τον λαό (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ), αλλά θεωρεί επίσης ότι ο θεσμός υποβαθμίζεται με την απαίτηση απόλυτης ή σχετικής πλειοψηφίας από τη Βουλή για την εκλογή του ΠτΔ.

«Δεν πρόκειται για πρόεδρο σωματείου» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι είναι σκόπιμη η παράταση της θητείας του ΠτΔ μέχρι και τις επόμενες εκλογές αν δεν βρεθούν τουλάχιστον 160 βουλευτές.

«Διαφορετικά, σημείωσε, θα καταλήξουμε σε ένα κομματικό πρόεδρο με τη ψήφο της ΝΔ».

Η ίδια χαρακτήρισε κομβική τη συναίνεση που επιτεύχθηκε για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, εξέφρασε, όμως, τις ενστάσεις της για τους περιορισμούς που έχουν μπει στο συνταγματικό άρθρο.

Όσον αφορά τις ποινικές διώξεις υπουργών, συμφώνησε με τις αλλαγές για το άρθρο 86 και χαρακτήρισε την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπερισπασμό στην έρευνα που γίνεται, για να αποκαλυφθούν τα όσα έγιναν στην αυλή του!

Τι είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντάς το ως ειρηνική εισβολή στην Ελλάδα, που πρέπει να αποτραπεί.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ είπε ότι η Ελλάδα καταστράφηκε από τους καθηγητές!

Τέλος τάχθηκε υπέρ περιορισμένου αριθμού θητειών για τους βουλευτές, προκειμένου να επιτυγχάνεται ανανέωση στα πρόσωπα και στις ιδέες, αλλά και της ύπαρξης «ασυμβίβαστου» συνδικαλισμού και κομματικής ιδιότητας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This