Συνταγματική Αναθεώρηση: Εγκρίθηκαν αλλαγή στην εκλογή του ΠτΔ, ψήφος αποδήμων, θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Must Read

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ακολούθησε η ψηφοφορία. Είναι η τέταρτη από το 1975και ψήφισαν 297 βουλευτές. Απουσίαζαν οι κκ Φίλης, Παφίλης και Θραψαλιώτης.

Οι 300 κλήθηκαν να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, μετά από ένα πενθήμερο διεργασιών, διαφωνιών αλλά και συμφωνιών ως προς συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές.

Κατά την ψηφοφορία εγκρίθηκε η αλλαγή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ψήφος των αποδήμων, ο περιορισμός του ακαταδίωκτου των βουλευτών και η θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα εγκρίθηκαν εννέα αναθεωρητικές προτάσεις::

  • 1.       Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή.Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5.
  •  2.       Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους.
  •  3.       Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε παρών. Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  •  4.       Θέσπιση λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. 11 βουλευτές δήλωσαν παρών
  •  5.       Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους 117 καταψήφισαν και ένα παρών
  •  6.       Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν παρών.
  •  7.       Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
  •  8.       Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
  •  9.       Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές, 4 παρών

Παράλληλα, για τις διατάξεις κατάργησης των άρθρων 112 παρ. 4 κατάργηση 113 κατάργηση, 114 παρ. 1 κατάργηση, 114 παρ. 2 κατάργηση, 115 παρ. 1 κατάργηση και 115 παρ. 2 κατάργηση υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων 297 βουλευτών.

Το ψηφοδέλτιο και τι θα έπρεπε να ψηφίσει ο κάθε βουλευτής:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This