ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρόλο σωτήρα (κατόπιν εορτής) ο Τσίπρας

Διαδοχικές συναντήσεις με Κασσελάκη, Ηλιόπουλο, Τεμπονέρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπει φρένο στα κύματα των αποχωρήσεων

Must Read

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μετεωρίζεται στο χείλος της αβύσσου, ο Αλέξης Τσίπρας με πυρετώδεις πρωτοβουλίες και διαδοχικές συναντήσεις με πρώην συντρόφους και κομματικούς συνοδοιπόρους προσπαθεί να σώσει το κόμμα προτού πέσει στην ξέρα.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Οι ολέθριες αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίες υπαγορεύονται από την εκδικητική μανία του Παύλου Πολάκη, ο οποίος από τα παρασκήνια τον καθοδηγεί, προκαλούν κύμα αποχωρήσεων, απειλώντας να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-καρικατούρα. Προφανώς, ο νέος πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει αξιόπιστη ηγετική ομάδα πολιτικού κύρους στο πλευρό του, αντιλήφθηκε ότι το παραμύθι του «αδιαμεσολάβητου ηγέτη» τελείωσε πριν την ώρα του και προξενεί διαλυτικές καταστάσεις.

Είχε επίσης τη «δύσκολη εμπειρία» να καταλάβει ότι ο αφορισμός του πως το «μαξιλάρι» των 37 δισ. «ήταν η πιο μνημονιακή επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που του υπαγόρευσε ο Πολάκης, ήταν εντελώς άστοχος και ακύρωνε το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Κατσάδα

Ετσι, το βράδυ της Τετάρτης απευθύνθηκε στον χαρισματικό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται ότι τον κατσάδιασε βαριά για την κατάντια στην οποία έχει οδηγήσει το κόμμα, φέρνοντάς το σε λίγες μόλις εβδομάδες μπροστά στο ενδεχόμενο της κατάρρευσης. Οπως κοινοποίησαν πηγές κοντά στον Αλ. Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε τον Στ. Κασσελάκη στο γραφείο του στην οδό Αμαλίας, έπειτα από αίτημά του, και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγεται, εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του για τα φαινόμενα αποσύνθεσης που παρατηρούνται ειδικά τον τελευταίο μήνα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε στον άπειρο και ασταθή συνομιλητή του τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα στο κόμμα, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη όσο και εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, που θεωρούνται ορόσημο εκλογικής ανάκαμψης.

Οπως του έδωσε να καταλάβει, η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη εξωστρεφούς πολιτικού σχεδιασμού από τα όργανα του κόμματος, που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Η συνάντησή τους, δεύτερη κατά σειρά μετά την εθιμοτυπική, όπου του παρέδωσε τα κλειδιά του κόμματος όταν εκλέχθηκε πρόεδρος, ήρθε αμέσως μετά την αίσθηση που προκλήθηκε από τη διαρροή της συνάντησης σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος προεκλογικά στήριξε το κόμμα μπροστά στις δυσκολίες, ενώ στις εσωκομματικές κάλπες ενίσχυσε την Εφη Αχτσιόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που ενδιαφέρεται για την ενότητα του υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε χθες με τον Νάσο Ηλιόπουλο από την ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά και με τον Διονύση Τεμπονέρα από τη νεότευκτη κίνηση ΔΕΚΑ, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να παραμείνουν στο κόμμα και να αποφευχθεί η διάλυση.

Διονύσης Τεμπονέρας (αριστερά) και Νάσος Ηλιόπουλος

Είναι προφανές ότι οι πρωτοβουλίες έχουν φύγει πλέον από τα χέρια του αμήχανου και πολυπράγμονα Κασσελάκη, ο οποίος συνειδητοποιεί οδυνηρά ότι, εκτός από την περιφρόνηση των παλαιών συντρόφων, πρέπει κανείς να διαθέτει και κάποιο σχέδιο, το οποίο, όπως και ο ίδιος ομολογεί, δεν διαθέτει. Τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλονται καθημερινά, η ομάδα της Αχτσιόγλου συνεδριάζει την Κυριακή και όλοι προσεύχονται για το τι θα πει ο Στ. Κασσελάκης κάθε μέρα που ξημερώνει.

Την Κυριακή συνεδριάζουν τα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου για την επόμενη μέρα

Συνεδριάζει την προσεχή Κυριακή η πολυπληθής ομάδα στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ που στοιχίζονται πίσω από την Εφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να αποφασίσει εάν έχει μέλλον στο «κόμμα Κασσελάκη» και ποια θα μπορούσε να ήταν τα βήματά της από δω και πέρα.

Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, εν μέσω μιας συμμετρικής πίεσης. Αφενός, όπως λένε, έχουν κάθε μέρα κόσμο που αποχωρεί και αξιώνει να φύγουν γρήγορα και αφετέρου είναι και όσοι τους καλούν να μείνουν μέσα και να το παλέψουν, όσο κι αν η ομάδα Πολάκη που ποδηγετεί τον πρόεδρο τους δείχνει την έξοδο. Από μια τρίτη πλευρά, στην ομάδα αναγνωρίζουν ότι δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο η συνύπαρξη με τις ακρότητες της «Ομπρέλας».

Για την ώρα, λυτοί και δεμένοι, από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Ολγα Γεροβασίλη, τους δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη και άλλους, έχουν πέσει πάνω τους, όπως και στην πλευρά Τεμπονέρα, και τους καλούν να μείνουν στο κόμμα. Οι διεργασίες είναι πυκνές -«όλοι μιλάνε με όλους» είναι η συχνότερη διαπίστωση-, αλλά σκοπεύουν να λάβουν τη γνώμη των μελών και όχι να αποφασιστεί η πορεία τους από τους κλειστούς πυρήνες. Είναι ευνόητο ότι αν αποχωρήσει και η Εφη Αχτσιόγλου, μετά την «Ομπρέλα», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει στον ήλιο μοίρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης από την ομάδα «6+6»

Η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η νέα ηγεσία, εξαιτίας των εκδικητικών επιλογών του Π. Πολάκη, ο οποίος δίνει τον τόνο, είναι καταφανής. Και η διάλυση έρχεται ραγδαία – χθες παραιτήθηκε και ο πρώην υπουργός Β. Αποστόλου, ενώ καθημερινά αποστρατεύονται εκατοντάδες μέλη. Το διάγγελμα Κασσελάκη και η αποδόμηση της περιόδου 2015-2019 που έκανε προχθές δεν αφήνουν περιθώρια, όπως τονίζουν, προσθέτοντας ότι η νέα ηγεσία τους πετάει χλευαστικά προς τα έξω.

Κάποια αναδίπλωση επιχείρησε χθες ο Κασσελάκης, όταν, απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, που χαρακτήρισε με τη γνωστή μοχθηρία του «μόρφωμα» τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Μόρφωμα το κόμμα που παρέλαβε άδεια ταμεία, χρεοκοπημένη χώρα και έγινε η πρώτη κυβέρνηση στην Ιστορία η οποία άφησε πίσω της γεμάτα ταμεία και όχι καμένη γη;»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This