Συγκροτήθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη – «Όχι» της ΝΔ σε διακομματικό προεδρείο

Κωνσταντοπούλου: Μητσοτάκης και Καραμανλής να κληθούν ως πρώτοι μάρτυρες

Must Read

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία θα διερευνήσει το έγκλημα στα Τέμπη «και όλες τις πτυχές που σχετίζονται με αυτό», συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα και εξέλεξε το προεδρείο της, σε μια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από το «όχι» της Νέας Δημοκρατίας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο.

Πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, αντιπρόεδρος η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέας, ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας, με 16 ψήφους της πλειοψηφίας της επιτροπής έκαστος.

Όπως είπε για την απόρριψη του αιτήματος της αντιπολίτευσης ο κ. Μαρκόπουλος, «η προέλευση μας ως προεδρείο από την πλειοψηφία δεν θα εμποδίσει την θεσμική λειτουργία της επιτροπής», καθώς «είναι δεδομένος ο σεβασμός μας στην διαδικασία και τον κανονισμό της Βουλής, όπως και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διαφάνεια, η αμεροληψία και η μετριοπάθεια θα αποτελέσουν την πυξίδα μας αναφορικά με όλες τις διαδικασίες».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από σχετική πρόταση του κ. Μαρκόπουλου, οι 31 βουλευτές της επιτροπής αποφάσισαν να μην λάβουν την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στην εξεταστική επιτροπή.

Παράλληλα, αποφάσισαν να αποστείλουν τις επόμενες ημέρες στο προεδρείο, αρχικό κατάλογο μαρτύρων, αλλά και εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, προκειμένου, την ερχόμενη Τρίτη να τεθούν προς συζήτηση στην επιτροπή.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετέχει στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι ως πρώτοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που πρότεινε τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «έπρεπε να συγκροτηθεί Διακομματικό προεδρείο χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν θέλει μπορεί να βάζει προσκόμματα και εμπόδια στο έργο της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί να προχωρήσει το έργο της επιτροπής, να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής

  • Από τη ΝΔ, 16 βουλευτές:

Γιάννης Ανδριανός, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, Φάνης Παππάς, Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Τσαβδαρίδης, Βασίλης Υψηλάντης, Ιάσονας Φωτήλας.

  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 5 βουλευτές:

Βασίλης Κόκκαλης, Διονύσης Καλαματιανός, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιάννης Σαρακιώτης.

  • Από το ΠΑΣΟΚ,3 βουλευτές:

Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Δουδωνής και Απόστολος Πάνας.

  • Από το ΚΚΕ 2 βουλευτές:

Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα.

  • Από την Ελληνική Λύση 1 βουλευτής:

Παύλος Σαράκης.

  • Από τους Σπαρτιάτες 1 βουλευτής:

Πέτρος Δημητριάδης.

  • Από τη Νίκη, 1 βουλευτής:

Τάσος Οικονομόπουλος.

  • Από την Πλεύση Ελευθερίας:

Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  • Ανεξάρτητοι βουλευτές:

Πέτη Πέρκα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This