Το Μαξίμου στρώνει… χαλί παραχωρήσεων στον «σουλτάνο»!

Ο Γεραπετρίτης ετοιμάζει... πεσκέσι στον Ερντογάν τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου, πετώντας στον Καιάδα τις θυσίες των ηρώων που δημιούργησαν την πατρίδα μας

Must Read

Δεκαεπτά ημέρες πριν από την έλευση Ερντογάν στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης, στις 20 Νοεμβρίου 2023, δήλωσε στη Βουλή, πληροφορώντας τον ελληνικό λαό αλλά και την τουρκική κυβέρνηση: «Αναφέρθηκα στο ζήτημα της σημερινής κυριαρχίας… Οταν ομιλούμε περί κυριαρχίας ομιλούμε για τα χωρικά ύδατα… Στην ερώτηση, λοιπόν, ποια είναι η κυριαρχία της χώρας σήμερα, σήμερα με την απόφαση της ελληνικής Πολιτείας είναι στα 6 μίλια».

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του ΥΠΕΞ, τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου και συγκεκριμένα από τα 6 ν.μ. μέχρι τα 10 ν.μ., που είναι μέρος της εθνικής κυριαρχίας, τα δίνει στον Ερντογάν πεσκέσι… Δηλαδή ο κ. Γεραπετρίτης… κατάργησε τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου ή διαφορετικά… τα χαρίζει ή και τα θέτει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Και τούτο διότι όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις ουδέποτε δέχθηκαν τα 10 ν.μ. ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και επιμένουν μετά μανίας σε αδιάκοπες παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας μεταξύ των 6-10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου. Χώρια οι υπερπτήσεις, κυρίως πάνω από τις βραχονησίδες τις οποίες τόσο η Αγκυρα όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν μη ελληνικές.

Γιώργος Γεραπετρίτης, ο μεγάλος ευεργέτης των Τούρκων!

Με τη θέση αυτή του υπουργού και της κυβέρνησης για την ελληνική κυριαρχία στα 6 ν.μ. θεωρείται βέβαιο ότι στις 7 Δεκεμβρίου, στη συμφωνία που θα υπογραφεί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο εθνικός εναέριος χώρος των 10 ν.μ. θα πάει στον Καιάδα. Με τρικ πονηριάς και κουτοπονηριάς θα παρουσιαστεί ως επιτυχία και τούτο διότι ο υπουργός λέει ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχία στα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και στα 12 στην περιοχή του Ιονίου.

Σύμφωνα με τον ΙCΑΟ και το Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε χώρα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία στον εναέριο χώρο υπεράνω της ξηράς και των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, η Ελλάδα με το Π.Δ. 1931 καθόρισε 10 ν.μ. εθνικό εναέριο χώρο για σκοπούς αστυνομίας και αεροπλοΐας και το Π.Δ. έχει κατατεθεί από το 1955 στον ΟΗΕ, ο οποίος έχει αναρτήσει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και τα 10 ν.μ. εθνικό εναέριο χώρο ως κυριαρχία της Ελλάδας στους σχετικούς πίνακες.

Ολες οι κυβερνήσεις από το 1931 μέχρι την τωρινή κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, για τον οποίο εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. έχουν θυσιαστεί πολλοί Ελληνες πιλότοι και από τον Φεβρουάριο του 1975 έχουν δαπανηθεί για τις αναχαιτίσεις της Π.Α. πάνω από 280 δισ. ευρώ των Ελλήνων πολιτών για την προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας των 10 ν.μ. στον αέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί τις παραβιάσεις από τουρκικά UAVs

Παραμονές της διαπραγμάτευσης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών «χαρίζει» απλόχερα στην Τουρκία τις, σε καθημερινή βάση, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. από τα τουρκικά UAVs και μάλιστα επιτρέπει στον Ερντογάν να εξακολουθήσει τις παραβιάσεις επειδή η ελληνική κυβέρνηση ούτε βλέπει ούτε αναγνωρίζει τα τουρκικά UAVs που οργώνουν καθημερινώς το Αιγαίο, κατακερματίζοντας την ελληνική κυριαρχία.

Ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης στην επίσημη τοποθέτησή του στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου: «Εξαιτίας αυτής της καλής, ειλικρινούς σχέσης που έχει αναπτυχθεί (σ.σ.: με την Τουρκία) τους τελευταίους οκτώ μήνες είχαμε μόνο οκτώ παραβιάσεις ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ μόνο τον μήνα Ιανουάριο είχαμε 1.000».

Ο Ερντογάν ενώ ετοιμάζεται να στείλει… χαιρετίσματα στην Ελλάδα με ένα από τα UAVs της χώρας του

Ο ΥΠΕΞ, δηλαδή, ούτε έχει δει ούτε έχει πληροφορηθεί ούτε αναγνωρίζει ούτε διαμαρτύρεται στην Τουρκία για τις 1.118 από τον Μάιο μέχρι σήμερα παραβιάσεις ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. που έχουν πραγματοποιήσει σε καθημερινές πτήσεις τα τουρκικά UAVs και κυρίως έχουν κατακερματίσει την κυριαρχία των ελληνικών βραχονησίδων, τις οποίες η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αδυνατεί να προασπίσει και να αποδείξει νομικά την ελληνικότητά τους.

Αποτελεί σοβαρό ερώτημα για τον αρχηγό του ΓΕΑ να δέχεται τον εμπαιγμό μέχρι σήμερα των αναχαιτίσεων για τον εθνικό εναέριο χώρο. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική αγγελία Α 8694, με την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται διεθνώς ότι τα 10 ν.μ. της Ελλάδας είναι παράνομα, καθώς επίσης και τα σχέδια πτήσης, ενώ δηλώνει ότι δέχεται μόνο με τα 6 ν.μ., δηλαδή ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ.

Μόλις στις 16 Νοεμβρίου 2023 η Τουρκία πληροφορεί τη διεθνή κοινότητα ότι σέβεται μόνο τα 6 ν.μ. ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να καταθέτει σχέδια πτήσης για τις ασκήσεις της με UAVs από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2023

Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής στις 20 Νοεμβρίου 2023 ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι η Τουρκία εντάσσει ελληνική περιοχή, τη βραχονησίδα Ζουράφα, στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία, δήλωσε: «Η τουρκική ΝΟΤΑΜ δεν έκανε καμιά απολύτως αναφορά στη Ζουράφα. Δεν αναφέρονται στη Ζουράφα… Εκείνο που όριζε η ΝΟΤΑΜ ήταν μια περιοχή όπου επρόκειτο να λάβει χώρα εκτέλεση πυρών και η οποία δεν συμπεριελάμβανε τη Ζουράφα, αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου».

Ο υπουργός Εξωτερικών, δίκην Ποσειδώνα, έφερε άμπωτη και βούλιαξε τη βραχονησίδα Ζουράφα. Αυτό προκύπτει και αποδεικνύεται από την περιοχή με συντεταγμένες που όρισε η Τουρκία για εκτέλεση δοκιμαστικών βολών S-400. Η τουρκική αυτή περιοχή εισέρχεται στο FIR Αθηνών και καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Ζουράφα, εγγύτερα των 6 ν.μ. εντός του FIR Αθηνών στην περιοχή της Ζουράφας.

Μολονότι τμήμα της περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, εντούτοις η Τουρκία τη μετατρέπει σε τουρκική επικράτεια/κυριαρχία. Καλό είναι ο υπουργός να απεικονίσει τις συντεταγμένες της τουρκικής βολής S-400 στην περιοχή της Zουράφας, για να αντιληφθεί ότι η Ζουράφα βούλιαξε και ο υπουργός είναι ανακόλουθος ακόμα και με τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα, δεδομένου ότι η περιοχή της τουρκικής βολής τα εξαφανίζει στην περιοχή της Ζουράφας.

Το πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στις 29/10 για τη βραχονησίδα Ζουράφα

Αλλωστε ο ΥΠΕΞ απέκρυψε ή δεν γνώριζε το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε χαμπάρι τη βολή S-400 στην περιοχή Ζουράφα έπειτα από 9 μέρες αφότου η Τουρκία είχε ενημερώσει την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα. Και τούτο διότι ύστερα από 9 ημέρες η Ελλάδα, έπειτα από συντονισμό ΥΠΑ, ΥΠΕΞ, ΓΕΕΘΑ, δήλωσε διεθνώς ότι η περιοχή της τουρκικής βολής καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία και ακύρωσαν πράγματι την τουρκική άσκηση όσον αφορά το τμήμα που καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία.

Ομως, είτε από άγνοια είτε για συγκάλυψη ή απόκρυψη, ο υπουργός δεν αναφέρει ότι επανέρχεται η Τουρκία και ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι ολόκληρη η περιοχή της τουρκικής βολής καταλαμβάνει τουρκική κυριαρχία, ακυρώνει την ελληνική αγγελία και δηλώνει διεθνώς ότι η βολή θα εκτελεστεί κανονικά και δεν θα ασχοληθεί άλλο με την Ελλάδα.

Επικίνδυνη άγνοια για τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης

Η επίσημη έγγραφη θέση του ΥΠΕΞ ότι «τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης καθορίστηκαν με βάση τις περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, του ICAO, το 1950 και 52…» δείχνει επικίνδυνη άγνοια ή σκοπιμότητα συγκάλυψης παραχωρήσεων στην Τουρκία.

Και τούτο διότι το 1950 καθορίστηκε το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, το οποίο ξεκινούσε όσον αφορά τη θάλασσα από συγκεκριμένο σημείο με συντεταγμένες στον Εβρο, ακολουθούσε τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και κατέληγε ανατολικά του Καστελόριζου σε συντεταγμένες 3555Ν-3000 Ε.

Ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο

Με τις συντεταγμένες στο Καστελόριζο, μέρος της ελληνικής κυριαρχίας του Καστελόριζου ετίθετο σε τουρκική επικράτεια, ενώ οι αεροδιάδρομοι από Ευρώπη προς Μέση Ανατολή στην περιοχή Ρόδου Καστελόριζου διέρχονταν από την κυριαρχία της Τουρκίας. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον ΙCAO και το 1958 στην περιοχική συμφωνία του ΙCΑΟ στη Ρώμη, το σημείο του FIR Αθηνών/ Κωνσταντινούπολης νοτίως Ρόδου μετακινήθηκε ελαφρώς προς Βορρά (slightly to the Νorth), 10 ν.μ. βορείως προς την Τουρκία και στις συντεταγμένες 3605Ν 3000 Ε.

Αυτή την απόφαση του 1958 είναι σαφές ότι δεν τη γνωρίζει και δεν την αναφέρει ο ΥΠΕΞ (εκτός πλέον και συμβαίνει κάτι χειρότερο, το γνωρίζει, αλλά το συγκαλύπτει). Και τούτο διότι η απόφαση 1958 και τα πρακτικά έχουν εξαφανιστεί ή έχουν κλαπεί από τα αρχεία του ΙCAΟ, όπως και από το ελληνικό ΥΠΕΞ, Με αποτέλεσμα η Τουρκία να μετακινεί όπως επιθυμεί το FIR και σε οποιεσδήποτε συντεταγμένες και να το μετατρέπει σε… μαστίγιο σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Γεγονός που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This