Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον εμβληματικό συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό 

Το συλληπτήριο μήνυμα Μητσοτάκη και ο αποχαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα

Must Read

Τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών αποχαιρέτησαν κόμματα και πρόσωπα του πολιτικού χώρου.

Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, μιας προσωπικότητας με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ευτύχησε άλλωστε, να είναι από τους πιο πολυμεταφρασμένους πεζογράφους μας. Και, πάντα, μια φωνή ου τιμούσε την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορά μας».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «αριστοτέχνη αφηγητή» που «για δεκαετίες ύφαινε ιστορίες οι οποίες γοήτευαν, οξύνοντας τον προβληματισμό του αναγνώστη» για να τονίσει: «Υπήρξε, όμως, και ένας ενεργός πολίτης. Πολέμιος της δικτατορίας και, αργότερα, συμμέτοχος στην οικοδόμηδη της Δημοκρατίας, την οποία υπηρέτησε και ως βουλευτής».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αν και σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ανέκαθεν είχε τον σεβασμό μου για την προσφορά του στα γράμματα, όσο και για την πίστη του στις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας. Τον ίδιο σεβασμό καταθέτω και σήμερα, μαζί με τα συλλυπητήριά μου στη σύζυγο και την κόρη του».

ΣΥΡΙΖΑ: «Το έργο του μετέφερε σε όλο τον κόσμο τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία»

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για έναν σημαντικό άνθρωπο των γραμμάτων, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και έναν ενεργό πολίτη που πολέμησε την χούντα.

«Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον σπουδαίο συγγραφέα, διανοούμενο και σύντροφο Βασίλη Βασιλικό, έναν άνθρωπο που το έργο του μετέφερε σε όλο τον κόσμο τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία» αναφέρει η σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει: «Μπορεί ο Βασίλης Βασιλικός να έγινε ευρέως γνωστός από το μυθιστορηματικό του χρονογράφημα «Ζ», ωστόσο το λογοτεχνικό του κληροδότημα αποτελείται από ένα ογκώδες και σημαντικό έργο. Στο «Ζ» η δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη προσφέρει την κρίσιμη και γόνιμη ύλη για έναν  μαχητικό αντιδικτατορικό λόγο, αλλά καθώς αυτή ζυμώνεται με τη λογοτεχνική μαγιά, αναδεικνύει το κλίμα της εποχής και τις αιτίες που οδήγησαν στη χούντα των συνταγματαρχών».

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Τη χούντα ο Βασιλικός την πολέμησε με την ίδια ζέση, τόσο από τα ερτζιανά κύματα της «Ντόιτσε Βέλε» – από τη Γερμανία, όπου ζούσε εξόριστος από τη χούντα -όσο και με την αρθρογραφία του. Γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση από τα πολυμεταφρασμένα βιβλία του, αλλά και από τη μεταφορά του «Ζ» στον κινηματογράφο, εν μέσω δικτατορίας, από τον Κώστα Γαβρά. Πριν απ’ όλα ο  Βασίλης Βασιλικός υπήρξε σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ενεργός πολίτης, ακόμη και με τη σημαντική τηλεοπτική του δράση, διαδίδοντας το βιβλίο, μέσω της αγαπημένης εκπομπής του στην ΕΡΤ 3. Άλλωστε, πάντοτε μεριμνούσε για τη διάδοση του πολιτισμού εκτός Αθηνών, αφού η Καβάλα υπήρξε ο τόπος καταγωγής του και η Θεσσαλονίκη πόλη όπου έζησε και σπούδασε στα χρόνια της νεότητάς του». 

«Δεν θα πάψει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνδυασμού της πολιτικής δράσης με το λογοτεχνικό της ισοδύναμο, ακόμη κι όταν αυτό περνάει από τα δύσβατα μονοπάτια του έρωτα.Το 2019, ο Βασίλης Βασιλικός έκανε τη μεγάλη τιμή στον ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και να κοσμήσει τη Βουλή με την παρουσία του τα επόμενα χρόνια. Απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Καλό ταξίδι…» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: «Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων που πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες»

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε σε ανάρτησή του και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας: «Ο φίλος, ο σύμβουλος, ο σύντροφος Βασίλης Βασιλικός έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Θα λείψει στην Ελλάδα, την Αριστερά, την Τέχνη. Θα μας λείψει. Αφήνει όμως πίσω του το τεράστιο συγγραφικό του έργο, που έκανε με απαράμιλλο τρόπο το δράμα, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας υπόθεση των λαών του κόσμου. Αφήνει το Ζ, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας. Αφήνει την πράξη της αφοσίωσης στον άνθρωπο, την ελευθερία, και τη δικαιοσύνη» έγραψε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων που πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες. Που μας έδεσε η αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως βουλευτής επικρατείας, τη δική του σεμνή προσφορά. Καλό σου ταξίδι σύντροφε Βασίλη».

Κασσελάκης: «Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ»

Νωρίτερα, συλληπτήριο μήνυμα έστειλε μέσω των social media και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τόνισε ότι η απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι διπλή:

«Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ. Έκρηξη λογοτεχνίας. Έκρηξη δημοκρατίας. Ένας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε για δεκαετίες τη χώρα μας, τη δημοκρατία που για να κερδηθεί κάποιοι μάτωσαν σε αυτόν τον τόπο. Ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε την παγκόσμια γλώσσα – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν συγγραφέα. Και συνομίλησε ταυτόχρονα με την παγκόσμια Ιστορία – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν άνθρωπο. Πολυγραφότατος, πολυμεταφρασμένος, πολυβραβευμένος, πολύτιμος» έγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η σημερινή απώλεια είναι διπλή. Όχι μόνο του μεγάλου διανοούμενου αλλά και του μεγάλου συντρόφου. Που συμπαρατάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες στιγμές και κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις εκλογές του 2019, όπως κόσμησε μέσα από την εκλογή του το ελληνικό κοινοβούλιο».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης»

Τον «σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό» αποχαιρέτησε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Άφησε μοναδικό στίγμα στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 33 γλώσσες σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς με παγκόσμια αναγνώριση» σημείωσε η Χαριλάου Τρικούπη και πρόσθεσε: «Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα. Η «Τριλογία», το «Ζ» για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό»

«Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: «Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας»

Με συλλυπητήριο μήνυμά του αποχαιρέτησε «με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον πολυτάλαντο Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του εμβληματικού ‘Ζ’ για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε ταινία με σπουδαίους συντελεστές και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη» το ΚΚΕ.

«Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό έργο του, από το οποίο η Τριλογία – ‘Το Φύλλο – Το Πηγάδι – Τ’ Αγγέλιασμα’ – εντάσσεται στον κανόνα των κλασσικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα» ανέφερε μεταξύ άλλων το ΚΚΕ τονίζοντας:  «Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε κυρίως στο εξωτερικό, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα, κατά της οποίας ανέπτυξε δράση».

Δείτε επίσης:

Πέθανε ο σπουδαίος Βασίλης Βασιλικός

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This