Πολιτική Προστασία: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την υπερψήφιση του ν/σ για την αναδιάρθρωσή της

«Καταστροφική» χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

Must Read

Ένα ακόμη νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θα γίνει νόμος του κράτους με μόνους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να το έχουν υπερψηφίσει, με τα υπόλοιπα κόμματα να περιορίζονται στο να το καταψηφίσουν, χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι.

Στην προκειμένη περίπτωση, το νομοσχέδιο που πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης, ήταν εκείνο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», το οποίο και καταψηφίστηκε επί της αρχής από το ΚΚΕ και τη Νίκη, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις των διαφόρων φορέων αναφορικά με την υπαγωγή της ΕΜΥ στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προαστασίας από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς επίσης και για τη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο εν λόγω υπουργείο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά στη μεταφορά της ΕΜΥ ο ταξίαρχος και διοικητής της Υπηρεσίας, Σπυρίδων Μπαρσάκης, υποστήριξε πως θα δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς η υπηρεσία αυτή στελεχώνεται από στρατιωτικό προσωπικό σε ποσοστό 80% και πολιτικό προσωπικό κατά 20%. Ζήτησε στο άρθρο 20 παράγραφος 5 να αντικατασταθεί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης και της πλήρους αξιοποίησης της υπηρεσίας.

«Προϋπόθεση», τόνισε, «για μια ΕΜΥ με δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, είναι να λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και υπαγωγή απευθείας στον υπουργό» και ζήτησε να αναγραφεί στο νομοσχέδιο πως η ΕΜΥ διατηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και τα έσοδα που προκύπτουν από την παροχή μετεωρολογικής υποστήριξης, καθώς και ότι ο στρατιωτικός διευθυντής ασκεί την πλήρη επιχειρησιακή διοίκηση και έλεγχο όλων των περιφερειακών μετεωρολογικών κλιμακίων της υπηρεσίας, επί θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα.

Άμεσος ο κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΜΥ, Μαρία Καραπαναγιώτου, ανέφερε πως η μεταφορά της ΕΜΥ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εμπεριστατωμένη μελέτη, συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. «Η ΕΜΥ είναι μια πολυσύνθετη υπηρεσία – και με την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα κινδυνεύσουν οι πιστοποιήσεις που έχει σήμερα, ενώ με την υπαγωγή της υπηρεσίας στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την άλλη μέρα, «οι τεχνικοί μας δεν θα μπορούν να πιστοποιήσουν κανένα μετεωρολογικό όργανο σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας», ανέφερε σχετικά.

Για την μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Αριστείδης- Θωμάς Δοξιάδης, ανέφερε πως η πάγια θέση του ΕΣΕΤΕΚ είναι ότι όλοι οι φορείς του Δημοσίου που έχουν κύριο αντικείμενο την έρευνα, πρέπει να υπάγονται σε έναν εποπτεύοντα φορέα και αυτός τώρα είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. «Ο κατακερματισμός του να υπάγονται μερικοί ερευνητικοί φορείς σε άλλα υπουργεία, οδηγεί σε περισσότερη γραφειοκρατία, σε σπατάλη πόρων και κυρίως οδηγεί σε χειρότερη διακυβέρνηση των φορέων», είπε σχετικά, ενώ υποστήριξε πως «οι συντριπτικά περισσότερες δραστηριότητες και θεματικές του Αστεροσκοπείου, δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης».

Ο κος Δοξιάδης πρόσθεσε πως «η ανάγκη για καλή συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο και στο Αστεροσκοπείο είναι δεδομένη, αλλά αυτό δεν απαιτεί και την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο. Μπορεί να γίνει με μνημόνια συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις» και εκτίμησε ότι «η προγραμματιζόμενη μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης θα είναι μεγάλο λάθος για τον ερευνητικό ιστό της χώρας».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος και διευθυντής του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Εμμανουήλ Πλειώδης, ανέφερε πως «η υπαγωγή του Αστεροσκοπείου από τη γενική γραμματεία Καινοτομίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις, θα είναι εξαιρετικά επιζήμια, τόσο για το Αστεροσκοπείο, όσο όμως και για τον επιδιωκόμενο σκοπό της επιστημονικής ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας» και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, ενώ αντιπρότεινε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ του Αστεροσκοπείου και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης για να βρεθεί ο πιο δόκιμος τρόπος συνεργασίας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Κωνσταντοπούλου, διαφώνησε από την αρχή με τη μεταφορά της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προειδοποιώντας για τα δυσμενή αποτελέσματα που θα προκύψουν και που θα οδηγήσουν τελικά αναπόφευκτα στον κατακερματισμό και στη βαθμιαία διάλυση του ερευνητικού ιστού. Υπογράμμισε πως η υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με επιστημονικά ή και διοικητικά επιχειρήματα και είναι εντελώς αντίθετη με τις διεθνείς πρακτικές αξιοποίησης των ερευνητικών κέντρων και προς όφελος της προστασίας της κοινωνίας από φυσικές καταστροφές.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερευνητών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Παναγιώτης Μπουμπής, είπε πως «η γενική διαπίστωση είναι ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι προχειρογραμμένο για εμάς και θα είναι καταστροφικό για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η υπαγωγή στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν τεκμηριώνεται, ούτε αιτιολογείται και γίνεται χωρίς μελέτη, σχεδιασμό, διαβούλευση και εποικοδομητικό διάλογο με τη διοίκηση, τους επιστήμονες και το υπόλοιπο προσωπικό του Αστεροσκοπείου. Το αίτημα ορισμού εκπροσώπων στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο και τα υπόλοιπα να γίνουν με μνημόνια συνεργασίας ή προγραμματικές συμφωνίες τις οποίες ουδέποτε αρνήθηκε το Αστεροσκοπείο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This