Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο που εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο-γκιλοτίνα

Must Read

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του υπ. Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη που φέρνει φοροκαταιγίδα και στοχοποιεί τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο της Ν.Δ. συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο. στην ολομέλεια της Βουλής Σωκράτης Φάμελλος. Όπως τόνισε, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι απέτυχε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, «απαξιώνει όλα τα βήματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού» και «εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι στο εισόδημα». Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, «ωθεί σε περαιτέρω φοροδιαφυγή διότι τα μεγάλα εισοδήματα δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουν πλέον σε αναλυτική καταγραφή εσόδων-εξόδων, διότι μπορούν να κατέβουν στο «ταβάνι» των 50.000 ευρώ τεκμαρτών και να φορολογηθούν για λιγότερα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, το φορολογικό νομοσχέδιο «συντρίβει άδικα τα μικρά εισοδήματα» όπως των επαγγελματιών οδηγών ταξί και των πωλητών στις λαϊκές αγορές.

Το νομοσχέδιο «αποφεύγει την φορολόγηση των υπερκερδών και των μεγάλων επιχειρήσεων» τόνισε ο Σ. Φάμμελος και ωθεί σε αναδιάρθρωση την αγορά, εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Είναι δεδομένο ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας» σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΠΑΣΟΚ: H κυβέρνηση κηρύττει τον πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα

«Το νομοσχέδιο κηρύττει τον πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα», κατήγγειλε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου.  «Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, αρνούμενος ότι τα φορολογικά μέτρα είναι οριζόντια. Όταν αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο έναν χειρουργό με ένα καφενείο στην Αργιθέα, πώς συνδυάζεται αυτό;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο αποδεικνύει την στρατηγική ήττα της συντεταγμένης Πολιτείας, αφού εγκαταλείπει τον λογιστικό προσδιορισμό, έσοδα-έξοδα δηλαδή, που καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 2010 και που σε μεγάλο βαθμό, σε αυτόν οφείλεται ότι πάνε τόσο καλά τα έσοδα από έμμεσους φόρους. «Αυτό το βγάζει από το τραπέζι, μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση, και είναι ένας τεράστιος αναχρονισμός και αντιμεταρρύθμιση», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «κήρυξε πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα, με τον τίτλο “περιορισμός της φοροδιαφυγής”».

Μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι η ύπαιθρος γενικά, διότι ουσιαστικά «είναι απαγορευτική η επαγγελματική δραστηριότητα, σε χωριά, άνω των 500 κατοίκων», θύματα είναι οι τρίτεκνοι, είναι οι πλησίον της σύνταξης και κρατάνε ένα μικρομάγαζο για να συμπληρώσουν ένσημα, είναι οι δικηγόροι που εργάζονται από το σπίτι και είναι πάνω από 10.000. «Στοχοποιούνται κομμωτές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, στοχοποιούνται όσοι έχουν υπάλληλο», όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, «στοχοποιούνται, όσοι δεν έχουν κάνει εταιρείες συλλήβδην, στοχοποιούνται οι αγρότες στις λαϊκές αγορές, αν και οι λαϊκές αγορές είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον καταναλωτή, στοχοποιούνται οι ταξιτζήδες που δεν είναι συμβεβλημένοι με πλατφόρμες, στοχοποιούνται περίπτερα, ψιλικατζίδικα, στοχοποιούνται όσοι έχουν υπάλληλο».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο

«Χωρίς περιστροφές δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο και στεκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στη νέα επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση σας» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο γγ γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το νομοσχέδιό σας, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, όπως λέτε -λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε- αλλά αντίθετα αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη, ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους. Δικαίως έχει συναντήσει την οργή τους, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως ζητάνε την απόσυρσή του» προσέθεσε.

Είπε ότι η απάντηση στο «πονηρό ερώτημα, πώς γίνεται η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό» βρίσκεται «στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία σε συνέχεια των προηγούμενων έχει οδηγήσει ελεύθερους επαγγελματίες όπως και μισθωτούς να ζουν εντελώς με τα ελάχιστα».

Σημειώνοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα της φορολογίας είναι άλλα, έθεσε το ερώτημα: «Τι πληρώνει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο και τι ο ελληνικός λαός; Πόσα είναι τα κρατικά έσοδα από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και πόσα από το λαϊκό εισόδημα; Τι πληρώνουν οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους και τι πληρώνουν οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες;».

«Επιβεβαιώνεται από όλα τα στοιχεία και από το προσχέδιο του κρατικού προυπολογισμού ότι ο λαός συνεχίζει να πληρώνει το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόλις το 5%» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μάλιστα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο εισπράττετε φορολογικά έσοδα με τους πλέον άδικους τρόπους».

Αναφέρθηκε στις με «νομότυπο τρόπο, με το “γράμμα του νόμου”» φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου που «εξασφάλισε η κυβέρνηση, όπως και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ πριν». Προσέθεσε ότι και με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «δίνει ένα ακόμα “δωράκι” στο μεγάλο κεφάλαιο με τα δύο τελευταία άρθρα, αφού μειώνετε για ακόμα μία φορά τόσο τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου όσο και τον φόρο για τις αγοραπωλησίες μετοχών».

Αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και στους φορολογικούς παραδείσους, «για τα οποία προφανώς η κυβέρνηση έχει ακούσει, αλλά κυνηγά μόνο τους μικροεπαγγελματίες και στους μεγάλους παρέχει ασυλία».

Υπογράμμισε, με συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι η κυβέρνηση ξέρει, επίσης, πολύ καλά πως «η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών πληρώνουν ήδη φόρους δυσανάλογους με το εισόδημά τους» και προσέθεσε ότι «τώρα με τον τεκμαιρόμενο φόρο που επιβάλλετε, εκατοντάδες χιλιάδες θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα».

Είπε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε ουσιαστικά να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή «θα εξασφάλιζε ένα στοιχειώδες πλαίσιο προστασίας όλων των μικρών εισοδημάτων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτοί που όντως έχουν ανάγκη».

«Η πρόταση νόμου, που το ΚΚΕ κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες, θέτει ακριβώς αυτό το πλαίσιο προστασίας για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες» υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε στους άξονες της πρότασης.

Επισήμανε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η κυβέρνηση αρνείται τα στοιχειώδη που προτείνει το ΚΚΕ «για να υπάρξει έστω και ένα ίχνος φορολογικής δικαιοσύνης» γιατί «σκοπός της είναι να εισπράξετε ακριβώς από τους “μη έχοντες” για να συνεχίσετε να ταΐζετε μόνο τους “έχοντες και κατέχοντες”». «Γιατί κάπως έτσι εξασφαλίζετε τις παχυλές χρηματοδοτήσεις για τις “πράσινες”, τις ψηφιακές και όλες τις άλλες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων»

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «φοραφαίμαξη των επαγγελματιών βρίσκεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ εδώ και πολύ καιρό», προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το φορολογικό «ήταν στην ίδια ακριβώς λίστα με τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο και την 12ωρη μισθωτή σκλαβιά, που νομοθετήσατε μόλις λίγους μήνες πριν σε βάρος των εργαζομένων».

Βελόπουλος: «Δολοφονείτε» τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Οι Έλληνες δεν είναι χαζοί, ούτε ανόητοι, ούτε φελλοί. Εσείς νομίζετε ότι είναι ανόητοι και δολοφονείτε την οικονομία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοκτονείτε πολιτικά, ό,τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθετε» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ελέγχους στην πηγή, «στους κολλητούς σας φίλους, εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο ή εμπόριο πετρελαίου, όχι στο βυτιοφόρο», διότι όπως εξήγησε, είναι άλλο ο λαθρέμπρορος και άλλο ο λαθροδιακινητής. Εκτίμησε, ότι τα χρήματα που χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο είναι πολλαπλάσιο των 300ων εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «όλα αυτά που λέει για τη φοροδιαφυγή δεν τα κάνει για τη φοροδιαφυγή, τα κάνει για τα μετρητά». Επισήμανε, ότι τα μετρητά δεν μαζεύονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως για να γίνονται όλα μέσω των τραπεζών, προσθέτοντας ότι στη χώρα μας «κονομάνε οι φίλοι της ΝΔ, οι τραπεζίτες, μέσω των προμηθειών. Η ΝΔ νομοθετεί όχι για το συμφέρον των πολιτών αλλά για το συμφέρον των τραπεζιτών», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Σημείωσε ότι «θέλετε να φτιάξετε μια αχρήματη κοινωνία» αλλά αυτό «δεν μπορεί να γίνει».

Για το φορολογικό σύστημα, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι στηρίζεται στους έμμεσους φόρους και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «κάνει εγκλήματα φορολογικά» και λάθη ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους για να κόβουν αποδείξεις. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει την πρόταση της Ελληνικής Λύσης, ώστε όλες οι αγορές από τους πολίτες να προσμετράνε στα έξοδα. «Τι έσοδα έχω; 10 ευρώ. Τι έξοδα έχω; 8 ευρώ. Τα 2 ευρώ φορολογούνται. Είναι ο ΦΠΑ. Θα αναγκαστούν όλοι να κόψουν αποδείξεις», εξήγησε. «Χτυπήστε αλύπητα τους πλουσίους, τα λαμόγια και αφήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέγγιχτους, βρείτε τα λεφτά από εκεί», πρόσθεσε και παράλληλα είπε ότι το 2019 «είχατε πει ότι θα καταργούσατε το τέλος επιτηδεύματος για όλους το 2023. Το καταργήσατε; Όχι. Για μερικούς μόνο». «Το φορολογικό ν/σ που φέρατε ξεκινά από ένα φαινομενικά σωστό αίτιο, το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λίγα στην εφορία και καταλήγει σε ένα εσφαλμένο αιτιατό, την τεκμαρτή φορολογία επί δικαίων και αδίκων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Κωνσταντοπούλου: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Εκδικητικό κατά των ελευθέρων επαγγελματιών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από τη νοοτροπία του καταδοτισμού και του δοσιλογισμού, καθώς επιβραβεύει την καταγγελία φοροδιαφυγής με έκπτωση φόρου. «Τι ντροπή! Τι κοινωνική συνείδηση χτίζετε έτσι; Του ενός που δείχνει τον άλλο; Με κουκούλα ή χωρίς κουκούλα; Τι κοινωνική συνύπαρξη ονειρεύεστε με αυτές τις πρωτοβουλίες;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο είναι εκδικητικό, καθώς επιβάλλει αναδρομικό φόρο για το 2023, κάτι που «δεν είναι, καν, fair play. Μπορεί να επιτρέπεται θεωρητικά, ηθικά και πολιτικά όμως είναι ανεπίτρεπτο». Αναφερόμενη στην προηγηθείσα ομιλία του πρωθυπουργού, ότι δεν μπορεί οι αυτοαπασχολούμενοι να δηλώνουν ζημιές επί πέντε χρόνια, αναρωτήθηκε εάν έπρεπε να δηλώνουν κέρδη το 2020, το ’21 και το ’22, όταν οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν για μεγάλα διαστήματα λόγω κορονοϊού. Όσο για τα τεκμήρια, και ότι ο μέσος αυτοαπασχολούμενος έχει καθαρά εισοδήματα 50.000 ευρώ, είπε, απευθυνόμενη προς τα υπουργικά έδρανα: «Σοβαρά; Που ζείτε; [..] Έχετε πάρει είδηση ότι στην πλειοψηφία τους οι αυτοαπασχολούμενοι πασχίζουν, και αυτό το αντιμετωπίζετε με τη λογική που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, η οποία είναι άκρως νεοφιλελεύθερη, άκρως αντικοινωνική, ότι πρέπει να εξετάσουν εάν συντρέχουν λόγοι να παραμείνουν στο επάγγελμα, δηλαδή, συνομολογείτε ότι τους εξαναγκάζετε σε έξοδο από το επάγγελμα της επιλογής τους, με τεχνητούς τρόπους, και με την επιβολή τεκμηρίων;».

Τέλος, και μιλώντας ως «μάχιμη δικηγόρος» είπε ότι «κάποιοι δικηγόροι, που δεν έβαλαν κυβερνητική γραβάτα και κουστούμι, και δεν στρογγυλοκάθισαν στα κυβερνητικά έδρανα, [..] είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν αυτό το νομοσχέδιο, και δικαστικά και κοινωνικά, και καλό είναι [..] να φροντίσετε να το αποσύρετε».

Νίκη: Δυσβάστακτα βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

«Η θέση της “Νίκης” είναι ότι το φορολογικό σύστημα επιβάλλεται να έχει, ως βασική αρχή, τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών στους πολίτες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Υπάρχει και η φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών και των εγχώριων ομίλων που, μέσω περίπλοκων συναλλαγών, εικονικών δαπανών και ενδοομιλικών τιμολογήσεων, μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες με ελάχιστη φορολογία. Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πρέπει να στραφεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των μεγάλων ομίλων και πολυεθνικών», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» και σχολίασε ότι στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα άρθρο για φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και των ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αντίθετα, είπε ο κ. Βορύλλας, ευνοούνται από άρθρα του νομοσχεδίου.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται προς λάθος κατεύθυνση, είναι μεροληπτικό και άδικο, δεν θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, κατανέμει τα φορολογικά βάρη με άνισο τρόπο, θα προκαλέσει δυσβάστακτα βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ενώ παρουσιάζει και νομικά ελαττώματα» τόνισε.

Σπαρτιάτες: Φορολογική αφαίμαξη των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

«Με το νομοσχέδιο επιχειρείται φορολογική αφαίμαξη των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, στη βάση αυθαίρετων και παράλογων γενικεύσεων», ανέφερε κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Αθανάσιος Χαλκιάς.

«Το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στην ιστορία ως επιστροφή στο φορολογικό μεσαίωνα», είπε ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ενώ τόσον καιρό έδινε χρήματα από τον Προϋπολογισμό για την κάλυψη της ακρίβειας, τώρα, με τους φόρους πάει να τα πάρει πίσω από τους πολίτες, δηλαδή μια λογική «στα δίνω για να μου τα ξαναδώσεις».

«Το νομοσχέδιο εισάγει την απαρχαιωμένη μέθοδο των τεκμηρίων και δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Σε βάθος χρόνου θα πάψει να φέρνει αποτέλεσμα», είπε ο κ. Χαλκιάς και θύμισε πως στα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα, οι πολίτες που δεν μπορούσαν να καλύψουν με τα εισοδήματά τους τα τεκμήρια του κυβισμού των αυτοκινήτων, κατέφυγαν σε μικρότερα αυτοκίνητα, και έτσι έπαψαν να πληρώνουν άδικους φόρους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This