Επίσκεψη Ερντογάν: Η «υπόκλιση» στον Σουλτάνο, οι προκλητικές δηλώσεις και οι «ύμνοι» των ΜΜΕ

Συνάντηση σε «ήρεμους» τόνους με αναφορές σε τουρκική μειονότητα» και... κατηγορίες για εκπαίδευση τρομοκρατών

Must Read

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να αναχωρεί για το αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλος, την ώρα που τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ μεταδίδουν με «ύμνους» τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο «Σουλτάνος» αναχώρησε συνοδευόμενος από τεράστια αυτοκινητοπομπή αφού συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατηγόρησε την Ελλάδα για εκπαίδευση τρομοκρατών, αναφέρθηκε στην τουρκική μειονότητα και υπέγραψε ένα «κουρελόχαρτο» περί φιλίας και καλής γειτονίας  που δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλαγή σελίδας, προοπτικές συνεργασίας και νέα εποχή, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις χθες δήλωσε δια της πλαγίας οδού σε συνέντευξή του ότι επιμένει στις θέσεις του περί αποστρατικοποίησης των νησιών και επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο ίδιος άλλωστε έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που παρουσιάζει πρόθεση για «διάλογο», έχει συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν βρίσκει «ανοιχτές» πόρτες.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι διατηρούσε στο έδαφός της κέντρα εκπαίδευσης «τρομοκρατών», εννοώντας το Λαύριο και τους Κούρδους, ενώ μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη: «Με τον κύριο Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισα πως απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα» ανέφερε. «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου» δήλωσε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντάει για την  μουσουλμανική μειονότητα, χωρίς να λέει τίποτα για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που αφανίζεται.

 

«Ένα σχόλιο για τις μειονότητες. Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενώ δεν έβγαλε άχνα για τις κατηγορίες περί «εκπαίδευσης τρομοκρατών»!

 

«Κουρελόχαρτο» η «Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας» που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Mέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού που στήθηκε για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε και η «Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας» που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Τούρκος πρόεδρος.

Η διακήρυξη που προβλέπει μεταξύ άλλων «δέσμευση αμφοτέρων των πλευρών να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους» δεν είναι στην ουσία παρά… ένα κουρελόχαρτο, αφού το έγγραφο «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο» και «καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη», όπως διευκρινίζεται στα «ψιλά γράμματα». Δηλαδή, δεν έχει καμία νομική δέσμευση ή νομική ισχύ για τα μέρη που την υπογράφουν, επομένως κάθε ένας μπορεί να το παραβιάζει κατά βούληση, πόσο μάλλον ο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να παραβιάσει ακόμα και το διεθνές δίκαιο!

Η Σακελλαροπούλου «νομιμοποίησε» τις απαιτήσεις Ερντογάν!

Για άλλη μια φορά, η κυρία Σακελλαροπούλου έδειξε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων όταν, μάλιστα, διακυβεύονται κρίσιμα εθνικά θέματα. Η ίδια πάλι επέλεξε τον «δρόμο» της σιωπής και όχι των απαντήσεων απέναντι σε όσα προκλητικά είπε όχι μόνο σε συνέντευξη του -στην Καθημερινή- πριν την άφιξη του στη χώρα μας -που τόλμησε ξανά να αμφισβητήσει τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα-, αλλά και όταν πάτησε το πόδι του στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τόλμησε να της πει κατάμουτρα «να βλέπουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού». Από αυτό και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει ότι, μόνο σεβασμό και εκτίμηση δεν δείχνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου απέδειξε και πάλι πόσο λίγη είναι για τον ρόλο που της έχει ανατεθεί, και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προστατεύσει τη χώρα από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της γείτονος. Όταν νωρίτερα η ίδια σημείωσε «εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν για την ενίσχυση της ευημερίας. Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα που όπου έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του θετικού κλίματος», ο Ερντογάν της απάντησε χωρίς περιστροφές την πεποίθησή του ότι «το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τις δύο χώρες. Θα συζητήσουμε ποια βήματα έχουμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς. Έχει μεγάλη σημασία να κοιτάμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού».

 

Φυσικά, την παράσταση έκλεψε η υπόκλιση Γεραπετρίτη στον Ταγίπ Ερντογάν, όπως καταγράφηκε και σε βίντεο, με τον ίδιο να διαψεύδει στην συνέχεια, παρά το γεγονός ότι οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. 

Ο υπουργός οποίος «ακρωτηρίασε» το δικαίωμα επέκτασης της Ελλάδας στα 12 μίλια, λέγοντας πως η «κόκκινη γραμμή» μας είναι τα έξι μίλια, να υποκλίνεται την ώρα που μπαίνει ο Ερντογάν στο στο Προεδρικό Μέγαρο, έδειξε μια υποτελή και ντροπιαστική στάση, κίνηση που μάλλον αναμενόμενη για μια Κυβέρνηση η οποία φέρεται και πράττει συνεχώς σαν να είναι τουρκικό προτεκτοράτο

Αστεία εξήγηση

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε -και δικαίως- από αυτή την αδιανόητη ενέργεια του Γιώργου Γεραπετρίτη, πηγές πήγες του Υπουργείου Εξωτερικών έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι ο Υπουργός έκανε υπόκλιση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και όχι στον Ταγίπ Ερντογάν! Είναι προφανές βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το βίντεο το οποίο έχει κυκλοφορήσει παντού και έκανε ακόμα και το φιλοκυβερνητικό Mega να «καρφώσει» τον Υπουργό Εξωτερικών!

«Εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχουν φωνές που είναι αντίθετες στην προσέγγιση που επιχειρούμε με την Τουρκία» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ επιμένοντας  τονίζοντας: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην Αρχηγό τους κράτους» αναφερόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This