Ερντογάν: «Ζεστός» ο Μητσοτάκης για συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας στην πυρηνική ενέργεια

Πάλι για μοιρασιά και συνεκμετάλλευση μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος - «Κάλεσα τον φίλο μου τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα...»

Must Read

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο που επέστρεφε από την Ελλάδα στην Τουρκία μετά την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι συναντήσεις του στην Αθήνα είχαν «πολύ θετική ατμόσφαιρα», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε «να ανοίξει μια νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

.

 

«Κάλεσα τον φίλο μου τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου … Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει η επίσκεψή του να βοηθήσει στη βελτίωση των δεσμών.

Δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράφηκαν κείμενα συμφωνίας σε διάφορους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι τη γεωργία, από τον τουρισμό μέχρι το εμπόριο.

«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε, να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε επίσης να παρέχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας εργοστασίου που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, σύμφωνα με το γραφείο του.

Είπε μάλιστα ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν «ζεστός» στην ιδέα αυτή!

Μοιρασιά και συνεκμετάλλευση

Ερωτηθείς για την επίλυση των εκκρεμών θαλάσσιων διαφορών με την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε είπε ότι η στάση της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων της στην περιοχή δεν έχει αλλάξει, αλλά ότι είναι δυνατή η «δίκαιη κατανομή» των ενεργειακών πόρων. Η μοιρασιά και η συνεκμετάλλευση δηλαδή.

«Δεν επεμβαίνουμε στα νόμιμα δικαιώματα κανενός, έχουμε σθεναρή αποφασιστικότητα να μην αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας στην Α. Μεσόγειο. Μια συνολική και δίκαιη κατανομή στην ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή. Εφόσον οικοδομήσουμε τη βάση για να συμβεί αυτό, διαμορφώνουμε σωστούς οδικούς χάρτες και δεν δίνουμε ευκαιρία σε προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι μια περιφερειακή διάσκεψη των παράκτιων κρατών που προτείνει η Άγκυρα, «θα ήταν ένα σωστό βήμα για τη διαμόρφωση αυτής της βάσης».

Είπε ακόμα:

«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Επιθυμία μας είναι να ασχολούμαστε με το μισογεμάτο ποτήρι. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή … Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις».

.

Θράκη

«Κατά την επίσκεψή μου, δέχτηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συζήτησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα δικαιώματα των μειονοτήτων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες», είπε ο Ερντογαν, συνεχίζοντας τις προκλητικές αναφορές του σε «τουρκική» μειονότητα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This