Υποναύαρχος ε.α. Φενέκος: «Το ζήτημα της περιοχής πάνω απ’την Κύπρο είναι πολύ σημαντικό και δεν ετέθη»

«Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει ότι θα έχουμε πρώτα συμφωνήσει σε άλλα πράγματα»

Must Read

Τη δική του αποτίμηση για την χθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα έκανε ο υπονάυαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Η συμφωνία έχει πάρα πολλά θετικά. Το ένα είναι ότι δημιουργεί μια καλή βάση για να συνεχιστεί ο διάλογος. Είναι συμφωνία κάλων προθέσεων και το είπε και στο τέλος ότι δεν είναι δεσμευτική και δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα, συνεπώς θα πρέπει να την αξιολογήσουμε επί τη βάσει των αποτελεσμάτων που μπορεί να παράγει. Και άρα, με ένα καλό κλίμα, την εξαιρετική προσέγγιση στις οικονομικές συνεργασίες, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια αντίληψη επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας των πρεσβειών και των εξαγωγικών φορέων Ελλάδας και Τουρκίας», είπε και συμπλήρωσε:

«Περιμένουμε να δούμε τα μέτρα για την άμυνα που είναι το «αγκάθι», δεν τα έχουμε δει ακόμα, ελπίζω να μην έχουμε δει εκπλήξεις και εκεί. Και το μόνο πράγμα που θα έβλεπα προβληματικό είναι το προτελευταίο άρθρο που υποχρεώνει υποτίθεται και τις δυο χώρες να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα. Είναι μια παράγραφος που έχει τεθεί και στο παρελθόν και από την πλευρά μας ενώ λειτούργησε θετικά, από την Τουρκία μεταφράστηκε σαν πρόκληση ή απειλή από εμάς κάθε αντίδρασή μας στις επιθετικές προσπάθειές τους».

«Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει ότι θα έχουμε πρώτα συμφωνήσει σε άλλα πράγματα»

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Χάγης. «Το έχω ξεχωρίσει σε δυο επίπεδα, το ένα είναι της Ανατολικής Μεσογείου που εμφανίζεται πιο εύκολο η προσφυγή στη Χάγη, και αφορά και άλλες χώρες με αγκάθι να μην αποδεχθεί η Τουρκία τις ρυθμίσεις που μπορεί να γίνουν για την Κύπρο. Όμως στο Αιγαίο το πρόβλημα είναι ουσιαστικό. Λέμε εμείς ότι είναι η υφαλοκρηπίδα και τίποτα άλλο, αλλά φανταστείτε ένα δικαστήριο που να έχει να αποφασίσει για τις ΑΟΖ όταν η άλλη πλευρά διεκδικεί κυριαρχία επί νήσων. Το δικαστήριο σε αυτές τις περιπτώσεις λέει “πάρτε το πίσω, επ’ αυτών των θεμάτων δεν μπορώ να αποφασίσω αν δεν αποφασίσετε εσείς σε ποιον ανήκουν αυτά τα νησιά”. Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει ότι θα έχουμε πρώτα συμφωνήσει σε άλλα πράγματα, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο», εξήγησε, ενώ για το παράθυρο της «συνεκμετάλλευσης», υπογράμμισε:

«Το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης στο Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές. Συνεκμετάλλευση προβλέπεται μόνο εκεί που τα κοιτάγματα είναι στις οριακές γραμμές που οροθετούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών. Εκεί ναι το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει έναν βαθμό συνεκμετάλλευσης αλλιώς για να υπάρχει συνεκμετάλλευση επί τη βάσει συμφωνιών είτε είναι ιδιωτικών είτε οτιδήποτε. Απαιτεί να έχουν τουλάχιστον επί της Αρχής συμφωνήσει οι χώρες για το ποιά περιοχή είναι δικιά τους και ποια δεν είναι. Δεν βλέπω κάποιο φόβο συνεκμετάλλευσης αυτή τη στιγμή».

Ο υποναύαρχος ε.α. κατέληξε λέγοντας πως το ζήτημα της περιοχής πάνω από την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και δεν ετέθη: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει την διοίκηση των Κατεχομένων ως κρατική υπόσταση. Γεννιέται η απορία με την δέσμευση της προτελευταίας παραγράφου, αν η Ελλάδα θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της Κύπρου στην ΕΕ ή διεθνώς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This