Τροπολογία – σκάνδαλο για τους servicers!

Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με νωπές ακόμα τις εικόνες ντροπής στα Πετράλωνα, όπου έστειλαν τα ΜΑΤ για μια έξωση σε οικογένεια αναπήρων

Must Read

Με ακόμα μία αιφνιδιαστική τροπολογία, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αβαντάρει τους servicers σε βάρος των δανειοληπτών, δίνοντάς τους την ευκαιρία μέχρι το τέλος του χρόνου να… ξεσαλώσουν κάνοντας ό,τι  θέλουν, προτού εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία της 5ης Δεκεμβρίου (ψηφίστηκε τότε από την ελληνική βουλή) που θέτει προστατευτικό πλαίσιο και βάζει φρένο στην ασύδοτη λειτουργία των funds.

Σήμερα, στην τελευταία κοινοβουλευτική κόντρα  του 2023 αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τα 123 άρθρα του να κρύβουν… εκπλήξεις, μία εξ αυτών και η συγκεκριμένη τροπολογία για τους servicers.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, αντιδρώντας σφοδρά, ενώ είναι ακόμα νωπές οι χθεσινές εικόνες από τα Πετράλωνα, όπου η Κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ για να… βοηθήσουν στην έξωση μιας οικογένειας αναπήρων και να καταστείλουν τις αντιδράσεις των πολιτών!

Όπως αναφέρει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ, «με τον ν. 5072/2023, ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/2167, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει το θεσμικό πλαίσιο των servicers και ένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, όπως είναι πχ η αναλυτική ενημέρωση του δανείου τους και η συμμόρφωση των servicers με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Η Οδηγία ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης όλες οι ενέργειες, ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και έδινε και τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων σε άλλο νόμισμα εκτός του ευρώ (πχ ελβετικό φράγκο). Τίποτα από αυτά όμως δεν ενσωματώθηκε. Εκτός από την Οδηγία, με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκε και ο Ηρακλής ΙΙΙ, ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Ακινήτων κ.α. Όμως με τη χθεσινή τροπολογία, η  κυβέρνηση εξαιρεί από την εφαρμογή της Οδηγίας έως τέλος του έτους τη μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις πιστώσεων, καθώς και στις συμβάσεις διαχείρισης αυτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως τέλος του έτους οι servicers μπορούν να κάνουν χρήση του Ηρακλή ΙΙΙ, τιτλοποιώντας ό,τι δάνειο έχει απομείνει και αφήνοντας απροστάτευτους τους δανειολήπτες, καθιστώντας την ευρωπαϊκή οδηγία απολύτως κενό γράμμα».

  • Δείτε τη σχετική τροπολογία:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This