Τρίτη 15/6/2021

Αποχώρησε η Ελληνική αποστολή από την προκλητική «φιέστα» του Ερντογάν για τον αγωγό TANAP (video)

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν θα υποκύψει.

Η παρέμβασή του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε στα εγκαίνια του αγωγού TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project), δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του παριστάμενου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παρά τις προσπάθειες των Τούρκων αξιωματούχων να τον αποτρέψουν.

Η αντίδραση της ελληνικής αποστολής, έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε τις σχετικές οδηγίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τις γειτονικές χώρες, στην εκδήλωση παρέστησαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων.

Ανάμεσά τους, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Γκιόργκι Γκαχάρια, ο Σέφικ Ντζαφέροβιτς, μέλος του προεδρικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, με τον οποίο ο Ερντογάν έκανε από κοινού τα εγκαίνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Κάποιοι, αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «δύο γεωτρύπανα μας, το Φατίχ και το Γιαβούζ, και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί ξεφωνίζουν. Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ