Αυτά είναι τα ονόματα που παίζουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Must Read

Μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, επανέφερε με τον πιο εμφατικό τρόπο ψηλά στον δημόσιο διάλογο την ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» είπε ο πρωθυπουργός και, παρότι δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και προκάλεσε νέο γύρο συζητήσεων στο πολιτικό σύστημα.

Καταρχάς, με τη συγκεκριμένη φράση ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας «έκαψε» οριστικά και αμετάκλητα το σενάριο να προταθεί ο Αντώνης Σαμαράς ως ο επόμενος «ένοικος» της Ηρώδου Αττικού. Τον πρώην πρωθυπουργό είχαν στηρίξει το προηγούμενο διάστημα αρκετοί βουλευτές, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Φώντας Μπαραλιάκος και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Υπέρ του κ. Σαμαρά τάσσεται και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αν και επισήμως προσπαθεί να εμφανιστεί απόλυτα θεσμικός, προτρέποντας «να αφήσουμε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει» και ζητώντας κομματική πειθαρχία για το ζήτημα.

«Υπόθεση Μητσοτάκη» θεωρούν το ζήτημα της επιλογής του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ακόμα δύο κορυφαίοι υπουργοί, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Αμφότεροι δηλώνουν αισιόδοξοι πως το προτεινόμενο πρόσωπο θα τύχει ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ ενός Προέδρου «με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, αυτό είναι το βασικό. Αν είναι και γυναίκα, τόσο το καλύτερο» εκτιμά.

Ευρεία αποδοχή, όπως εκτιμά ο Νικήτας Κακλαμάνης, έχει ο νυν Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος. «Οταν έχεις έναν άνθρωπο, που ιδεολογικά προέρχεται από την παράταξή σου και μπορείς να τον εκλέξεις με 240 ψήφους, δεν χρειάζεται να ψάχνεις γι’ άλλον» έχει επισημάνει, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ήδη ταχθεί θετικά υπέρ της παραμονής του σημερινού Προέδρου. «Καλό Πρόεδρο» έχει χαρακτηρίσει τον κ. Παυλόπουλο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι ο ίδιος απείχε από την ψηφοφορία του 2015, ασκώντας του παράλληλα έντονη κριτική.

Ο κ. Παυλόπουλος, η θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο του 2020, έχει τακτική επαφή με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, από την πλευρά του, δείχνει τελευταία έντονη δραστηριότητα. Βούλησή του είναι να καταδείξει πως παραμένει σταθερά πολιτικά ενεργός και ενώ στενοί συνομιλητές του διαψεύδουν φήμες και δημοσιεύματα ότι έχει αποφασίσει να αποστρατευτεί πολιτικά.

Την πίστη του ότι ο Κώστας Καραμανλής θα ήταν ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε βέβαια ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός. Θύμισε δε πως από το 2014 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει με πολύ καθαρό τρόπο ότι θα μπορούσε να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένας σπουδαίος Ελληνας ή μια πολύ σπουδαία Ελληνίδα. «Ας περιμένουμε λίγο τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανεξάρτητα από την τελική του απόφαση, φέρεται ότι προτιμά γυναίκα, κοινής αποδοχής, κατ’ άλλους εκτός πολιτικού συστήματος, αλλά για κάποιους άλλους από τον χώρο της πολιτικής και δη του Κέντρου, με τα στόματα πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου να παραμένουν ερμητικά κλειστά. Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ωστόσο, κυκλοφορούν αρκετά γνωστά και λιγότερο γνωστά ονόματα για την Προεδρία.

Ανάμεσά τους, της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου (αδελφή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου), της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου και της πρώην επιτρόπου της χώρας μας στην Ε.Ε. Μαρίας Δαμανάκη, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και αρκετά ανδρικά ονόματα. Κάποια εξ αυτών είναι του Ανδρέα Δρακόπουλου του Ιδρύματος Νιάρχου (όνομα που είχε αποκαλύψει πρώτη η «δημοκρατία»), του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς και του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, τον οποίο είχε προτείνει την τελευταία φορά το ΚΙΝ.ΑΛ.

Αλλωστε, η θέση της Φώφης Γεννηματά ίσως  παίξει τον δικό της ρόλο στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού, που επιδιώκει η όποια πρότασή του να έχει τη στήριξη και άλλων κομμάτων.

«Πετάει το γάντι» στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση

Επισήμως, η κυβέρνηση ρίχνει το «γάντι» στην αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπό της Στέλιο Πέτσα να διαμηνύει εντός της εβδομάδας ότι «η συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιβάλλεται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και από συσχετισμούς μιας συγκεκριμένης Βουλής. Επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να ψάξετε σε εμάς ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τη συναίνεση, αλλά μάλλον σε άλλα κόμματα» τόνισε. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, όταν -ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- το 2014 απειλούσε ότι θα τορπίλιζε με κάθε τρόπο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που ήταν να γίνει το 2015, προκειμένου να σύρει τη χώρα σε εκλογές.

Σε αντιδιαστολή τούτου, στην κυβέρνηση υπερασπίζονται την αλλαγή που έλαβε χώρα στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Με τη νέα ρύθμιση, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται ό,τι γινόταν και πριν, χωρίς όμως να μεσολαβούν εκλογές. Θα ισχύσει η διάταξη που αρχικά αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει στην απλή πλειοψηφία, αφαιρώντας τη μεσολάβηση εκλογών.

«Είναι αυτονόητο ότι η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία στη Βουλή δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα διασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This