Έλενα Κουντουρά: Στόχος, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζει τη λιτότητα, το στεγαστικό, τη φτώχεια, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση

Το 2023 το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων χειροτέρεψε και το 2024 ξεκινά με τις αντοχές τους να δοκιμάζονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης

Must Read

Της Έλενας Κουντουρά, Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Από τον επίμαχο προϋπολογισμό του 2024, που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, απουσιάζει ξεκάθαρα η πρόθεση να στηριχθεί η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά, αυξημένα τιμολόγια ενέργειας, νέα συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων και τον κίνδυνο εκτεταμένης φτωχοποίησης. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας δείχνουν ότι οι αριθμοί ευημερούν, όχι όμως και οι άνθρωποι.

Αυτή η επίπλαστη εικόνα διαψεύδεται από την πραγματικότητα που βίωσαν οι πολίτες το 2023, κατά το οποίο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα κατείχε μια σειρά αρνητικών ρεκόρ: –Πρώτη στην ΕΕ στον πληθωρισμό τροφίμων, με 10,3% τον Οκτώβριο. –Πρώτη στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, με την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ σε όρους αγοραστικής δύναμης. –Η χώρα με τον χαμηλότερο μέσο ετήσιο μισθό στην ΕΕ και με 8% μείωση στον πραγματικό μισθό λόγω της ακρίβειας. –Πρώτη στα έξοδα στέγασης στην ΕΕ, όπου κατευθύνεται πάνω από το 40% του εισοδήματος ενός μέσου νοικοκυριού. –Πρώτη στην ΕΕ στο ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με πάνω από 26%. –Ρεκόρ 27ετίας στην είσπραξη φόρων, που αντιστοιχούν πλέον στο 29% του ΑΕΠ. Σε συνθήκες ασφυκτικής και εντεινόμενης πίεσης, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει για μία ακόμη χρονιά να διατηρήσει τους άδικους έμμεσους φόρους, αγνοώντας το παράδειγμα 12 ευρωπαϊκών χωρών που μείωσαν δραστικά ή μηδένισαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και πέτυχαν μείωση των τελικών τιμών που βαρύνουν τους καταναλωτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, επεξεργάζεται ένα συνολικό προοδευτικό σχέδιο δομικής ανασυγκρότησης της χώρας για τη στήριξη των πολιτών, της οικονομίας και της πραγματικής ανάπτυξης, με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αντί για εντυπωσιακές ονομαστικές αυξήσεις μισθών σε βάθος χρόνου που υπόσχεται η ΝΔ, που αντιστοιχούν σε πραγματική μείωση εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να συντηρεί την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, εμείς προτείνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ισχυρή Επιθεώρηση Εργασίας. Αντί για αιφνιδιαστικά νομοσχέδια φοροαφαίμαξης των επαγγελματιών που φέρνει η ΝΔ, με νέους κεφαλικούς φόρους, εμείς προτείνουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μία δεκαετία τουλάχιστον για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλους, μείωση έμμεσων φόρων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου. Αντί το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθύνεται, με επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, σε λίγους και ισχυρούς, εμείς προτείνουμε ανακατανομή των πόρων στις μικρές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει γονατίσει από τα συσσωρευμένα χρέη και από τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τραπεζικό δανεισμό.

Αντί για νομοσχέδια-θηλιά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, εμείς προτείνουμε προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, μέσα από τη δυνατότητα η Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει τα «κόκκινα» δάνεια από funds και servicers. Συγχρόνως, ετοιμάζουμε το συνολικό μας πρόγραμμα για την αποτελεσματική διαχείριση της οξύτατης στεγαστικής κρίσης. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, στόχος είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αντιμετωπίζει και να προτείνει ουσιαστικές λύσεις στα πιεστικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες: λιτότητα, φτώχεια, στεγαστική κρίση, ενεργειακή κρίση και κλιματική κρίση. Ήδη, με προσωπικές παρεμβάσεις μου στην Κομισιόν και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω ζητήσει τη διεύρυνση των δικαιούχων κοινωνικής και χρηματοδοτούμενης από το Δημόσιο στέγασης. Όπως επίσης και μια ευρωπαϊκή οδηγία για το δικαίωμα στην αποσύνδεση, ώστε να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη τηλεργασία και σε φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων και καταστρατήγησης θεμελιωδών δικαιωμάτων τους από εργοδότες. Οι προτάσεις μας αποτυπώνουν την κρίσιμη ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες για να βελτιώσουμε το βιοτικό τους επίπεδο, να εξασφαλίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και να εγγυηθούμε το δικαίωμα όλων σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Εύχομαι το 2024 να είναι η χρονιά που οι έλληνες πολίτες θα στηρίξουν τις προοδευτικές, ανθρωποκεντρικές πολιτικές που χρειάζεται η πατρίδα μας για να προοδεύσει και η ελληνική κοινωνία για να ευημερήσει. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This