Όλα για τον Πειραιά!

Αναρίθμητοι δήμοι του λεγόμενου παραλιακού μετώπου, αναμένεται να περάσουν στη δικαστική αρμοδιότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας

Must Read

Μέσα στις χιλιάδες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, ο οποίος προωθείται γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, έχει περάσει περίπου στα ψιλά γράμματα η σχεδιαζόμενη δικαστική γιγάντωση του Πειραιά, με επιχείρημα την αποσυμφόρηση της δικαστικής ύλης στην Αθήνα.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναρίθμητοι δήμοι του λεγόμενου παραλιακού μετώπου, κάποιοι εκ των οποίων βέβαια γειτνιάζουν περισσότερο με την Αθήνα, όπως ο Ταύρος και η Καλλιθέα, και οι οποίοι ανήκουν σήμερα στην δικαστική αρμοδιότητα της Αθήνας, αναμένεται να περάσουν στην αρμοδιότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή νωρίτερα και από το νομοσχέδιο με τους νέους κώδικες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σχετικές πηγές στη «δημοκρατία», προβλέπει πως οι υποθέσεις ενάμιση εκατομμυρίων πολιτών, σε δήμους όπως ο Άλιμος, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Καλλιθέα, ο Ταύρος και το Φάληρο θα δικάζονται πλέον στον Πειραιά και μάλιστα στο νέο κτίριο που αναμένεται να κατασκευαστεί.

Στο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει φυσικά την αντίστοιχη ενίσχυση του Δήμου με δικαστικό και εισαγγελικό προσωπικό, αναμένεται να δοθεί μία μεταβατική περίοδος δύο ετών, δηλαδή να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2026, δεδομένου ότι πρέπει εν τω μεταξύ να έχει παραδοθεί και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά για να μπει σε εφαρμογή. Παρά το γεγονός, πως η αποσυμφόρηση της δικαστικής ύλης της Αθήνας, είναι πάντα ένα ζητούμενο, είναι μάλλον τρομακτική η λύση που προωθείται και σίγουρα αφήνει περιθώρια πολλών αρνητικών συνειρμών, εάν κανείς σκεφτεί παράλληλα και τα επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα που έχουν στοιχηθεί γύρω από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση παρουσίασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά (Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023)

Ας μην ξεχνάμε, πως στο παρελθόν, είχαν γίνει και άλλες προτάσεις με στόχο αυτή την αποσυμφόρηση, που περιλάμβαναν όμως τη δημιουργία περισσότερων Πρωτοδικείων που θα ανήκαν στη δικαστική αρμοδιότητα της Αθήνας και οι οποίες τελικά δεν επιλέχθηκαν.

Το γεγονός πως, έτσι κι αλλιώς, το Πρωτοδικείο Αθηνών θα κοπεί στα δύο, με το ποινικό τμήμα να παραμείνει στη Σχολή Ευελπίδων και το πολιτικό να στεγάζεται πίσω από τον Άρειο Πάγο, το οποίο επίσης θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση, το σχέδιο γιγάντωσης του Πειραιά ενισχύει αυτούς τους περίεργους συνειρμούς

*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This