Επιτέλους αντίδραση! Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης – Ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη

Must Read

Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης σήμερα, καθώς του ανακοινώθηκε ότι είναι ανεπιθύμητος στην Αθήνα, αφού δεν παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το κείμενο του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο Λίβυος επιτετραμμένος προσήλθε στο υπουργείο εξωτερικών, όπου του γνωστοποιήθηκε  ότι είναι persona non grata και του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών, για να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», ανακοίνωσε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Η απέλαση είναι έκφραση δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση της Λιβύης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει», είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών», τόνισε ο κ. Δένδιας, για να καταλήξει διευκρινίζοντας ότι: «Η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών μας σχέσεων».

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. «Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα», υπογράμμισε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων, που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής

Στο μεταξύ, την Πέμπτη θα περάσει το κατώφλι της ελληνικής βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Agile Saleh Issa Gwoider, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.

πρόεδρος Λιβυκής Βουλής

Δείτε επίσης: Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: «Λένε ηλιθιότητες όσοι ισχυρίζονται πως η συμφωνία με τη Λιβύη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Ο κ. Τασούλας, ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα επισκεφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.

Τι είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά:

«Το λεγόμενο “Μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο, αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρευρίσκεται για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού, που μας έχει κάνει παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη, σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική, αμιγώς, μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως, δε, η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι στον αντίποδα της δικής μας υποδειγματικής συμπεριφοράς απέναντι στους πρόσφυγες, κινείται, αυθαιρετώντας πολλαπλώς, η Τουρκία, η οποία, ως εκ τούτου, είναι υπόλογη διεθνώς, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το άκρως βαρύ κλίμα εναντίον της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εν συνεχεία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας: «Κατ’ αρχάς, η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας, αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού.

Αναφέρομαι τόσο στις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας όσο και στο πογκρόμ και στους διωγμούς των Ελλήνων- και κυριολεκτώ, διότι κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν εθνική μειονότητα- της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και 1964, αντιστοίχως, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της ως τότε κραταιάς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να ξεχνά την τραγωδία των αγνοούμενων στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί, το 1974».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, από εδώ, την ελληνική και ευρωπαϊκή Θράκη, την εσχατιά της Δύσης προς την Ανατολή, κατά τον εορτασμό της 100ής επετείου της Απελευθέρωσης και προσάρτησης της Θράκης στον εθνικό μας κορμό, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε, αδιαλείπτως, υπερασπιστές και θεματοφύλακες των ως άνω αρχών και αξιών του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως τις κληροδότησε η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη».

«Με τον τρόπο αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε, στο διηνεκές, υπερασπιστές του ανθρώπου και του ανθρωπισμού. Ιδίως, δε, σήμερα, όταν ο άνθρωπος χειμάζεται δεινώς σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συμβαίνει και στην περιοχή μας, δυστυχώς με μεγάλη ευθύνη της γείτονος Τουρκίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη συμφωνία απορρίπτει και ο Πάιατ

Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης καταδίκασε και ο Αμερικανός πρέσβης: Τζέφρι Πάιατ. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This