Αλαζονεία παρά την ήττα – Μετωπική Μητσοτάκη με όλους!

«Κόβει» τον Αντώνη Σαμαρά από τα ψηφοδέλτια ο πρωθυπουργός μετά την ομιλία ρήξης με την οποία αμφισβήτησε την ηγεσία του - Νέα μέτωπα η Παιδεία, το αγροτικό και τα Τέμπη

Must Read

Η ΝΔ εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση της ιστορίας της, μετά τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης στο Κοινοβούλιο, όταν 52 από τους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις και να ψηφίσουν τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ούτε στην εποχή των μνημονίων δεν κατεγράφη τέτοιας έκτασης συλλογική ανυπακοή σε ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης. «Μόλις» 26 βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο μνημόνιο επί κυβερνήσεως Παπαδήμου. Ωστόσο, το νομοσχέδιο για τον γάμο, που ανάγκασε τους βουλευτές να λένε στο Περιστύλιο «που καταντήσαμε, η ΝΔ, το κόμμα των ομοφυλοφίλων!», δεν είναι η αιτία αλλά η αφορμή για να ξεσπάσει η κρίση που έχει άλλα αίτια. Βαθύτερα.

Τα οποία περιέγραψε στο φως της ημέρας ο αιώνιος εχθρός της οικογένειας Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, παρά την εντύπωση που σχηματίστηκε ότι ομιλούσε για την νομοθετική πρωτοβουλία Μητσοτάκη, στην ουσία επί 45 λεπτά με «όχημα» τον γάμο περιέγραφε και κατήγγελλε ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης.

Τον χαρακτήρισε σχεδόν ευθέως «ψεύτη» που «απειλεί» και πιέζει τους βουλευτές του, που κάνει «μπούλινγκ» στην διαφορετική άποψη με οδηγίες του τύπου «τα κεφάλια μέσα, μην μιλάτε», που «αλλοιώνει» την ιδεολογία της ΝΔ, που «μαϊμουδίζει» κάθε συρμό, που «πάσχει» από την αλαζονεία της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, η οποία τον «αποκόπτει» από την πραγματικότητα, που «απαξιώνει» την Εκκλησία ως παπαδαριό, που «ευτελίζει» τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υπογράφει Διακηρύξεις Φιλίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία «δεν αναιρεί τετελεσμένα».

Δεν ήταν μια ομιλία για τον γάμο αυτή. Ήταν μια ομιλία που στρεφόταν αποκλειστικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με βέβαιη συνέπεια την αναβίωση των παλαιών παθών. Τα τζίνια βγήκαν από το μπουκάλι της Ιστορίας, τα δαιμόνια του 1993 απελευθερώνονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πρωθυπουργός, παρά το πρώτο σοκ που διατυπώθηκε με την αμήχανη φράση «στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω», το βράδυ της ανταρσίας του 1/3 των βουλευτών του, δείχνει έτοιμος να απαντήσει με περισσότερη αλαζονεία παρά την ήττα.

Αλαζονεία η οποία εκφράζεται ήδη προς το πρόσωπο του κυρίου Σαμαρά με διαρροές του τύπου «κόβεται από τα ψηφοδέλτια στις προσεχείς εκλογές, αν θέλει ας βάλει τον υιό του». Αλαζονεία, η οποία εκδηλώνεται με την δυσφορία που επικρατεί εις βάρος βουλευτών που καταχωρίζονται στην επιρροή του, επειδή οι ομιλίες τους (Κατσανιώτης, Αραμπατζή, Καραμανλή) ήταν εξαιρετικά επιθετικές προς το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ντου παντού» και διαγραφές καταληψιών από τα πανεπιστημιακά μητρώα

Η αλαζονεία όμως εκφράζεται και σε άλλα μέτωπα. Την στιγμή που ακόμη και φιλικοί προς τον κύριο Μητσοτάκη βουλευτές διατυπώνουν την απορία «γιατί ανοίξαμε όλα τα μέτωπα μαζί», το Μαξίμου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σχεδιάζουν να σκληρύνουν την στάση τους τόσο στα ΑΕΙ όσο και στο αγροτικό και τα Τέμπη. Ρισκάροντας να τινάξουν στον αέρα τις όποιες συναινέσεις διαμορφώνονταν.

Το πάθημα της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, που προφανώς κινούμενη κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού προσπάθησε να υφαρπάξει την ψήφο της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και απέτυχε οικτρά, φαίνεται ότι δεν παραδειγμάτισε κανέναν στο Μαξίμου. Η αλαζονεία κτυπά κόκκινο. Και αυτός που καλείται να την διαχειριστεί είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής», ο κ. Μητσοτάκης συνεπικουρούμενος από το επιτελείο που θα τον πάρει στον λαιμό του (Σκέρτσος, Παπασταύρου, Πατέλης κ.λπ.) διατυπώνει στον πρωινό καφέ του Μαξίμου την άποψη, ότι «οι φοιτητές που κάνουν καταλήψεις στα ΑΕΙ πρέπει να διαγράφονται από τα μητρώα των σχολών τους όπως ισχύει και στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ».

Πως; Με αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου. Σκέψη που αν διατυπωθεί ποτέ δημοσίως, θα φουντώσει περαιτέρω και δεν θα μειώσει τις καταλήψεις. Ο Πρωθυπουργός υιοθετώντας επίσης την σκληρή γραμμή των ανωτέρω προσώπων απαιτεί από την Αστυνομία να κάνει «ντου παντού», σε όλες τις καταλήψεις. Ωστόσο ο έμπειρος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρνείται να εφαρμόσει αυτό το δόγμα που έχει τον κίνδυνο να αιματοκυλιστεί η χώρα και κάνει επιλεκτικές επεμβάσεις, προκειμένου να λαμβάνουν το μήνυμα όλοι χωρίς να επεκταθεί η εξέγερση.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει μάλιστα οδηγία να συνοδεύουν τις αστυνομικές δυνάμεις όπου επεμβαίνουν αστυνομικοί διευθυντές ή άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί για να επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγονται τα χειρότερα. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.

Ο Πρωθυπουργός αφού δυναμίτισε το κλίμα με την αλαζονική στάση στο Κοινοβούλιο στα νομοσχέδια της επιστολικής ψήφου και του γάμου, τώρα με τους χειρισμούς της έντασης φλερτάρει με την πιθανότητα να υπονομεύσει μια πράγματι σημαντική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα για να πάει μπροστά: την απελευθέρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που προβλέπει το 200 άρθρων νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Και τούτο, διότι: Πρώτον, έχει όλη την αντιπολίτευση απέναντί του, δεύτερον, μέλη της κυβερνήσεώς του, περισσότερα από δυο, το ένα με έδρα το Μαξίμου, κάνουν στο παρασκήνιο ό,τι περνά από το χέρι τους για να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Υπουργείου Παιδείας. Πως; Επιχειρούν να αποδυναμώσουν με μια αντικρατικίστικη λογική τις διατάξεις για την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων που εξισορροπούν την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τα μη κρατικά.

Η απόπειρά τους αυτή δεν είναι απλώς βούτυρο στο ψωμί για τις μειοψηφίες των αριστερών καταληψιών στα ΑΕΙ. Προκαλεί τεράστια προβλήματα στους βουλευτές της Περιφέρειας που φοβούνται ότι η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο και στις τοπικές οικονομίες των περιφερειών τους.

Στο κάδρο της αντιπαράθεσης για τα μη κρατικά ΑΕΙ μπαίνουν και ομάδες της διαπλοκής

Ήδη ο «Σαμαρικός» Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος πρωταγωνίστησε μέσα στα ΑΕΙ ως μέλος της ΔΑΠ και της Νεολαίας της «Πολιτικής Άνοιξης» υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ παίζοντας ξύλο με την ΚΝΕ, διατυπώνει ισχυρούς προβληματισμούς. Στο κάδρο της αντιπαράθεσης για τα μη κρατικά ΑΕΙ μπαίνουν και ομάδες της διαπλοκής, οι οποίες θέλουν να λύσουν τους λογαριασμούς τους με την Κυβέρνηση για άλλα θέματα στο ευαίσθητο πεδίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, γνωστός ποδοσφαιρικός παράγων που έχει ανοικτό μέτωπο με την κυβέρνηση θέλει να γίνει και… πρύτανης αγοράζοντας μη κρατικό ΑΕΙ στην Κύπρο και ανοίγοντας παράρτημά του στην Ελλάδα. Ο στόχος; Να εκδικηθεί επιχειρηματία, σταθερό συνομιλητή του Πρωθυπουργού, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ασχοληθεί σοβαρά με την Ανώτάατη Εκπαίδευση μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένο σχήμα.

Η μεταρρύθμιση των μη κρατικών ΑΕΙ πολεμάται επίσης αοράτως στο παρασκήνιο από λόμπι «φιλελευθέρων» και «κεντρώων» καθηγητών δημοσίων ΑΕΙ, ιδία συνταγματολόγων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν το μονοπώλιο της αυθεντίας. Τούτων δοθέντων η Κυβέρνηση, εφ’ όσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο μέσα στα ΑΕΙ εξ αιτίας της θερμοκέφαλης πολιτικής σύγκρουσης που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός για να συσπειρώσει το κόμμα και την δυσαρεστημένη βάση του, θα δώσει την μάχη της συσπείρωσης των «158» στην ψηφοφορία για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Η ΝΔ θα δώσει όμως την μάχη αυτή ως ανάδελφο κόμμα καθώς, για πρώτη φορά μετά το 2016, συνιστάται (με εξαίρεση τα ν/σ που ενδιαφέρουν τους συμμάχους) αντιμητσοτακικό μέτωπο. Και το πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό στην προκειμένη είναι πως σε αυτό δεν μετέχουν μόνον οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Στο αντιμητσοτακικό μέτωπο μετέχουν και δυνάμεις της κοινωνίας όπως οι αγρότες (ήδη απειλούνται από εισαγγελείς ότι θα τους ασκηθούν διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνίας), μετέχουν Μητροπολίτες (ήδη έχουν εκφράσει την συμπαράσταση με επισκέψεις τους στα μπλόκα οι Μητροπολίτες Λαρίσης, Καρδίτσης και Θηβών –με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ειδικώς για τον τελευταίο, που είναι τέκνο του Αρχιεπισκόπου), μετέχουν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών (έχουν συλλέξει 400.000 υπογραφές για κατάργηση ασυλίας), μετέχει πλέον ανοικτά και το μπλοκ Σαμαρά που βαρέθηκε να κάνει υπομονή.

Ρουσφέτια

Στην πραγματικότητα, η ανοησία του Πρωθυπουργού να κάνει τώρα τα ρουσφέτια στους πολιτικά μοιραίους κυρίους Πατέλη, Σκέρτσο και στους συνοδοιπόρους τους Καπουτζίδη, Σεργουλόπουλο, κ.λπ. ανατίναξε ισορροπίες μιας δεκαετίας. Και ακύρωσε στρατηγικές συμμαχίες της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, τις οποίες ο Πρωθυπουργός μόχθησε ως αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαμορφώσει. Το πρόβλημα θα επιταθεί λόγω της ιδιοσυγκρασίας του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία τώρα αποκαλύπτεται στο σύνολό της.

Ο εγωισμός του δεν θα του επιτρέψει να δει την ανάγκη οπισθοχώρησης. Θα τον κάνει περισσότερο επιθετικό μέσα στο κόμμα, την Κυβέρνηση και την κοινωνία. Η βαθιά περιφρόνηση που τρέφει κατά βάθος στον «καθυστερημένο» ελληνικό λαό «τον οποίο θέλει να κάνει Ευρώπη» καθώς και σε θεσμούς που θεωρεί παρωχημένους, θα τον ωθήσουν σε ταμπούρωμα στο Μαξίμου και στις νέες ανέφελες συγκρούσεις με έπαθλο την επιβολή.

Καθώς η αχίλλειος πτέρνα του σε όλη του την ζωή είναι πως δεν αντέχει να δρα σε περιβάλλον απόρριψης. Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που λέει ότι «δεν θέλω να τον δω στα μάτια μου» περιμένει το άνοιγμα του επόμενου μετώπου: Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This