«Καρφιά» Φάμελλου κατά Φλωρίδη: «Ποιο πλυντήριο θέλετε πάλι να υπηρετήσετε;»

Must Read

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για το νέο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Ποιο πλυντήριο κ. Φλωρίδη θέλετε πάλι να υπηρετήσετε;» ρώτησε τον υπουργό ο Σ. Φάμελλος από το βήμα της Βουλής, ζητώντας εξηγήσεις για τη μη άρση της ασυλίας των τραπεζιτών.

«Συζητάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο για την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ έξω οι αγρότες αλλά και οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί διεκδικούν το δίκιο τους», είπε ο Σ. Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τους Ποινικές Κώδικες. Υποστήριξε ότι σε αυτό το δίκαιο αίτημα, που αφορά όλα τα νοικοκυριά αλλά και τους παραγωγούς της χώρας, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, η κυβέρνηση δεν δίνει θετική απάντηση, «γιατί έχει δώσει ήδη, κρυφά ή φανερά, θετική απάντηση στην αισχροκέρδεια, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα της υγείας και της παιδείας, των δημόσιων αγαθών». «Ως μετρ της υποκρισίας, φέρνει εδώ ένα νομοσχέδιο για να μας μιλήσει για δικαιοσύνη, ενώ ο κόσμος ψάχνει το δίκιο του, γιατί είστε μια κυβέρνηση της αδικίας», σχολίασε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς τη στήριξη άλλων κομμάτων, αφού το 1/3 των βουλευτών της κυβέρνησης δεν το στήριξε. «Άρα μιλάμε για μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δύναμη και την πλειοψηφία να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση ισότητας και δικαιωμάτων που είναι συνταγματική υποχρέωση», είπε. Σχολίασε ότι σε εκείνο το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επικαλέστηκε ότι άκουσε τους επιστήμονες, «τώρα γιατί δεν τους ακούτε σε αυτό το νομοσχέδιο;». Ανέφερε ότι εκείνο το νομοσχέδιο το έφερε ο κ. Μητσοτάκης «για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, από το ψήφισμα καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να δείξει η κυβέρνηση ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ». Είπε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στο γάμο, δεν το ψήφισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και, άρα, «με ποια αξιοπιστία έρχεστε τώρα να μας πείτε για σύστημα Δικαιοσύνης;».

Για το ψήφισμα-«κόλαφο» και τα Τέμπη

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση συνολικά για απαξίωση του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μιλώντας για την εξεταστική για τα Τέμπη, σχολίασε, για ποια δικαιοσύνη μιλά η κυβέρνηση «όταν ακόμα και το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής το θάψατε». Τόνισε ότι αυτές τις μέρες «γράφονται μαύρες σελίδες στα θέματα δικαιοσύνης της χώρας μας» και πως «ήταν κυβερνητική επιλογή να απορρίψει την πρότασή μας για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής», για «να παρεμποδίσετε μια έρευνα για τις ευθύνες του κ. Καραμανλή».

Σημείωσε ότι «μπροστά στη μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη, σε ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες, καταπατείτε κάθε έννοια δικαίου» και ότι «είναι χυδαίο και προσβολή ότι χθες αποφασίσατε να κλείσετε τον κατάλογο των μαρτύρων και να επιχειρείτε να φιμώσετε την εξεταστική επιτροπή της Βουλής». Κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνήθηκε να καλέσει σειρά από πρόσωπα-κλειδιά και ότι έκλεισε την εξεταστική χωρίς την ποινική δικογραφία. «Έχετε το θράσος μία μέρα μετά να έρχεστε εδώ να μας μιλάτε για δικαιοσύνη. Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα ντροπής για την ελληνική Βουλή με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ. Δεν ανταποκριθήκατε στο ελάχιστο καθήκον απέναντι στη μνήμη των θυμάτων και των συγγενών τους. Προστατεύετε το πρεστίζ του κ. Μητσοτάκη χωρίς ιερό και όσιο», είπε.

«Φτηνό σόου»

Περνώντας στα ζητήματα του νομοσχεδίου, σχολίασε εισαγωγικά ότι «το δόγμα “Νόμος και Τάξη” κατέρρευσε πλήρως και ταυτόχρονα αναδείχθηκε η ασυνέπεια λόγων και έργων του κ. Μητσοτάκη», υποστηρίζοντας ότι «την ανικανότητα αυτή έρχεται να την καλύψει η κυβέρνηση με τα γνωστά επικοινωνιακά της τεχνάσματα, όπως η αυστηροποίηση των ποινών». Κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη ότι δομεί ένα «φτηνό σόου».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής επεξεργασίας, όπως μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόσωπα υψηλού́ κύρους. Ότι δεν συνοδεύεται από έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας που έχει ορίσει ο ν. 4622/2019 για το επιτελικό κράτος. Ότι αυτή η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων δεν είναι τμήμα μίας στιβαρής μεταρρύθμισης.

Για την ασυλία των τραπεζιτών

Σχολίασε ότι στο θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών, που στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Φλωρίδης είχε πει ότι ήταν διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να «ξενομοθετήσει» τη δική της ρύθμιση ενώ προηγουμένως είχε απορρίψει σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «βρήκαμε στα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου ότι το άρθρο 60 που αφορά την ασυλία των τραπεζιτών δεν εφαρμόζεται άμεσα αλλά πάει πέντε μήνες μετά», για να ρωτήσει: «Για ποιο λόγο αυτή τη ρύθμιση δεν την εφαρμόζεται άμεσα; Ποιο πλυντήριο κ. Φλωρίδη θέλετε πάλι να υπηρετήσετε;».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επιχείρημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, λέγοντας πως η απάντηση των δικαστικών υπαλλήλων είναι ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι γραμματείς, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένη η καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά, δηλαδή της γυναικοκτονίας.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον κ. Φλωρίδη, τον κατηγόρησε ότι επέλεξε το «δικό του λαϊκιστικό αφήγημα», αντί η κυβέρνηση να ακούσει τους καθηγητές της Νομικής και Εγκληματολογίας, τους δικαστές, τους μάχιμους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον Συνήγορο του πολίτη, τις οργανώσεις για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας και της ατιμωρησίας των μεγάλων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This