Προεκλογικά η ΝΔ ισχυριζόταν ότι θα χρησιμοποιούσε την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων ως όπλο για την βελτίωση της συνθήκης των Πρεσπών, υπονοώντας την άσκηση βέτο. Αυτά προεκλογικά. Τώρα όχι μόνο δεν τίθεται θέμα βέτο, αλλά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλία στην ΕΕ ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση λοιπόν τείνει να γίνει μεγαλύτερος υποστηρικτής της συνθήκης των Πρεσπών. Μεγαλύτερος και από τον Σύριζα. Ο Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη στους Financial Times (την οποία πριν λίγο καιρό εκεί στην ΝΔ την αποκαλούσαν Συριζαιικη εφημερίδα) μάλωνε τον Μακρόν για την κίνηση του να θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων.
Έτσι χθες, κατά την διάρκεια γεύματος που παρέθεσε, ο υπουργός Νίκος Δένδιας στους υπουργούς εξωτερικών των Σκοπίων και της Αλβανίας στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά να διοργανώσουμε, με ιδιαίτερη επιτυχία, τολμώ να πω, ένα πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προσκεκλημένους τους δύο συναδέλφους από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Συγκεντρώθηκαν σήμερα άνω των 20 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Ήταν μία χρήσιμη πρώτη ευκαιρία, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα… Υπεβλήθη αίτημα για βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης και την ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της περιοχής, πάντοτε βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο»
Και ο υπουργός κατέληξε: «Πιστεύω ότι, σε κάποιο βαθμό, κάτι πετύχαμε. Μία γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση κι ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει μία θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση».
Εμείς φοβόμαστε ότι όταν ο υπουργός μιλάει για θετική εξέλιξη και επιθυμητή κατεύθυνση εννοεί την ένταξη των Σκοπίων. Αυτό αποτελεί σαφή σαφέστατη απομάκρυνση από όσα έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση.
Συνεπώς μέχρι σήμερα η Γαλλία έχει κρατήσει πιο ελληνική στάση από την ίδια την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Πλέον, περιμένουμε από την Γαλλία να κρατήσει το βέτο. Ωστόσο είναι και αυτό αμφίβολο καθώς ο κύριος Σάλενμπεργκ δηλώνει:
«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη διαδικασία ένταξης και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε γι αυτό, αλλά δεν πρέπει να είναι προϋπόθεση. Θέλουμε να δούμε πράσινο φως για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τη διαδικασία».