Χατζηδάκης στο Eurogroup: «Αναγκαία η προώθηση της Ενιαίας Αγοράς Κεφαλαίων»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε να ανοίξει η βεντάλια για να μη συγκεντρώνονται τα χρήματα μόνο σε Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία

Must Read

Στην αναγκαιότητα προώθησης της Ενιαίας Αγοράς Κεφαλαίων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Κεφαλαιαγορών, η αξία των περιουσιακών στοιχείων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ολόκληρη την Ε.Ε. ανερχόταν το 2020 σε σχεδόν 19 τρισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου το 70% της αγοράς επενδυτικών κεφαλαίων της Ε.Ε. εξακολουθεί, όμως, να είναι συγκεντρωμένο μόνο σε τέσσερα κράτη-μέλη: στο Λουξεμβούργο, στην Ιρλανδία, στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, καθώς τα στοιχεία από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που είναι σε «αδράνεια» δείχνουν πως πάνω από 10 τρισ. ευρώ παραμένουν «παρκαρισμένα» σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν έχουν καμία κινητικότητα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πέσουν με οποιονδήποτε τρόπο στην αγορά για να «ξεκολλήσει» από την οριακή ανάπτυξη η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε διεθνείς οργανισμούς και παράγοντες της αγοράς να μας επισημαίνουν ότι ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την εξεύρεση κεφαλαίων για ανάπτυξη. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις ως προς τον επιθυμητό βαθμό ενοποίησης. Και υπάρχουν και αντικειμενικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε το μήνυμά τους. Θα πρέπει να επιδείξουμε υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας» τόνισε ο Ελληνας υπουργός. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα επιθυμούσε μια πιο φιλόδοξη αντιμετώπιση τόσο για την Ενιαία Αγορά Κεφαλαίων στην Ευρώπη όσο και για την Τραπεζική Ενωση στην Ευρώπη, καθώς είναι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ανάπτυξη ως εργαλείο για την κοινωνική πολιτική

Οπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι στόχοι συμπληρωματικοί. Οσο πιο δυνατή και ανταγωνιστική είναι μία οικονομία τόσο περισσότερους πόρους διαθέτει για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνικές πολιτικές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μπορεί να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την πρόοδο». Για να αποδείξει τη συμπληρωματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε σε δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα, που ενισχύουν τελικά τις κοινωνικές πολιτικές, και σε δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Yπουργείο Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε: α) στα προγράμματα για την κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων 700.000 εργαζομένων και ανέργων, που πραγματοποιούνται με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αποτελούν το μεγαλύτερο πακέτο κατάρτισης που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα, β) στη μεταρρύθμιση του συστήματος της διά βίου μάθησης με την εισαγωγή του κανόνα της πληρωμής βάσει επιδόσεων, γ) στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, και δ) στους αυστηρότερους κανόνες που έχουν εισαχθεί, έτσι ώστε ωφελούμενοι της ΔΥΠΑ να είναι μόνο αυτοί που το έχουν πράγματι ανάγκη (π.χ. εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για ορισμένα κοινωνικά επιδόματα).

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης τα μέτρα που εφαρμόζει το Yπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης συμβάλλουν ήδη στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση του προϋπολογισμού στην Παιδεία και την Υγεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This