Λευτέρης Κτιστάκης: Ο πρώτος της Ν.Δ. που έβαλε κατά του Καραμανλή

Αν και δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνο στη Βουλή, βρήκε το θάρρος να διαχωρίσει τη θέση του, τονίζοντας ότι εκείνος θα είχε παραιτηθεί από την ασυλία

Must Read

Το μεγάλο ερώτημα για τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι πλέον αν θα σπρώξουν τον Καραμανλή να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του ή αν θα στοιχηθούν πίσω του μέχρι τέλους στον αγώνα του να τη γλιτώσει, και μαζί του κι ο πρωθυπουργός. Ο πρώτος που γύρισε τη σελίδα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας Λευτέρης Κτιστάκης.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

«Εγώ στη θέση του Καραμανλή θα παραιτούμουν από την ασυλία» είπε, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι υπάρχουν και βουλευτές που έχουν αρχές, απλώς είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις στην τωρινή κυβέρνηση. Φαίνεται, όμως, ότι δεν κρίνουν όλοι τη στάση τους σύμφωνα με τα στάνταρ του Καραμανλή και του Μητσοτάκη, κάποιοι έχουν και δική τους φωνή.

Μιλώντας στο Attica TV, ο Λευτέρης Κτιστάκης δήλωσε ότι «είναι προσωπικό θέμα του κ. Καραμανλή. Εγώ προσωπικά, ναι, θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν βλέπω τον λόγο να την αλλάξω».




Μπορεί ψηφοθηρικά και επικοινωνιακά να είναι κυρίαρχη, αλλά ηθικά η κυβέρνηση είναι ένα καράβι που βουλιάζει. Είναι τόσο απασχολημένη με το να σώσει τον εαυτό της απ’ τα ολοφάνερα γεγονότα των Τεμπών, που έχασε τον έλεγχο και αποκαλύπτεται στον κόσμο σε όλη της την κυνικότητα. Ο δειλός Καραμανλής ταμπουρώθηκε με τέτοιο πείσμα πίσω από την ασυλία και τη νομοθετημένη υπουργική ανευθυνότητα, που το θέαμα είναι πια εξευτελιστικό. Δεν τολμά να εμφανιστεί καν στη Βουλή την ημέρα που συζητείται το πόρισμα για τα Τέμπη.

Το ίδιο και ο πρωθυπουργός που σταθερά μετατρέπει τον φόβο του σε αλαζονεία και προτιμά να πίνει το καφεδάκι του στο Κολωνάκι για να μην έρθει αντιμέτωπος στη Βουλή με τους συγγενείς των θυμάτων και το μπάζωμα των ευθυνών από το Μαξίμου.

Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, οι βουλευτές ασχολούνται αναγκαστικά όλο και περισσότερο με τα μηνύματα που λαμβάνουν από την εκλογική τους περιφέρεια και αντιλαμβάνονται ότι τα ένοχα αποκαΐδια των Τεμπών κολλούν πάνω σε όποιον συναινεί στο αφήγημα της συγκάλυψης. Ακούγεται πως διάφοροι διαφωνούν σιωπηρά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αλλά στην πολιτική το τι σκέφτεσαι είναι αδιάφορο, οι πράξεις είναι που μετράνε.

Οι «16» της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή συγκάλυψαν τις ευθύνες Καραμανλή, Τριαντόπουλου. Ομως ένας νέος βουλευτής, που δεν έχει κλείσει έναν χρόνο στο Κοινοβούλιο, βρήκε το θάρρος κι αποφάσισε να διαφοροποιηθεί ηχηρά, γνωρίζοντας προφανώς ότι είναι πιθανό να βρεθεί στο στόχαστρο του Μαξίμου.

Σοβαρή βλάβη

Το βέβαιο είναι ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που υπολογιστικά και συμφεροντολογικά δεν αντιδρούν στην ξεδιάντροπη στάση του Μαξίμου για τα Τέμπη προκαλούν σοβαρή βλάβη στο κόμμα τους. Αλλωστε, τα προβλήματα της κυβέρνησης προκαλούνται από την ίδια. Η πρωθυπουργική ΕΥΠ ήταν που έκανε τις υποκλοπές, η κυβέρνηση κορόιδευε τον κόσμο για τα δαπανηρά αντιπλημμυρικά έργα που θα προστάτευαν τη Θεσσαλία από έναν νέο «Ιανό», το Μαξίμου ήταν που διέταξε το μπάζωμα στα Τέμπη και ψήφιζε νόμους κατά του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας των τρένων το 2022.

Ελάχιστοι, όπως ο Λευτέρης Κτιστάκης, προσπαθούν να διασώσουν ό,τι σώζεται, έστω και στα λόγια. Μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. που επιλέγει μια άλλη στάση για το κυβερνητικό τείχος προστασίας από μπετό, ώστε να μη βρεθούν απέναντι στις ευθύνες τους ο Καραμανλής του Αχιλλέα και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Από κάθε άποψη ο Κτιστάκης επιδεικνύει ότι ως βουλευτής έχει συνείδηση.

Εκτός κι αν ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί πλέον να κουβαλάει άλλο στην πλάτη του τον Καραμανλή. Το βάρος των Τεμπών έχει γίνει δυσβάσταχτο από την κυβέρνηση. Είναι αντιληπτό στον καθέναν ότι λόγω της επιμονής και της αποφασιστικότητας των συγγενών δεν μπορεί να ξεφύγει. Η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού απαιτεί απονομή δικαιοσύνης. Και την απαιτεί είτε στον δρόμο είτε με ψηφίσματα ή στα social media.

Ολα δείχνουν ότι ο ανακριτής είναι όλο πιο κοντά στη στοιχειοθέτηση κατηγοριών και για υπουργούς. Κι όταν φτάσουν οι φάκελοι στην Βουλή, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να αφήσει στο κενό τον Καραμανλή και όποιον άλλον θα τον ακολουθήσει στο σκαμνί. Ο Μητσοτάκης, που σταθερά χρησιμοποιεί τους συνεργάτες τους σαν αναλώσιμες ασπίδες της εξουσίας του, δεν έχει διστάσει να «καθαρίσει» ακόμα και πιο κοντινούς και απαραίτητους από τον Καραμανλή, όταν αυτοί έγιναν ασήκωτα βαρίδια.

Χθες, ίσως τυχαία ίσως και όχι, ακούστηκε πρώτη φορά από φιλομητσοτακικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους τους η άποψη ότι καλό θα ήταν ο Καραμανλής να αποποιηθεί τη βουλευτική του ασυλία και τελικά να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να ηρεμήσει η κοινή γνώμη. Αν ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο ίδιος έχει στεγανοποιηθεί από τις ευθύνες και ότι η κυβέρνησή του θα γλιτώσει από τη φθορά των Τεμπών αίροντας την ασυλία-δώρο που προσωπικά παρέχει επί έναν χρόνο προς τον Καραμανλή ή και άλλους, τότε η δήλωση Κτιστάκη θα μπορούσε να είναι η πρώτη στροφή του Μαξίμου για να ξεφύγει από το αδιέξοδο.

Βιογραφικό

Βουλευτής Βοιωτίας Ν.Δ.

Γεννήθηκε το 1972 στη Θήβα. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Θράκης, με μεταπτυχιακό στη Βρετανία. Κατά τη φοίτησή του συμμετείχε ως βασικό μέλος των ομάδων που εκπροσώπησαν τη σχολή σε δύο διαγωνισμούς εικονικής δίκης, στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αντίστοιχα. Από το 1998 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών και από το 2001 είναι διαχειριστής εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Νικ. Κτιστάκις και Συνεργάτες». Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This