Στα 800.000 ευρώ αυξάνεται το ελάχιστο όριο επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa στις περιζήτητες περιοχές της χώρας, με το Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει δύο «κόφτες». Στόχος, να μπει… φρένο στις τεράστιες αυξήσεις τιμών που έχουν καταγραφεί στα ακίνητα, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στέγης για τους Ελληνες πολίτες.
Ο πρώτος «κόφτης» μπαίνει στο ελάχιστο εμβαδόν των ακινήτων, καθώς η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Ο δεύτερος «κόφτης» αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 6% των επενδυτών που αγοράζουν ακίνητο μέσω της Golden Visa μένει σε αυτό. Το υπόλοιπο 94% το νοικιάζει για Airbnb. Ετσι, με τις νέες διατάξεις, οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρας ή ως υποκαταστήματος επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας πέντε ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa), από τις 31 Μαρτίου 2024 θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στα 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στα 400.000 ευρώ.
- Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στα 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
- Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια), εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Εκτός από την αγορά ακινήτων, οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κ.λπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα, κ.ο.κ.).