Ο Καιρίδης στη Γαύδο για τις προσφυγικές ροές!

Οι προσφυγικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη έχουν πολλαπλασιαστεί, κάνοντας πολλούς να φοβούνται τη μετατροπή της σε νέα Λαμπεντούζα

Must Read

Με μεγάλη καθυστέρηση, ο Δημήτρης Καιρίδης αναμένεται να φτάσει στη Γαύδο με στόχο να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης με τον πολλαπλασιασμό των προσφυγικών ροών.

Η κάθοδος του υπουργού στην Κρήτη είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, ωστόσο, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος σταθμός του υπουργού θα είναι το ακριτικό νησί της Γαύδου, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αντιμετωπίσει και δεχθεί εκατοντάδες μετανάστες που προσαράζουν με βάρκες σε παραλίες του.

Ο υπουργός θα συναντήσει τη δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη για να συζητήσουν το καίριο αυτό ζήτημα για το νησί, που προβληματίζει Αρχές και κατοίκους, οι οποίοι φέρεται ότι σηκώνουν όλο το βάρος της φροντίδας των μεταναστών από τη στιγμή που θα εντοπιστούν και θα διασωθούν. Ωστόσο, ο υπουργός αναμένεται να μεταβεί και στο Ηράκλειο, προκειμένου να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς το τελευταίο διάστημα οι προσφυγικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο έχουν πολλαπλασιαστεί, κάνοντας πολλούς στην Κρήτη να φοβούνται πως θα μετατραπεί σε νέα Λαμπεντούζα. Ενδεικτικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο μόλις 30 μετανάστες είχαν φτάσει σε Γαύδο και Κρήτη μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου 190 ναυτικών μιλίων, που εκκινεί από το Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης. Τους μήνες που ακολούθησαν, η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε σημαντικά.

Tον Δεκέμβριο έφτασαν σε Γαύδο και Κρήτη 397 μετανάστες, ενώ τους πρώτους 2,5 μήνες του 2024 ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 1.100. Οι ερμηνείες για αυτή τη στροφή των Λίβυων δουλεμπόρων από την Ιταλία προς την Ελλάδα δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτή η στροφή να οφείλεται στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η πρωθυπουργός της Ιταλίας με τη Λιβύη. Αλλωστε, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές μεταξύ της ιταλικής κυβέρνηση και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», η Τζόρτζια Μελόνι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είχαν συναντήσει στη Ρώμη τον Χαφτάρ για συζητήσεις αναφορικά με τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Συνολικά, 16.600 μετανάστες είχαν, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, φτάσει στην Ιταλία από τη Λιβύη, οι περισσότεροι από περιοχές ελεγχόμενες από τον στρατάρχη.

Οι συναντήσεις στη Ρώμη πιθανόν καρποφόρησαν, μια και το επόμενο διάστημα κατεγράφη το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο: νεότευκτα ταχύπλοα σκάφη, ελεγχόμενα από την παραστρατιωτική ομάδα «Tariq Bin Ziyad», με επικεφαλής τον γιο του Χαλίφα Χαφτάρ, κατεδίωκαν βάρκες με μετανάστες που απέπλεαν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, τις ακινητοποιούσαν και μετέφεραν πίσω στις ακτές της Λιβύης τους μετανάστες, συχνά αιχμαλωτίζοντας και βασανίζοντάς τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This