«Ποντικοί» άρπαξαν ανενόχλητοι καλώδια από το Βυζαντινό Μουσείο!

Η κλοπή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα από τη στιγμή που άλλαξε η διοίκηση

Must Read

Προβληματισμό αλλά και ανησυχία προκαλεί τις τελευταίες ώρες η αποκάλυψη που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατία», ότι άγνωστοι δράστες «τρύπωσαν» στο Βυζαντινό Μουσείο, στην «καρδιά» της Αθήνας, και άρπαξαν ανενόχλητοι καλώδια από τον χώρο ψυκτών, τις κλιματιστικές μονάδες στον κήπο. Το περιστατικό, που εκτυλίχθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το μουσείο από τη στιγμή που άλλαξε το διοικητικό καθεστώς, ενώ εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια σε ένα τόσο κεντρικό σημείο, από το οποίο καθημερινά περνούν δυνάμεις της Αστυνομίας.

Οπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες τρεις ημέρες είχαν γίνει κι άλλες καταγγελίες στις Αρχές για κλοπές χαλκού –πιθανότατα από ομάδες Ρομά– από το κέντρο της Αθήνας. Ειδικά, όμως, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, δεδομένου ότι η κλοπή έγινε από τους εξωτερικούς χώρους του, στον κήπο, που βρίσκεται εντός της περίφραξης!

Οι δράστες, δηλαδή, όχι μόνο κατάφεραν να πλησιάσουν το κομμάτι εκείνο του μουσείου, αλλά έκλεψαν τα καλώδια και τράπηκαν σε φυγή χωρίς να γίνει αντιληπτή η παραμικρή τους κίνηση, σε ένα τόσο κεντρικό σημείο. Αν επιτήδειοι αρπάζουν καλώδια από το Βυζαντινό Μουσείο, που βρίσκεται κάτω από το Κολωνάκι, δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου και το ελληνικό Κοινοβούλιο, τότε τι συμβαίνει με την ασφάλεια;

Οι ευθύνες Μενδώνη

Η κλοπή, σε συνδυασμό με μία σειρά ζητημάτων –όπως η πολύμηνη έλλειψη καθαριότητας σε όλο το μουσείο– που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα, μετά την αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος του μουσείου και τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ, εγείρει πλήθος ερωτήματα. Το Βυζαντινό Μουσείο, όπως και άλλα μουσεία ΝΠΔΔ, αντιμετωπίζει μεγάλα λειτουργικά προβλήματα. Μετά την ψήφιση του νόμου 5021, που άλλαξε το νομικό καθεστώς των πέντε μεγάλων μουσείων, η Λίνα Μενδώνη τοποθέτησε με δικές της αποφάσεις διοικητικά συμβούλια και γενικές διευθύντριες.

Η γενική διευθύντρια που τοποθετήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, η συνταξιούχος αρχαιολόγος Αικατερίνη Δελλαπόρτα, είναι άμεση επιλογή της υπουργού Πολιτισμού. Η ίδια είναι γνωστή στο υπουργείο για τη… θυελλώδη θητεία της σε αρκετά πόστα, πριν από τη σύνταξή της, όμως συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της.

Η γενική διευθύντρια Αικατερίνη Δελλαπόρτα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων -και κυρίως το φυλακτικό προσωπικό- έχουν απευθυνθεί στη διοίκηση του μουσείου, σε μία προσπάθεια να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα θέματα ασφάλειας. Η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού -όπως νυχτοφυλάκων-, ο πλημμελής έλεγχος και συντήρηση συστημάτων ασφαλείας -από τους πυροσβεστήρες έως την ηλεκτρονική παρακολούθηση των χώρων- και άλλα ζητήματα έχουν τεθεί επισήμως στο «τραπέζι» των συζητήσεων με τη διοίκηση, δίχως αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο και η γενική διευθύντρια αρνούνται να δώσουν απαντήσεις, αγνοώντας τα πολύμηνα προβλήματα της καθαριότητας και υγιεινής.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας δεν διαθέτει σύμβαση με εταιρία καθαριότητας από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως έχει δημοσιοποιηθεί από τα σωματεία των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επισκέπτες του μουσείου, ανάμεσά στους οποίους και πολλοί μαθητές.

Αλυτα τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής

Οι εργαζόμενοι εύλογα διερωτώνται ως πότε θα τίθενται ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής σε ένα από τα εμβληματικότερα μουσεία της Αθήνας; Παράλληλα, καλούν τους ιθύνοντες να αναλάβουν την πολιτική και διοικητική ευθύνη για το περιστατικό, που έχει προκαλέσει ανασφάλεια και συνάμα σύγχυση. Τέλος, αφήνουν αιχμές για το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο κωφεύει και αρνείται να εκδώσει σχετικό δελτίο Τύπου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η κλοπή από ένα μουσείο που βρίσκεται μία «ανάσα» από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This