Από φάπα σε φάπα ο Ερντογάν! Η Ε.Ε. στήριξε την Ελλάδα – Tο κείμενο των Ευρωπαίων για τις τουρκικές προκλήσεις

Must Read

Την πλήρη και ομόφωνη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ζήτησε κι εξασφάλισε κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απόδειξη αυτού το κείμενο των Συμπερασμάτων, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές.

Η σχετική παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου διέρρευσε και είναι η εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναφέρει τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία από τις 22 Μαρτίου και 20 Ιουνίου κι επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που αφορούν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι συμβατό με το Δίκαιο της Θάλασσας κι έτσι δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο των Ευρωπαίων, πατήστε εδώ.

Μάλιστα, μετά το τέλος του δείπνου των ηγετών, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Δείτε επίσης: Μήνυμα-«χαστούκι» του Αμερικανού πρέσβη προς την Άγκυρα: «Τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος»

Πώς έθεσε το ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης-Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, ανέφεραν οι πηγές, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών το προηγούμενο διάστημα ήδη ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (9η Δεκεμβρίου) τη ρητή καταδίκη από πλευράς της ΕΕ της «συμφωνίας» Λιβύης – Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δείτε επίσης: Εκτός ορίων η Τουρκία! Κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Και ο Ντόναλντ Τουσκ επιδοκίμασε τις ελληνικές θέσεις

Στο μεταξύ, θετικά για τη χώρα μας αποτελέσματα είχε και η προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσπάσει τις απαραίτητες για τη χώρα μας δηλώσεις, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον επικεφαλής του ΕΛΚ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την παράνομη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας αλλά και για τις ενέργειες της χώρας μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Προσέθεσε δε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλή γειτονίας απέναντι στις υπόλοιπες χώρες.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ακριβώς αυτή τη δήλωση ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, δίνοντας έτσι περαιτέρω βαρύτητα.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη μαραθώνια συνεδρίασή τους, που έληξε στις 2 τα ξημερώματα, μίλησαν για την κλιματική αλλαγή, τον λιγνίτη, τον άνθρακα, τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τον ευρωπαϊκό RESCUE.

Στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται το Brexit και ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This