Π. Πολυβίου: «Θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό»

Μιλώντας σε εκδήλωση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Must Read

Ο νομικός Πόλυς Πολυβίου με γνώση στο θέμα του Κυπριακού, έχει λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό διαπραγματεύσεων μετά την εισβολή και έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων για το Κυπριακό. Ο έμπειρος νομικός βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του Συλλόγου Αποφοίτων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και είχε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπό να τιμήσει «τις θυσίες του αδελφού Κυπριακού Λαού, που εδώ και 50 χρόνια αγωνίζεται για τη δικαίωσή του, ώστε να τερματιστεί η βαρβαρότητα της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου μέρους της επικράτειας μίας χώρας μέλους της Ε.Ε.». Ο κ. Πολυβίου που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με την ομιλία του να έχει τίτλο «Η απροσδόκητη επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως εκτιμά ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι εύκολη, αλλά είναι αναγκαία».

«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί διότι δυστυχώς ένα 36% του νησιού είναι ακόμη υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Η Κύπρος είναι πλήρες της μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι απαράδεκτο, 50 χρόνια μετά την εισβολή η κατάσταση αυτή να συνεχίζεται. Η λύση δεν είναι κάτι εύκολη, αλλά η λύση είναι αναγκαία. Η επανένωση του νησιού είναι αναγκαία όχι μόνο ως θέμα των Κυπρίων αλλά και ως θέμα της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Πολυβίου που ερωτηθείς για το εάν η τρέχουσα περίοδο στα διεθνή θέματα είναι ευνοϊκή για το Κυπριακό, σχολίασε πως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό αν και «…δυστυχώς η ευαισθησία ορισμένων είναι επιλεκτική», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. «Η Κύπρος παρότι είναι ένα μικρό νησί στην άκρη να της Μεσογείου, διαδραματίζει τώρα στρατηγικό ρόλο με την Γάζα και με το Μεσανατολικό. Πρόκειται για σημαντική χώρα παρά το μικρό της μέγεθος και πιστεύω ότι έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κ. Πολυβίου ερωτηθείς για την επίδραση των σημερινών διεθνών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η είσοδος στην Ε.Ε ο μεγαλύτερος θετικός σταθμός, η σημερινή συγκυρία ενδιαφέρουσα

«Η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν η εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Εγχείρημα που εθεωρείτο αδύνατον λόγω του ότι υπήρχε η κατοχή τότε και θεωρείτο αδύνατον η Κύπρος να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν οι πολιτική που επιλέγεται είναι κατάλληλη και προσαρμοσμένη στις δοτές συνθήκες, όλα είναι δυνατά», σχολίασε ο έμπειρος νομικός ερωτηθείς για τις σημαντικότερες, κατά τον ίδιο, θετικές εξελίξεις μέσα στα πενήντα χρόνια του Κυπριακού. Ο κ. Πολυβίου τόνισε πως η παγκόσμια περίοδος μπορεί να φέρει συμμάχους στο θέμα της Κύπρου. «Νομίζω ναι. Θα δώσω απλώς έναν παράδειγμα. Από τη Λάρνακα κάθε δυο μέρες ξεκινάει ένα πλοίο για την Γάζα με τρόφιμα. Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα η οποία δημιούργησε έναν ναυτικό διάδρομο για μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων εις την Γάζα. Ήταν μετά που η Αμερική αποφάσισε να κάνει την προβλήτα για την υποδοχή των πλοίων. Αυτό δείχνει της σημασία της Κύπρου πολύ πέραν της ίδιας της νήσου αλλά και ευρύτερα, και πιστεύω πως αυτό δείχνει την στρατηγική σημασία της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι γενικά», ανέλυσε ο έμπειρος νομικός.

Αισιοδοξία και διστακτικότητα

Όσο για το εάν εκτιμά πως σε ένα κοντινό μέλλον θα υπάρξει μια θετική είδηση για το Κυπριακό, ο κ. Πολύβιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ενώ σχολίασε και την θέση της παρούσας γενιάς την Ελληνοκυπρίων. «Πιστεύω ότι εντός των επόμενων τριών ετών ή εντός των επόμενων 10 ετών θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Ήδη ο νέος πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, ο κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει υιοθετήσει σωστές πολιτικές όχι μόνον για επίλυση του κυπριακού αλλά και για ανάδειξη της Κύπρου ως στρατηγικού κέντρου και επομένως διαβλέπω ότι αυτά, μαζί με την επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη, όλα δημιουργούν κάποιες ελπίδες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Όλοι θέλουν τη λύση αλλά κάποτε υπάρχει διστακτικότητα να αποκτήσεις ή να προχωρήσεις σε λύση που θα είναι εν πολλοίς άγνωστη. Ας πάρουμε τους Ελληνοκύπριους, υπάρχει ευημερία στην Κύπρο -υπάρχουν φυσικά πολλά οικονομικά προβλήματα και λοιπά- αλλά γενικά υπάρχει ευημερία, υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, είναι η Ενωμένη Ευρώπη… Επομένως πολλοί Ελληνοκύπριοι διστάζουν», τόνισε ο έμπειρος δικηγόρος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This