Έξι νέα πρόσωπα στη μάχη των ευρωεκλογών

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει πολλά υποσχόμενους υποψηφίους νεαρής ηλικίας από όλο το πολιτικό φάσμα

Must Read

Οι διηγήσεις από τα παλιά χρόνια ήθελαν τους πολιτικούς συντάκτες στα δημοσιογραφικά γραφεία να διαχωρίζουν τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αυτήν των λαμπρών και αυτήν των λαμπερών προσώπων.

  • Από τον Κυριάκο Δημάγγελο

Οι πρώτοι ήταν αυτοί που είχαν περιεχόμενο, που μπορούσαν να σταθούν σε πολιτικές συζητήσεις και αυτοί που κυρίως θα απασχολούσαν τη πολιτική ζωή στο μέλλον. Στον αντίποδα, τα λαμπερά πρόσωπα ήταν αυτά που, λόγω της ομορφιάς τους, της νεότητάς τους ή της φήμης που είχαν αποκτήσει λόγω της επαγγελματικής τους πορείας, εκκινούσαν από άλλη βάση, κερδίζοντας μέτρα σε αυτό το άτυπο «100άρι» της προεκλογικής περιόδου.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα πρόσωπα που είναι λαμπρά αλλά και λαμπερά, από όλο το κομματικό φάσμα. Εξι ανθρώπους που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα στη ζωή τους και κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο με εφόδιο όχι μόνο τη λάμψη, που δεδομένα έχουν, αλλά κυρίως της λαμπρότητα που κομίζουν.

Ευρωκοινοβούλιο

Στις εθνικές εκλογές του 2019 η συμμετοχή των νέων ηλικίας 17 έως 24 ετών ήταν γύρω στο 25%, ενώ αντίστοιχο υπολογίζεται πως ήταν το ποσοστό συμμετοχής και στις περασμένες εθνικές εκλογές. Ενδεικτικό είναι μάλιστα πως, σύμφωνα με τη μελέτη του Eteron, στις πρόσφατες εκλογές, το 58,2% όσων νέων ψήφισαν το έκανε με τη λογική του μικρότερου κακού, ενώ το 43,8% δεν ήταν αποφασισμένο για το τι θα ψηφίσει.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, κατακόρυφη είναι η πτώση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές, ενώ στις κομματικές συγκεντρώσεις οι σκηνοθέτες των πολιτικών αρχηγών ψάχνουν με το… κιάλι τους νέους ανθρώπους, ώστε να σπάσουν τη μονοτονία των 40+ για να δείξουν πως ο αρχηγός μπορεί να μιλήσει στη νέα γενιά. Ωστόσο, οι νέοι και οι νέες έχουν μετατραπεί σε είδος προς εξαφάνιση για τα κόμματα.

Γιατί απέχουν οι νέοι;

Γιατί, όμως, οι νέοι αποφασίζουν να απέχουν από τα κόμματα και να μη συμμετέχουν στις εκλογές; Η νεολαία της σημερινής εποχής, γνωστή και ως Generation Z και Millennials, έχει βιώσει μια σειρά από κρίσεις που έχουν επηρεάσει βαθιά την αντίληψη για τη ζωή και την πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2010, πολλοί από αυτούς βίωσαν τη χρεοκοπία, την απώλεια των ονείρων για τη ζωή τους, παρά το γεγονός πως ήταν η πλέον καταρτισμένη γενιά, ενώ τέλος βίωσαν με τρόπο επώδυνο τις κυβιστήσεις των τριών μεγάλων κομμάτων στο ζήτημα των Μνημονίων και της μετέπειτα υποταγής τους στις εντολές των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Οι πολιτικές αποφάσεις, όπως τα Μνημόνια, οι περικοπές στον δημόσιο τομέα και οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία και τη φορολογία είχαν σοβαρές συνέπειες στο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον των νέων. Επιπλέον, φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις, αποκάλυψαν την έλλειψη ετοιμότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς η αντιμετώπισή τους ήταν συχνά ανεπαρκής και αργή.

Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, η οποία φαίνεται ότι παγιώνεται τα τελευταία χρόνια, όλα τα κομματικά επιτελεία αναζητούν νέους και νέες υποψηφίους που θα καταφέρουν να πείσουν τους συνομηλίκους και τις συνομήλικες να επιστρέψουν στις κάλπες. Τα πρώτα δειλά βήματα των κομμάτων προς τη νέα γενιά έγιναν με τα παιδιά των νεολαίων που διέθεταν, όμως πλέον τα κόμματα έχουν στρέψει τη προσοχή τους και στους νέους επιστήμονες, στους εργαζομένους και τους καλλιτέχνες που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μπορούν τα νέα πρόσωπα να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και να κάνουν πιο θελκτική την πολιτική για χιλιάδες νέους που έχουν γυρίσει την πλάτη στα πολιτικά κόμματα; Η «κυριακάτικη δημοκρατία» σάς παρουσιάζει έξι νέους και νέες υποψήφιες που ξεχωρίζουν σε αυτή την εκλογική μάχη.

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά

«Δικαίωμα στην Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση»

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά είναι από τις νεότερες υποψήφιες των φετινών ευρωεκλογών. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, το βιογραφικό της είναι γεμάτο με ακαδημαϊκές διακρίσεις και επαγγελματικές εμπειρίες στον χώρο της δικηγορίας.

Πώς παίρνει όμως ένας νέος άνθρωπος τον δρόμο της πολιτικής; «Θα μπορούσα ίσως να είχα ρωτήσει κάποιο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, γιατί με αυτόν τον τομέα ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια. Εχω αποκτήσει εξειδίκευση στις Βρυξέλλες σε αυτό το αντικείμενο, συμβουλεύοντας μεγάλες εταιρίες στον χώρο του φαρμάκου, ενώ είμαι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης “Rythmisis”. Η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει δυναμικά στην Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση που ξεκινά και χρειάζεται εργατικούς ευρωβουλευτές με τεχνογνωσία και εμπειρία στη σύγκρουση, αλλά και στην ωφέλιμη συνεργασία με Ευρωπαίους συναδέλφους».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντησή της για το πώς μπορούν να επιστρέψουν οι νέοι στον πολιτικό στίβο: «Το να επιστρέψουν οι νέοι στον πολιτικό στίβο δεν είναι αυτοσκοπός. Σημασία έχει να συμμετέχουν στην ίδια την πολιτική διαδικασία. Δηλαδή, να καταλαβαίνουν ποια θέματα τους απασχολούν ή γιατί πρέπει να τους απασχολούν κάποια θέματα και να επιλέξουν τους αντιπροσώπους που τους εκφράζουν καλύτερα».

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά δεν δίστασε να μας απαντήσει για τα τρία πράγματα που θα άλλαζε στην Ελλάδα για να κάνει τη ζωή των νέων καλύτερη: «Ενίσχυση της ελληνικής επαρχίας και της νησιωτικότητας, υποδομές στήριξης για τη σύγχρονη Ελληνίδα μητέρα, χαμηλότερη φορολόγηση και εισφορές».

Λυδία Βενέρη

«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη αλληλεγγύης και ισότητας»

Η Λυδία Βενέρη αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Η ίδια άλλωστε, έπειτα από έναν μακρύ δρόμο στον ακαδημαϊκό χώρο, εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που την ώθησαν να δηλώσει «παρών» στη μάχη των εκλογών, με δεδομένο πως είχε μια λαμπρή επαγγελματική πορεία; «Οπως αναφέρω συχνά τον τελευταίο καιρό, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι επαγγελματίας δικηγόρος, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι εθελοντικά με τη γυναικεία ενδυνάμωση στους τομείς της τεχνολογίας και εκπονώ διδακτορική διατριβή πάνω στα προσωπικά δεδομένα και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, είναι τέτοιες οι συνθήκες στη χώρα αυτή τη στιγμή, που το να λάβει καθένας μας, στο μετρό που μπορεί, μια θέση στον δημόσιο λόγο προς όφελος της αλλαγής είναι απαραίτητο και επιτακτικό. Εχει έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουμε όλοι την πολιτική ως λειτούργημα, ως ανταποδοτική ενέργεια προς το κοινωνικό σύνολο, ως προσφορά».

Η κύρια Βενέρη, όμως, απάντησε και στο ερώτημα πώς μπορεί να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και Βρυξελλών. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη αλληλεγγύης και ισότητας, μια Ευρώπη δικαιωμάτων, ασφάλειας και προόδου. Η συνεργασία, η προώθηση των εθνικών συμφερόντων, η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και η συνδιαμόρφωση των πολιτικών, όλα εξαρτώνται από την ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ανθρώπους που δεν θα ακολουθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές ούτε θα ακολουθούν τις απαιτήσεις των λόμπι των Βρυξελλών».

Φυσικά, όμως, η ίδια δεν απέφυγε να στείλει και το δικό της μήνυμα στους νέους και τις νέες εν όψει των φετινών ευρωεκλογών. «Η νέα γενιά, η γενιά μας, πρέπει να αναγνωρίσει την αξία της και να διεκδικήσει όσα της ανήκουν και όσα έχει έρθει η ώρα να αποκτήσει. Πρέπει να δείξει τη δύναμή της και να υψώσει την φωνή της, πρέπει να απαιτήσει την αλλαγή».

Γιώργος Τσούμας

«Η πολιτική δεν είναι χαμένη υπόθεση»

Το «μικρόβιο» της πολιτικής συνάντησε τον Γιώργο Τσούμα την εποχή που ο ίδιος φοιτούσε στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Σε πολύ νεαρή ηλικία έχει καταφέρει να συνδυάσει την επαγγελματική σταδιοδρομία με την πολιτική, αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής του δικτύου για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία της Διεθνούς Ενωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή διεθνή παρουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Παλαιστίνη και το κατά πόσο η Ευρώπη έχει χάσει τον δρόμο της ως προς την ανάγκη ειρήνευσης. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκτιμά πως θα καθορίσει τη συνέχεια του ειρηνικού project της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ενδεχόμενη ενίσχυση της Ακροδεξιάς θα ξυπνήσει ξανά το φάντασμα των εθνικισμών εντός της Ενωσης.

Φυσικά, ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει και για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. «Η πολιτική δεν είναι χαμένη υπόθεση. Δεν είναι μόνο για τους λίγους ή για όσους ανήκουν σε κλειστά πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα. Θέλω να δουλέψω, να παλέψω και να αποδείξω στον εαυτό μου και σε όσους με εμπιστευτούν με την ψήφο τους, πως υπάρχει κι άλλος τρόπος, πως τα πράγματα γίνονται αλλιώς. Προτεραιότητές μου είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και η βιωσιμότητα. Προσιτή στέγη, αξιοπρεπείς μισθοί, δίκαιη πράσινη μετάβαση και επιτέλους μια ολιστική στρατηγική για την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου ανθρώπινου κεφαλαίου που ονομάζουμε νεολαία».

Κλειώ Χριστοπούλου

  • Αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα

Η Κλειώ Χριστοπούλου είναι πτυχιούχος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Για την Κλειώ, η στράτευση με το ΚΚΕ δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή αλλά μια στάση ζωής.

Οπως μας εξηγεί, «η σωστή μεριά της Ιστορίας είναι αυτή που υποβάλλει η συνείδηση και προτάσσει το δίκιο, είναι αυτή που στηρίζει τους αδυνάμους και δείχνει τους ενόχους, είναι η μεριά που επιμένει να κρατά ζωντανό το όραμα να δικαιωθούν οι λαοί που παλεύουν και αγωνίζονται. Το ΚΚΕ αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο δέος απέναντι στην πολιτική της Ε.Ε., που τσακίζει τα δικαιώματα των πολλών, του λαού και της νεολαίας, πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. Ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών σημαίνει ο λαός και η νεολαία να έχουν έναν πιο ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό τους στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα».

Δημήτρης Κυρσανίδης

  • Από τους αγώνες παρκούρ στις Βρυξέλλες

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης κέρδισε το 2022 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παρκούρ στο Τόκιο και το 2024 φιλοδοξεί να «κατακτήσει» τις Βρυξέλλες μέσα από τα ψηφοδέλτια της ΝΙΚΗΣ. Ο 28χρονος παρκουρίστας ανακοίνωσε μέσω Instagram την επιλογή του να μπει στον πολιτικό στίβο και, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να συστρατευθεί με τον Δημήτρη Νατσιό.

«Οι λόγοι που με οδήγησαν να δω αλλιώς το κομμάτι “πολιτική” και να κατέβω με τη ΝΙΚΗ και τον Δημήτρη Νατσιό είναι σχετικά απλοί. Αρχικά, φέτος να γνωρίζετε ότι μου έγιναν προτάσεις και από άλλα κόμματα όσον αφορά τις δημοτικές αλλά και τις περιφερειακές εκλογές, με αρνητική απάντηση από μέρους μου. Αυτό που είδα και βλέπω στη ΝΙΚΗ είναι, πρώτον, ότι οι άνθρωποι δεν είναι “πολιτικοί”, είναι απλοί άνθρωποι σαν εμένα, κι αυτό παίζει τεράστιο ρόλο στην ειλικρίνεια και στον λόγο τους. Δεύτερον, αγαπούν την πατρίδα τους και τον Χριστό, κι αυτό φαίνεται. Πιστέψτε με, αν όλοι αγαπούσαν την Ελλάδα και τον Κύριο, δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα. Τρίτον, διέκρινα και διακρίνω μέχρι σήμερα έναν μεγάλο πόλεμο απέναντί τους από τα ΜΜΕ και από άλλα κόμματα άδικα. Είμαι άτομο που πολεμά την αδικία από μικρό παιδί.

Τέλος, είναι ίσως το μόνο κόμμα που δεν το διαφημίζουν, δεν το προωθούν, δεν το σπρώχνουν, κι όμως ο κόσμος το αγκάλιασε και το έβαλε στη Βουλή. Συμπέρασμα: είδα ότι υπάρχει κάποιος που δεν είναι σαν τους άλλους και φυσικά βαρέθηκα να ακούω το γνωστό πλέον, που λένε όλοι, “ε και ποιον να ψηφίσω; Ολοι το ίδιο είναι”, οπότε δέχτηκα την πρόταση και θα προσπαθήσω να βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο τη χώρα μου μέσω ενός πατριωτικού, αγνού και παρεξηγημένου κινήματος, όπως είναι η ΝΙΚΗ», τόνισε.

Ανδρέας Παναγόπουλος

«Η υποψηφιότητά μου ήταν απαραίτητη και αναπόφευκτη»

Τους λόγους για τους οποίους στηρίζει τη Φωνή Λογικής τόνισε ο Ανδρέας Παναγόπουλος: «Ακρίβεια, καθημερινές σωματικές και σεξουαλικές επιθέσεις λαθρομεταναστών μέρα μεσημέρι, απειλές “γειτόνων” χωρίς απάντηση από την κυβέρνηση. Και φυσικά ο “αόρατος” εχθρός: η Woke ατζέντα. Που αντικαθιστά τη μητέρα και τον πατέρα με γονέα 1, 2 και 7. Δίνει υιοθεσία επίδομα λοχείας στον Μπάμπη και τον Γιώργο. Μαθαίνει στα 6χρονα παιδιά μας στο σχολείο την άφυλη φύση, τα πολλαπλά και ρευστά φύλα και τη σεξουαλικοποίηση. Κι όχι “μυστικά”. Με νόμο Μητσοτάκη στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης. Αλλά χωρίς να σ’ το έχει δείξει κανένα απολύτως μέσον!

Το δημόσιο σύνθημά τους το έχεις δει παντού: “Στο διάολο η οικογένεια, στο διάολο η πατρίς. Η Ελλάδα να πεθάνει, να ζήσουμε εμείς”. Ως πατέρας ενός 4χρονου κοριτσιού, η υποψηφιότητα ήταν απαραίτητη και αναπόφευκτη για να μην ντρέπομαι να την κοιτάω στα μάτια στο μέλλον! Βάζω στην άκρη τις επιχειρήσεις μου, τον ελεύθερο χρόνο με την οικογένειά μου και ό,τι έχτισα με αίμα μέσα στην κρίση από το μηδέν, για κάτι μεγαλύτερο. Για τα παιδιά μας! Γι’ αυτό στηρίζω τη Φωνή Λογικής και την Αφροδίτη Λατινοπούλου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This